2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Tompánál Szerbia irányába bővül az illegális migráns sátortábor

Zsiga Ferenc  |  2016. 06. 09., 12:48

Legutóbb május 17-én tudósítottunk a Kalocsától 70 kilométerre lévő Tompa - Kelebija határátkelőnél kialakult állapotokról. Azóta az illegális migráns sátortábor tapasztalatunk szerint jelentősen bővült Szerbia irányába. A két határállomás közötti „senki földjén” immár migránsok százai várják, hogy rájuk kerüljön a sor, megtörténjen magyarországi beléptetésük.

A dolog pikantériája, hogy a tranzitzónákban belépésre jelentkező migránsok meghatározó többsége korábban már előterjesztett menedékkérelmet Görögországban vagy más, az útján érintett európai országban, ahol megfelelő elhelyezést és ellátást kaphattak volna, azonban ügyükben a döntést nem várták meg, hanem Magyarország irányába tovább haladtak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A schengeni határnak számító Kelebija - Tompa határátkelőnél a migránsok beléptetésének üteme a részletes meghallgatások és az ellenőrzések időtartamától függ – tájékoztatta portálunkat a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. Az úgynevezett sérülékeny csoportba tartozók (idősek, betegek, kisgyermekes családok) esetében a határon lefolytatott eljárás nem alkalmazható, így ők a regisztrációt és a részletes meghallgatásukat követően átszállításra kerülnek valamelyik befogadó intézménybe, ahol ügyükben az általános szabályok szerint történik az eljárás.

A híradásokból tudjuk, hogy a migránsok ennek a határidejét tartják túl hosszúnak.

A határt Szerbia irányába átlépve, Szabadka külterületén tapasztaltuk, hogy talán a határnál meglévő tumultust, zsúfoltságot elkerülendő, vagy a kerítésen való átszökésre várva, többnyire fiatal férfiakból álló migránsok a közeli erdőkbe vették be magukat. Beesteledve az itt-ott világító tűzrakások jelzik, hol és mennyien tartózkodnak.

Mint megtudtuk, a határátkelő magyar oldalán felépített lakókonténeres tranzitszálláson egy időben 50 fő elhelyezésére van lehetőség, és valamennyi jogszabályban rögzített ellátáshoz hozzájutnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK