2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Új oktatási módszerek, pályázatok és fejlesztések – Évértékelőt tartott a Bajai Tankerületi Központ

Tóth Barna  |  2018. 01. 16., 10:30

A Bajai Tankerületi Központ évértékelőjén annak működése mellett, számos fontos változás is napvilágot látott. Idesorolandó, hogy munkába álltak az iskolapszichológusok, de a folyamatos pályázatok, fejlesztések és a megújult oktatási módszerek is górcső alá kerültek. A központ három járás 24 intézményét, 19 tagintézményét és 2 telephelyét fogja össze és koordinálja. Szemléletük, hogy a munkájuk során elért pozitív változásokat gyermek, szülő és pedagógus egyaránt érzékelje.

A Bajai Tankerületi Központ 2016 végén jött létre, három járást fog össze, annak intézményei és tagintézményei fenntartását és működtetését látja el. Az évértékelőn elhangzott, hogy elsődleges feladatai közé tartozott a 2016. év végi átvételt követően az iskolák zökkenőmentes működtetése és az infrastruktúra felmérése. A tankerületi központ a hozzá tartozó intézmények karbantartási, felújítási munkálatait is elvégezte, szem előtt tartva a hatékony gazdálkodást. A szokásos munkálatok mellett tornatermeket is újítottak fel a kalocsai és a bajai járásban. A 2018-as költségvetésről Sárosi Magdolna tankerületi igazgató asszony számolt be.

A Bajai Tankerületi Központ az elmúlt évben 6,7 míg az idén 6,9 milliárdos költségvetéssel számolhat. A költségvetések összeállításánál elsődleges szempont volt a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználása és a szakmai feladatok magas szintű ellátása. 

A Bajai Tankerületi Központ kimagasló pályázati munkát valósított meg 2017-ben. Az elnyert uniós forrásból megvalósuló pályázati támogatások összege meghaladta a 3,2 milliárd forintot, míg az elbírálás alatt álló uniós források esetében az 1,2 milliárd forintot. A támogatási forrásokból az infrastrukturális fejlesztések mellett iskolabútorok, informatikai és taneszközök beszerzésére, új oktatási programcsomagra, illetve oktatási módszerek bevezetésére egyaránt komoly összegeket csoportosítottak. Fontos kiemelni, hogy már munkába álltak az iskolapszichológusok is, így a diákok közvetlenül szakemberhez fordulhatnak esetleges problémáikkal.

Az évértékelőn az intézményvezetők is beszámoltak az őket érintő aktualitásokról. Perity Lajos, a Kalocsai Szent István Gimnázium igazgatója, a folyamatosan megújuló oktatási szemléleten túl, kitért természettudományos laboratóriumukra is, amelyet évek óta 10 partner álltalános iskola egyaránt használ. Kiemelte, nagyon komoly szakmai összefogást valósult meg, amelyet további projektekben is szeretnének folytatni.

A Kalocsai Nebuló Általános Iskola, Szakiskola intézményvezetője, Csupor Zsolt Jánosné elmondta, az országos tendenciával ellentétben, náluk a szakos és a gyógypedagógiai feladatok ellátása biztosított. Kiemelte, kevés a gyógypedagógus az országban, így intézményük sem rendelkezik optimális létszámmal, viszont lehetőség van arra, hogy gyógypedagógussá képeztessék az arra alkalmas munkatársakat, ami hosszú távon megoldást nyújthat.

A diákok mindenek felett álló érdeke a legfontosabb a Bajai Tankerületi Központ számára, amelyet fenntartóként a legjobban úgy szolgálhatnak, hogy a minőségi oktatáshoz szűkséges környezetet maximálisan biztosítják, vagyis mindenben támogatják az hozzájuk tartozó intézményeiket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK