2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb „megaföldrengés” jön? - Térségünkben is több adománygyűjtés indult a katasztrófa sújtotta Törökország megsegítésére

Újabb „megaföldrengés” jön? - Térségünkben is több adománygyűjtés indult a katasztrófa sújtotta Törökország megsegítésére
Illés György Cinó  |  2023. 03. 05., 17:42

Mintegy ötvenezer halálos áldozatot követeltek a Törökországban és Szíriában egy hónapja történt sorozatos földrengések, még sokkal több a sérült, és százezrek, talán milliók váltak hajléktalanná. A romok közt éhínség, rendszeres fagy, járvány fenyeget, miközben az ellátórendszerek is hatalmas károkat szenvedtek. Szíriában mindezt még a polgárháborús állapotok is súlyosbítják. Bőven van tehát helye a segítségnek. Térségünkben is több jótékonysági akció indult, miközben Frank Hoogerbeets, a február 4-ei, több ezer házat ledöntő földrengést előre megjósoló szakember szerint újabb, a korábbinál erősebb és sokkal kiterjedtebb földmozgás pusztíthat március elején.

A mentésben is helytálltak a magyarok – mentőcsapatainknak Orbán Viktor miniszterelnök is köszönetet mondott évértékelő beszédében. A jóérzésű emberek összefogására, jótékonyságára viszont továbbra is szükség van, a következő időszakban a szörnyű gyász közepette is további súlyos kihívások előtt álló török, illetve az elszigeteltsége és a polgárháború pusztítása miatt még súlyosabb helyzetű szír nép megsegítésére – ez utóbbival egyelőre adós a világ.


„Segíteni jó. Adni öröm.”

Kattints a képre!


A Kalocsa környékén tevékenykedő Segíteni jó. Adni öröm. Egyesület gyűjtést szervezett a törökországi földrengés sújtotta területen élők megsegítésére. A támogatóktól elsősorban a következő tárgyadományokat várják:

 • tisztálkodási szereket
 • sertéshúst NEM tartalmazó tartós élelmiszereket
 • sertéshúsMENTES bébiételt
 • női egészségügyi és higiéniai termékeket
 • pelenkát minden méretben
 • baba törlőkendőt
 • zseblámpát
 • powerbankot
 • kézfertőtlenítőt
 • maszkot várnak.

PÉNZBELI ADOMÁNNYAL AZ ALÁBBI SZÁMLASZÁMON TÁMOGATHATJÁK A GYŰJTÉST:

SEGÍTENI JÓ. ADNI ÖRÖM. EGYESÜLET
Bankszámlaszám:

 • Magyarrszágról történő utalás esetén:
  11732040-22881265
  OTP Bank

 • Külföldről történő utalás esetén:
  IBAN: HU36 1173 2040 2288 1265 0000 0000
  SWIFT: OTPVHUHB
 • Közleménybe: ADOMÁNY TÖRÖKORSZÁG

Minden további aktuális információ és csomagleadási lehetőségek a Segíteni jó. Adni öröm. Egyesület Facebook-oldalán lesznek megtalálhatóak – tudtuk meg Dudás Arnoldtól, az egyesület alapítójától.


A kiskunmajsai önkormányzat adománygyűjtése


A törökországi pusztító földrengés miatt tragikus helyzetbe került emberek megsegítésére tárgyadományokat gyűjtött a Kiskunmajsa önkormányzat Gyermekjóléti, Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Intézménye is.
A gyűjtés koordinálásában és az adományok eljuttatásában közreműködik a Csongrád-Csanád Megyei Török Tiszteletbeli Konzulátus is. A velük történt egyeztetések szerint leginkább sátrakat, hálózsákokat, női egészségügyi és higiéniai termékeket, és babahigiéniai termékeket, pelenkákat, törlőkendőket, konténerházat vártak. Emellett ágyak, matracok, takarók, katalizátorcsöves kályhák és fűtőtestek, hengeres gázcsövek, termoszok, zseblámpák, powerbankok, generátorok és higiéniai termékek is nagy segítséget jelentenek a bajbajutottaknak. Ruházati termékeket viszont már nem tudtak fogadni, mivel ilyen jellegű adományok nagy mennyiségben érkeztek az előző napokban olyan a világ minden részéről.

Pénzbeli adományok küldéséhez a budapesti Török Nagykövetség forint és euró számlájának bankszámlaszámait tették közzé:

 • MKB Bank Nyrt.
 • Account name: Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége
 • SWIFT code :MKKBHUHB
 • HUF Account No. : 10300002-13308929-00024900
 • HUF IBAN No.: HU82 1030 0002 1330 8929 0002 4900
 • EURO Account No. : 10300002-13308929-00064889
 • EURO IBAN No. : HU86 10300002 1330 8929 0006 4889

Az adományozó adatait az adományozott összeg megjelölésével a info@turkiye-consulate.hu címre lehet elküldeni.


Szíria támogatásáról továbbra is keveset hallunk

Pedig a polgárháború sújtotta országban is a törökországihoz hasonló pusztítást végzett a földrengés. Az ország fizikailag is nehezebben és kockázatosabban megközelíthető, embargók sújtják, diplomáciailag is elszigeteltebb, így amint a mentőcsapatok, úgy a túlélők megsegítését célzó támogatások is nehezebben, vagy sehogyan sem jutnak el oda, és a hírek is kevésbé jutnak ki, holott az emberek tömegei ugyanolyan mély gyászban ugyanannyira, vagy még jobban szenvednek.


EZÉRT KÉRJÜK, HOGY AKINEK HASONLÓ JÓTÉKONYSÁGI AKCIÓKRÓL, KÜLÖNÖSEN SZÍRIA TÁMOGATÁSÁRA INDÍTOTT ADOMÁNYGYŰJTÉSRŐL TUDOMÁSA VAN, ÉRTESÍTSE SZERKESZTŐSÉGÜNKET!

„Újabb megaföldrengés jön?”

A legnagyobb videomegosztón közzétett előrejelzésre épülő hírt az orosz Russia Today (Oroszország Ma) portálon szúrta ki az ElCiudadano.com baloldali, antiglobalista beállítottságú, Dél-amerikai hírportál, ahol rábukkantunk a „Megjósolta” a Törökországi földrengést, most arra figyelmeztet, hogy „megaföldrengés” jöhet című cikkükre.

Ebben azt írják (kiemelés tőlünk):

EGY MÁRCIUS 2. ÉS 5. KÖZÖTTI KRITIKUS BOLYGÓEGYÜTTÁLLÁS NAGY, AKÁR NAGYON NAGY SZEIZMIKUS AKTIVITÁST EREDMÉNYEZHET, BELEÉRTVE AKÁR EGY „MEGAFÖLDRENGÉST” IS MÁRCIUS 3-4. ÉS/VAGY MÁRCIUS 6-7. KÖRNYÉKÉN

– jelezte Frank Hoogerbeets.
A holland szeizmológus, aki ‘megjósolta’ a pusztító földrengést, amely Törökországban történt a (múlt) hónap elején, múlt hétfőn a Solar System Geometry Survey (SSGEOS) YouTube csatornáján közzétett videóhoz fűzött kommentárja szerint most arra figyelmeztet, hogy egy «megaföldrengés» következhet be a következő napokban.

A szakember, aki az előrejelzéseit az égitestek mozgására alapozza, arra figyelmeztet, hogy március első hete rendkívül kritikus időszak lesz, egyidejűleg hozzátéve, hogy nem túloz, és nem szeretne félelmet kelteni, célja csupán, hogy figyelmeztessen.

Mindazonáltal azt jelezte, hogy a feltételezett földmozgás magnitudója (a Richter-skála szerinti) 8-asnál is erősebb lehet, és kiterjedhet ezer kilométerekre is, a Kamcsatka-félsziigettől és a Kuriles-szigetektől, Távolkelet-Oroszországtól kezdve a Fülöp-szigetekig és Indonéziáig.


Az első, nagy rengést előre megjósolta...

Február 3-án közzétett tweetjében Hoogerbeets azt írta:

Előbb vagy utóbb egy 7,5-ös erejű földrengés lesz a Törökország déli területeinek középső részén, Jordániában, Szíriában, illetve Líbanonban” (a poszthoz tartozó térképen elég pontosan meg is jelölte a földrengés által érintett területet)


HÁROM NAPPAL KÉSŐBB EGY 7,8-AS ERŐSSÉGŰ RENGÉS RÁZTA MEG TÖRÖKORSZÁGOT ÉS SZÍRIÁT, TÖBB MINT 50.000 HALÁLOS ÁLDOZATOT KÖVETELVE.

Meg kell azonban jegyezni, hogy

2015-BEN TÉVES JÓSLATOT ADOTT.

Előrejelzése szerint május 28-án egy veszélyes kimenetelű, 8,8-as, vagy még nagyobb erősségű földrengés lett volna Kaliforniában, az Egyesült Államokban, amivel arra késztette az embereket, hogy készüljenek föl a térség elhagyására  – áll a szemlézett cikkben,.

Ám hozzáteszik:
Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (US Geological Survey, USGS) részéről viszont megerősítették, hogy lehetetlen földrengést megjósolni, és emlékeztetnek, hogy még soha egyetlen tudós sem jósolt meg nagy földrengést. Érvelésük szerint "Az USGS tudósai csak azt tudják kiszámítani, hogy egy adott területen mekkora valószínűséggel fordulhat elő egy jelentős földrengés bizonyos számú éven belül, amit veszélytérképünkön mutatnak be.
Borítóképünkön: Romok a törökországi földrengés után / a hivatkozott cikk illusztrációja

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>
2023. 09. 25., 10:21
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK