2021. 10. 27. szerda
Szabina
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Újra látogathatók a szakosított szociális intézmények és idősotthonok - Feloldották a látogatási tilalmat

Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 12., 08:48

A Nemzeti Népegészségügyi Központ április 29-én azonnali hatállyal visszavonta a szakosított szociális intézményekben, idősotthonokban egy éve elrendelt látogatási tilalmat. A döntés értelmében országszerte, így Kalocsán is a védettségi igazolvánnyal rendelkezők ismét élhetnek a látogatás lehetőségével. Az intézmény-elhagyási tilalom is megszűnt a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ április 29-i döntése nyomán Közel egy év után váltak nyitottá a szakosított szociális intézmények és idősotthonok. A határozat szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezők ismét élhetnek a látogatás lehetőségével. Kalocsán az első nyitott hétvégén, amely éppen az anyák napi hétvégére esett, sokan éltek is a lehetőséggel, hogy hosszú szünet, beleértve a piros betűs ünnepeket is, meglátogassák családtagjaikat.

Kikötés volt a védettségi igazolvány megléte. Nagyon sokan telefonáltak és kérdezték: ha nincs meg a védettségi igazolvány, hanem csak az első oltáson vannak túl, és erről van igazoló lapjuk, az elég-e? Azt kell mondanom, nem. A rendelet szerint csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és 18 éven aluli gyerekeik élhetnek a látogatás lehetőségével."- mondta Rumi László, Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központintézményvezetője.


A rendelet a látogatások időtartamát ugyan nem határozza meg, azonban a kalocsai intézményben a lakók zavartalan munkavégzése és ellátása érdekében időkorlátot állítottak fel.

Az első hétvége tapasztalatai alapján döntöttünk úgy, hogy lesz egy időkorlát. Erre azért van szükség, mert nagyon nehéz úgy dolgozni a nővéreknek, hogy közben arra is figyelni kell, melyik lakóhoz ki jön, van –e védettségi igazolványa, plusz még nyilatkozatot is ki kell tölteni, ami sok adminisztrációval jár. Ha éppen olyan munkafolyamat zajlik, amikor a nővérek nem tudnak kaput nyitni, akkor a hozzátartozó hosszú ideig a kapu előtt állhat és várhatja, hogy beengedjék."- tájékoztatott Rumi László.

A KALOCSAI SZOCIÁLIS KÖZPONT OTTHONAIBAN DÉLELŐTTÖNKÉNT FÉL 10-TŐL FÉL 12-IG FOGADJÁK A LÁTOGATÓKAT. DÉLUTÁN PEDIG 14 ÓRÁTÓL 17 ÓRÁIG. TOVÁBBI JÓ HÍR A CSALÁDTAGOK SZÁMÁRA, HOGY A LÁTOGATÁSI TILALOM MEGSZŰNÉSÉVEL MEGSZŰNT AZ INTÉZMÉNY-ELHAGYÁSI TILALOM IS A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL RENDELKEZŐK SZÁMÁRA.


Lehetőség van arra is, hogy a hozzátartozó a lakót hazavigye egy ebédre, egy délutáni közös programra a családhoz. Nyílván ebben benne van a lehetősége annak is, hogy a külső helyszínen nincs mindenkinek védettségi igazolványa. Ebben az esetben a családra bízzuk, ügyeljenek arra, hogy lehetőség szerint a lakó ne érintkezzen olyannal, aki nem védett. Nem könnyű ezt biztosítani, de védenünk kell azokat a lakókat, akik nem kapták meg az oltást, vagy nem igényelték.” tette hozzá az intézményvezető, azzal a kiegészítéssel: nagyon minimális azok száma, akik még nem vették fel a vakcinát, a lakók több, mint 80 százaléka már megkapta a védőoltást.Forrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 21:19
Egy Land Rover és egy Mercedes-Benz S350 személyautó akadt fenn az ellenőrzésen. Még >>>
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!