2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Új modullal bővült a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója

Zsiga Ferenc  |  2016. 10. 15., 19:07

Egy új, négy kamrából álló modullal bővült a Paksi Atomerőmű mellett található Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT). A Radioaktív Hulladék Kezelő Kft. (RHK) vezető munkatársai október 13-án Pakson helyszíni bejárással egybekötött sajtótájékoztatón mutatták be az új modult.

Elsőként László Zoltán üzemeltetési igazgató számolt be arról, hogy a KKÁT-nak a környezetre nincs hatása. A hűtést a levegő keringtetésével, a kéményhatásra építve biztosítják, így a tárolókban biztonságosan elhelyezett kiégett kazetták megfelelő hűtése aktív gépészeti rendszerek és személyi felügyelet nélkül is garantált.

Az elmúlt 20 év alatt még baleset közeli helyzet sem alakult ki. Mindez a jól átgondolt technológiának, a megfontolt irányítástechnikának és a tartalékokkal is rendelkező biztonsági rendszabályoknak köszönhető.

Gyöngyösi Csaba beruházási igazgató előadásában részletesen is bemutatta a beruházás idővonalát, amely az engedélyezési tervek 2008. évi kiadásával indult és egyik fő állomása az új tárolómodulnak a már üzemelő létesítménnyel történt összenyitása volt. A 2016 augusztusi eseménnyel az eddig meglévő öt mellé fizikailag is kapcsolódott a négy kamrát tartalmazó újabb modul.

A mérnök a létesítményről szólva elmondta: az előre látó tervezésnek köszönhetően a KKÁT fejlesztése, figyelemmel a 10 éves beruházási időtartamra, folyamatosan történik, hogy a tároló szükséges kapacitása mindig rendelkezésre álljon az atomerőműben elhasznált fűtőelemek befogadására. Az új, 21-24. sorszámú kamrák bruttó 7,64 milliárd forintos költséggel a Közgép-Pintér Művek Konzorcium kivitelezésében készültek.

Lengyel Zoltán üzemeltetési igazgató

Gyöngyösi Csaba újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a bővítés során nem használnak, és nem is használhattak típusterveket, mert követelmény, hogy a tároló bővítésénél és üzemeltetésénél a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák. Azt már Tóth Tibor üzemvezető tette hozzá, hogy az újabb kamrák tervei már az üzemeltetési tapasztalatok és a műszaki környezet változásait is tükrözik. A hatékonyabb térkihasználás érdekében a 17. kamrától a korábbi háromszög kiosztás helyett négyszög kiosztású a tárolócsövek elrendezése. Ebből adódóan egy kamrában a 450 helyett 527 kiégett fűtőkazetta fér el.

Gyöngyösi Csaba beruházási igazgató

Az új modul megvalósítása során 4000 köbméter betont, 1364 tonna szerkezetacélt, 857 tonna betonacélt használtak fel, ez utóbbi mennyiségre a földrengésállóság érdekében volt szükség. A jelenlegi 24 kamrás tárolókapacitás lehetővé teszi a paksi atomerőmű eredetileg tervezett üzemideje során keletkezett kiégett kazetták befogadását. A műszaki tervek összesen 33 tárolókamra megépítésre biztosítanak lehetőséget, hogy a KKÁT az atomerőmű meghosszabbított üzemidejének végéig be tudja fogadni az ott 50 évig tárolt kiégett fűtőelemeket. A kazetták végleges elhelyezése érdekében a Mecsekben most folynak a kutatómunkák.

A négy új kamrával bővült Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában Tóth Róbert üzemvezető kalauzolta végig az újságírókat, akik így megismerhették a száraz kamrás technológiát alkalmazó létesítményt. A KKÁT egy robosztus vasbeton építmény, amely tároló üregeket tartalmaz mátrixos elhelyezésben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés