2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Újraindult a magyar traktorgyártás - Jánoshalmi traktorok meghódítják a világot

Újraindult a magyar traktorgyártás - Jánoshalmi traktorok meghódítják a világot
2023. 01. 18., 13:38

Újraindul Magyarországon a traktorgyártás. A jánoshalmi Renner Bt. teremtette meg ennek a műszaki alapjait évekkel ezelőtt. Dr. Renner Tamás, a cég műszaki igazgatója elmondta, hogy a tervek szerint az év második felében mintegy 15 traktort szállítanak ki Magyarországról Bosznia-Hercegovinába.

Magát az erőgépeket a MUMGÉP Kft. gyártja majd Mezőtúron. Szerbiába, Boszniába, Angolába és Kongóba, valamint a közép-ázsiai országokba is fognak járműveket kiszállítani. A Renner cég együttműködik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE). Tavaly a MATE Szent István Biztonságkutató Központjának kihelyezett innovációs műhelyét adta át Jánoshalmán, a Renner Bt. központi telephelyén Dr. Gyuricza Csaba rektor. 

Az elmúlt egy év során olyan megbízásokat kapott a családi vállalkozás, amelyek alapján a gyártást át kellett helyezni idehaza. Dr. Renner Tamás elmondta: eddig 15 gépre érkezett megrendelés. Majd hozzá tette: a Renner Bt. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központtól olyan felkérést kapott, hogy végezze el traktorok alternatív hajtóanyaggal történő meghajtását. Így az igények alapján benzin-, LPG- és dízelüzemű traktorok is gyárthatóak majd. 

Ha szükséges, akkor akár napelemes energiával is működtethető lesz majd a traktor. 

A cég, a MATE-n keresztül kapcsolatban áll Kirgíziával, ahol érdeklődnek a gép iránt. A Magyar Kirgiz Fejlesztési Alap segíti a kapcsolatok szélesítését. Az export esetében azonban azt kell figyelembe venni, hogy nem lehet ugyanazt a gépet kiszállítani, amely az Alföldön kiválóan teljesít, mivel Ázsiában más az éghajlat. Olyan funkciókkal kell kiegészíteni, amellyel ott lehet biztonságosan dolgoztatni. 

A kirgizekkel a szakmai kapcsolatok egyre élénkebbek, s részben ezért is közös fejlesztéseket végeznek. A jánoshalmi traktorokba igények alapján kétféle (50, 80 lóerős) dízel- és egy fajta (80 lóerős) benzinmotort szerelnek be. Dr. Renner Tamás elmondta: Közép Ázsiában és a szubszaharai térségben óriási az igény az ilyen típusú erőgépekre. Így nem tart attól, hogy nem fogják keresni őket. 
Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 16., 16:11
A NAV ellenőrei gyakorlatilag mindent ellenőriznek, amire a helyszínen lehetőségük van. Még >>>
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK