2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Tovább gyűrűzik az őssejtbotrány – Nincs bizonyosság arra, hogy a köldökzsinórvér-minták megvannak

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 24., 08:30

„Nem elérhető a köldökzsinórvér és szövet őrzését, tárolását vállaló cég – Nyomoz a rendőrség” címmel, július 17-én megjelent cikkünk óta újabb, nem éppen kedvező fejleménnyel kell szembenéznie több általunk névvel, lakcímmel ismert kalocsai és környékbeli családnak. Hiába fizettek többszázezer forintot, egyelőre fogalmuk sincs, ha szükség lenne rá, hol, melyik őssejtbankban jutnának a gyermekük születésekor levett köldökzsinórvér és szövet mintájához. A károsultak itthon és külföldön is összefogtak. Facebook csoportot alakítottak, szükség esetén pertáraságot alakítanak a felszívódott, immár a portálunknak nyilatkozók által is nevén nevezett Cryo-Save Hungary Kft., az azonos nevű svájci őssejtbank hazai leányvállalata ellen.

Mint korábban beszámoltunk róla, egy kalocsai és több környékbeli család ügyvéd útján fordult az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, mert ugyan egy összegben, illetve havi törlesztéssel fizetnek, elérhetetlenné vált számukra az az őssejtbank, amely azt vállalta, hogy gyermekük szüléskor levett köldökzsinórvér és köldökzsinór-szövetét többszázezer forintért őrzi.

A céget továbbra sem tudják elérni, az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény gyanúja miatt folytat eljárást.

A szülőket még a baba születése előtt az motiválta: az orvostudomány fejlődésével a jelenlegi több tucat mellett még több betegséget, esetleg éppen saját gyermekük esetében tudnak majd gyógyítani a saját köldökzsinórvér őssejtjeivel

A szülői előrelátás tehát arra irányult, hogy legalább az esélyét megadják a minél zökkenőmentesebb gyógyulásnak.

A kalocsai család egészségügyi végzettséggel rendelkező, portálunknak korábban is nyilatkozó hölgy tagja elmondta: amikor a jelenleg 7 éves gyermekük őssejtjeinek őrzésére szerződtek, még a Magyarországon bejegyzett Sejtbank Kft-vel kötöttek írásos megállapodást.

Ezt módosította a cég úgy, hogy ezt a jogot illetve kötelezettséget átruházta, vagy ahogy akkor írták, „átengedményezte” a svájci Cryo-Save AG-re.

A cég elérhetetlenségével akkor szembesültünk, amikor a családban egy másik várandós anyukának javasoltuk az őssejtbank igénybevételét.

Ám azok hiába telefonáltak hetekig, hiába írtak e-mailt az irodának, senki nem vette fel a telefont, a megkeresésre sem reagáltak. A cég jelenleg immár számunkra is elérhetetlen. Ezért léptünk be az ügyben alakult Facebook csoportba, ahol egyre több, természetesen nem minden esetben ellenőrizhető információ lát napvilágot”- mondta a kalocsai asszony.

Hozzétette:
„Egy valami azonban közös: valamennyiünk számára a legaggasztóbb, hogy

jelenleg senki nem tudja biztosan, hol tárolják a levett mintákat, egyáltalán meg vannak-e, azokhoz szükség esetén miként tudunk hozzájutni?

Tájékozódásunk során annyit kiderítettünk: a magyarországi, hasonló tevékenységet folytató KRIO Intézet szerint a Cryo-Save hosszú távú tárolási megállapodást kötöttek a lengyel PBKM-Famicord csoporttal, így Varsóban is van tárolási kapacitásuk.

Ugyanakkor a lengyel Famicord még nem igazolta vissza, hogy a minták náluk lennének.

A kalocsai anyuka megküldte szerkesztőségünknek azt a nyílt levelet, amelyet a károsultak a svájci cégnek, ezzel egy időben a médiának továbbítottak.

Tisztelt Cryo-Save AG!
Mi mint a Cryo-Save AG magyarországi szerződéses ügyfelei, megrendülve tapasztaljuk, hogy az elmúlt napokban a hazai közszolgálati és kereskedelmi médiában megjelent aggasztó hírekre Önök mind a mai napig semmilyen módon nem reagáltak. Ezen felül felháborodva szereztünk tudomást arról, hogy gyermekeink őssejtmintáit önök a mi tájékoztatásunk nélkül szállították át a PBKM lengyelországi laboratóriumába. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy olyan komoly cég, mint önök, kisgyermekes családok ezreit tartja bizonytalanságban, nem biztosítva számukra a megfelelő és megnyugtató kommunikáció lehetőségét, és nem törődve azzal sem, hogy cselekedeteik aláássák a teljes ágazatba vetett bizalmat Európa-szerte.
– áll abban a levélben, amelyet 327 ember írt alá.

A szülők a nyílt levélben azt is kinyilvánították, hogy

gyermekeik őssejtjeiről semmilyen körülmények között nem mondanak le, hiszen senki nem akar olyan helyzetbe kerülni, ha szükség lenne rá, a levett őssejtek ne álljanak majd rendelkezésre.

Mint a hölgy megerősítette: a fő cél az, hogy rábírják a svájci céget, álljon a nyilvánosság elé és adjon magyarázatot. Azt is szerették volna kifejezni, hogy ők maguk jóhiszeműen kívánnak eljárni.

A portálunknak nyilatkozó anyuka arról is beszámolt, hogy az általa követett médiumok és a csoport egyes tagjai szerint a Cryo-Save júniusban több ügyfelet felületes angolról magyarra Google-fordítással értesített arról, hogy új telefonszámaik lesznek, és központosítják a kommunikációt.

Az üzenetben szereplő telefonszámon azonban kizárólag angolul beszélnek, és a szám egyáltalán nem, vagy ritkán elérhető.

Ráadásul többen fizetési felszólítást kaptak, még azok is, akik már évekkel korábban a teljes összeget kifizették. A varsói labortól egyelőre senkinek nem erősítette meg, hogy Magyarországról minden mintát megkaptak.

A közösségi médiában olvasott meghatározó vélemények szerint

a történtek ellenére senki ne essen pánikba.

Érdemes követni a csoportot, ahova mindig felteszik a legfrissebb információkat. A csoport, illetve a KRIO Intézet segít abban is, hogy egy kérdőív kitöltése után, elvileg szerződésszám alapján két-három héten belül választ lehet kapni arra, hogy az adott minta Varsóban van-e.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK