2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Új tapasztalatokkal gazdagodtak Belgiumban a TEIT-vezetők

2018. 05. 11., 13:46

Nukleáris szakmai programon, Belgiumban képviselte a TEIT-et dr. Bálint József elnök és Gáncs István társelnök. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás vezetői a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatokat tömörítő GMF szervezet találkozóján vettek részt.

A GMF áprilisi találkozójának programján a Dessel és Mol városok mellett található nukleáris kutatóközpont megtekintése és a helyi önkormányzat munkájának megismerése is szerepelt.

Kris van Dijck polgármester, a flamand parlament képviselője adott az önkormányzat tevékenységéről, a közelükben levő nukleáris létesítmény és az önkormányzat együttműködéséről, majd a belga energiapolitika jelenét és jövőjét vázolta.

A tájékoztatót követően a résztvevők megtekintették a város ipari parkját, a sport- és szabadidőközpontot végezetül a város határában nemrég épült kilátóból pedig a vidéket teljesen átszelő csatornarendszert is szemügyre vették.

Dr. Bálint József elnök és Gáncs István társelnök képviselte a TEIT-et Belgiumban
Forrás: TEIT

A második napot a nukleáris kutatóközpontban töltötte a közel ötvenfős nemzetközi küldöttség. A nagyaktivitású radioaktív hulladék aktivitását csökkentő kutatási projekttel ismerkedtek először előadás keretében, majd a kifejlesztés alatt álló technológiát is megtekintették a kutatóközpontban.

A program a radioaktív hulladékok elhelyezéséért felelős cég látogatóközpontjában folytatódott, ahol a belga hulladéktárolási gyakorlatot mutatták be. Végezetül a vendégek a földfelszín alatt 250 méteres mélységben levő geológiai kutató laboratóriumban tettek látogatást.

– Fontos, hogy megismerjük a nemzetközi tapasztalatokat a nukleáris létesítmények és környezetük kapcsolatáról – fogalmazott a szakmai program kapcsán Gáncs István, aki szerint mostani útjukon is sikerült a támogatási és elszámolási rendszerről információkkal gazdagodniuk. Hozzáfűzte, hogy kivételes lehetőség volt, hogy megtekinthették a földalatti geológiai laboratóriumot, ahol egy végleges tároló elhelyezése érdekében folytatnak kutatásokat.

– Hasonló a kultúránk, a nukleáris kultúránk is és a társadalmi berendezkedés is, nagy különbségek tehát nincsenek – mondta Gáncs István a nukleáris létesítmény és az önkormányzatok kapcsolatáról.

Hangsúlyozta, hogy Pakson nemzetközi szinten is elismerten jó gyakorlat alakult ki, belgiumi útjuk során azonban azt tapasztalták, hogy az ottani rendszer még hatékonyabb. – Rugalmasság jellemzi a kapcsolatot, ami nem jelent egyet a könnyelműséggel – részletezte. Azt mondta, a beszámolók alapján azt állapították meg, hogy a hatóság közvetlenebb kapcsolatot tart a térségben élőkkel, jobban reflektál az igényeikre, és azok a támogatási szerződésekben is jobban tükröződnek.

Forrás: Telepaks.net

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK