2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepélyesen átadták a Kalocsa-Paks Duna-hidat – Délutántól szabad az út Paks, az M6 irányába!

Zsiga Ferenc  |  2024. 06. 06., 16:10

Korszakos jelentőségű esemény helyszíne volt június 6-án, 10 órakor az új Kalocsa-Paks Duna-híd kalocsai hídfője, ahol Orbán Viktor miniszterelnök ünnepélyes keretek között a két oldal országgyűlési képviselőjével, Kalocsa és Paks polgármesterével közösen adta át a Duna magyarországi szakaszának 20. átkelőjét. A műtárgyat Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek szentelte fel. A Tomori Pál híd több mint 40 méter magasságban, 10 támaszon, 2x1 sávon, 946 méter hosszúságban ível át a Duna fölött. Az új Duna-hídnak köszönhetően Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő a közel egy óráról mintegy 15 percre csökkent. Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában, a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében megépült híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat fejlesztésének összértéke nettó 92 milliárd forint.

A hídátadáson résztvevő, a Duna minkét oldaláról érkező több száz fős közönség elsőként dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek beszédét hallhatta.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A metropolita arról beszélt, hogy az itt élő emberek régi vágya valósul meg a mai napon, amiért személyesen is köszönetet mond az építőknek és Magyarország kormányának. Mint mondta, személyesen is régi vágya valósult meg azzal, hogy a hidat 500 évvel ezelőtti elődjéről, Tomori Pál kalocsai érsekről, vitéz katonáról nevezték el. Az érsek egy fél évezreddel ezelőtti pápai levelet idézett, amiben az egyházfő az 1523. február 3-án kalocsai érseknek kinevezett Tomorit a fővezéri poszt elvállalására bíztatta, és erősítette meg hitében. Két és fél év múlva azonban Tomori Pál, a kereszténység védelmezője a mohácsi csatatéren hősi halált halt.

Méltó tehát, hogy róla neveztük el ezt a hidat”– szögezte le Bábel érsek, hozzátéve, hogy a főpap latinul hídverőt jelent, tehát a hadvezér Tomori Pál kalocsai érsek jelképesen a múlt és a mai idők között is hidat teremt.

A beszéd végén Bábel érsek „Kérjük az Urat, áldja meg azokat, akik ezt a hidat építették és segítő erejével oltalmazza azokat, akik ezen közlekednek” szavak kíséretében megszentelte a Tomori Pál hidat.

Filvig Géza Kalocsa város polgármestere

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az ünnepi beszédek sorát Filvig Géza folytatta. A kalocsai polgármester a térségben élők nevében is köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek és a Kormánynak, hogy a híd megépítéséről 2013 szeptemberében döntést hozott, majd e döntés mellett a Covid világjárvány miatti nehézségek, a háborús energiaválság közepette is kitartott.

Büszke vagyok rá, és nem lehet elégszer elmondani, hogy ezt az építészeti remekművet magyar kivitelező építette meg, és büszke vagyok arra is, hogy kalocsai vállalkozás is bekapcsolódhatott a munkálatokba”- mondta a városvezető. 

Filvig Géza annak a véleményének adott hangot, hogy az új Duna-híd nagy segítségére lesz a városnak, mert lehetőséget nyújt a gazdaság motorjának felpörgetésében.

Kalocsa készen áll! A hídnak köszönhetően készen állunk a Paks2 építkezéshez kapcsolódó részfeladatok ellátására, készen állunk besegíteni a betegellátásba a működő kórházunkkal, készen állunk a szabad ipari területeinkkel, a volt foktői úti laktanyával, a fejlődő sportlétesítményeinkkel, a megújított óvodáinkkal!”– mondta a polgármester Orbán Viktor miniszterelnök felé fordulva.

Hozzátette, mivel a forgalom két irányú, a város és a térség természetesen szeretettel várja a Duna jobb oldaláról a vendégeket a szabadidő minőségi eltöltésére.

Miniszterelnök Úr, köszönjük még egyszer, hogy ma megünnepelhetjük az ország összekapcsolását ezen a helyen! A térségben élőknek pedig azt kívánom, akár évszázados léptékben szolgálja és segítse a Tomori Pál híd az itt élők életét!”– zárta beszédét Filvig Géza.

Szabó Péter Paks város polgármestere

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Szabó Péter, Paks Város polgármestere beszédében egyebek mellett úgy fogalmazott:

Ez a híd nem csak azt jelenti a paksiaknak, hogy mától összeköttetés létesül Paks és Kalocsa, az Alföld és a Dunántúl között, hanem kiemeli, hogy Paks valódi híd szerepet tölt be. Az itt megtermelt villamos energia 50 százaléka működteti, összeköti az ország üzemeit, háztartásait, közintézményeit. Nekünk, paksiaknak ez a híd a remény jele is, hogy ahogy a híd megépült, úgy az atomerőmű új blokkjai is elkészülnek, mely nemcsak Magyarország energiabiztonságát, de Paks város biztos jövőjét is szolgálja. Ezért a híd Paks és a régióban élőknek a fejlődés biztos záloga!”– mondta Szabó Péter, aki beszédét egy Konrad Adenauertől vett idézettel zárta:

Aki háborús időkben hidat épít, az hisz igazán a holnapban és az áldott békében!”Orbán Viktor miniszterelnök

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A két polgármestert beszédét követően Orbán Viktor miniszterelnök hatalmas taps és ováció közepette lépett a mikrofonhoz.

A kormányfő a békés fejlődés és a hídépítők kormányának nevezte a kabinetet, majd arról beszélt, hogy Európa a háborús készülődés állapotában van, ezért a vasárnapi választáson a nemzeti egység nevében csak a békére szabad szavazni. Itt jegyezte meg, nagyon sok olyan ismerős kalocsai és paksi arcot lát, akik a vasárnapi Békemeneten is ott voltak.

Orbán Viktor kiemelte:

A Tomori Pál néhai kalocsai érsek és magyar hadvezér nevét viselő új Duna-híd nem csupán a folyó két partját összekötő közlekedési műtárgy, hanem mementó, acélból és betonból készült óriási felkiáltójel.Arra emlékeztet bennünket, magyarokat, hogy mekkora veszedelmet jelent a széthúzás, különösen háború idején”Kijelentette:

Ha nem tartunk össze, akkor idegen hatalmak játszóterévé válunk, országunk értelmetlenül pusztul, hosszú időre kiírjuk magunkat a történelemből, mert a sorsunk irányítását kiveszik a kezünkből. Ez a figyelmeztetés ma, amikor Európa a háborús készülődés állapotában van, újra időszerű”– húzta alá Orbán Viktor.

Meg kell őriznünk az egységet, úgy, hogy újra és újra kinyilvánítjuk. Ezért vasárnap, június 9-én a nemzeti egység nevében csak a békére szabad szavaznunk"- jelentette ki.

Emlékeztetett: akik eljöttek, egy választási kampány kellős közepén vannak. Komoly munka vár rájuk a hátralévő három napban.

A kormányfő a hídátadáson jelenlévőket arra biztatta: álljanak ki a Fidesz-KDNP jelöltjei mellett, és tegyenek bele "apait-anyait" a kampányba. A választási kampánynak olyan a természete, mint a sportmérkőzéseké: "mindig a végén van vége" - idézett a Rocky című filmből.

Kalocsa-Paks Duna-híd

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A kormányfő a Kalocsa-Paks híd megépülését összetett, átgondolt, hosszútávra szóló országfejlesztési, országépítési terv részének nevezte, hangsúlyozva: Magyarország a békés építkezés korszakát éli, a kabinet pedig a békés fejlődés, a hídépítők kormánya.
Értékelése szerint a nemzeti kormány hídátadásban az utóbbi években profivá vált: 2010 óta tizenkilenc hidat építettek, míg korábban a szocialisták ötöt.

Jól láthatóan itt is kirajzolódik a modern magyar politika aranymetszése: kétharmad, egyharmad, de ez legalább egy értelmes politikai verseny"- jegyezte meg.

Közölte: a kormány feltett szándéka, hogy a Zalaegerszeg-Székesfehérvár-Kecskemét-Debrecen tengelyvonaltól délre minél több beruházást, ipari vállalkozást telepítsen, amihez utakra és hidakra van szükség.
Mint mondta, meggyőződése, hogy a dél-magyarországi térségek jelentősége felértékelődik a jövőben, és ebben kulcsszerepet játszik a Szerbia és Magyarország közötti áruforgalom és kereskedelem, ami a "Nyugat kapujává" teszi ezt a térséget. A terv részeként az M6-os autópályát elvitték a határig, összekötve ezzel a horvát-szlavón területeket Magyarországgal - közölte.

A következő lépés az lesz, hogy a Szerbiából érkező forgalmat és nyomában a logisztikai központokat, beruházásokat, a termelési egységek jelentős részét átterelik ebbe a térségbe, hogy ezzel bekössék Paks és Kalocsa környékét egy gyorsan fejlődő régióba.

Stratégiai beruházások

Orbán Viktor kitért arra is, 

AZ ORSZÁG LEGFONTOSABB STRATÉGIAI JELLEGŰ BERUHÁZÁSAIBÓL KETTŐ IS EZEN A KÖRNYÉKEN ÉPÜL: PAKSON LESZ AZ ÚJ ATOMERŐMŰ, ÉS KALOCSÁTÓL NEM MESSZE HALAD MAJD EL A BUDAPEST-BELGRÁD VASÚTVONAL, AMI ENNEK A MAGYAR ORSZÁGÉPÍTÉSI PROGRAMNAK AZ EGYIK LEGFONTOSABB ÉPÍTŐKÖVE.

Jelezte azt is: a következő híd Mohácsnál fog megépülni.

A KALOCSA-PAKS HÍD FELÉPÜLÉSE KAPCSÁN KÖSZÖNETET MONDOTT FILVIG GÉZA (FIDESZ-KDNP-KALOCSA JÖVŐJÉÉRT EGYESÜLET) KALOCSAI ÉS SZABÓ PÉTER (FIDESZ-KDNP) PAKSI POLGÁRMESTERNEK, VALAMINT SÜLI JÁNOSNAK (KDNP) ÉS FONT SÁNDORNAK (FIDESZ), A TÉRSÉG ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐINEK, VALAMINT A BERUHÁZÁST VÉGZŐ SZÍJ LÁSZLÓ VÁLLALKOZÓNAK IS,
hangsúlyozva, hogy a híd nemcsak a paksiak és a kalocsaiak, de egész Magyarország javára válik majd.

Úgy vélte: a magyar ember a "pusztai népekre jellemző módon" minden irányban akar létezni, teret kitölteni, kapcsolódni a sajátjaihoz és a külvilághoz, ám Kalocsa és Paks mostanáig nem egymáshoz kapcsolódni. A Sárköz eddig távol esett az autópályáktól, de a kormány feladatának érezi, hogy a belső területeket felszabadítsa és bekapcsolja az ország vérkeringésébe.
Amikor ezt tesszük, az ország rejtett aranytartalékait szabadítjuk fel, így nem csak a helyiek életminősége javul, hanem erősödik az egész magyar gazdaság is"- fogalmazott.

Orbán Viktor felidézte, hogy 2010-ben fejlettség tekintetében egyfajta nyugat-kelet típusú megosztottság volt Magyarországon; nyugaton voltak a nagy gyárak, ez a terület adta az ipari termelés, a gazdasági növekedés oroszlánrészét, ide értve a paksi atomerőművet is.
Ez nemcsak természetellenes, hanem igazságtalan és káros az ország egésze szempontjából - hangsúlyozta, hozzátéve: ezért építették ki Észak-Magyarországon a Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen ipari háromszöget, amely felszabadította a térségben rejlő gazdasági erőt.

A hatalmas fejlesztések már zajlanak, befejezésük belátható közelségbe került. Elkészültük után az észak-magyarországi világ egy más gazdasági minőséget képvisel majd”- mutatott rá.

A miniszterelnöki beszéd elhangzását követően az ünnepélyes szalagátvágás következett. A nemzeti színű avatószalagot Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János építési és közlekedési miniszter, Font Sándor és Süli János országgyűlési képviselők, Filvig Géza Kalocsa polgármestere és Szabó Péter Paks polgármestere vágta át.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az új Duna-híd várhatóan 17 óra körül, a színpad elbontását követően nyílik meg a közúti forgalom előtt, a pontos időpontról az érdeklődők a Nemzeti Közút Zrt. honlapján tájékozódhatnak.

Amit a Kalocsa-Paks Duna-hídról és a kapcsolódó utakról tudni érdemes


A 2021. év elején megkezdődött beruházás – az 512. sz. főút Kalocsa és Dunaszentgyörgy közötti új szakasza –, az 51. sz. főutat köti össze a 6. sz. főúttal és az M6 autópályával.

A projekt részeként egy 2x1 sávos, 946 méter hosszúságú és 10 támaszú új Duna-híd épült. A kivitelező a híd alépítményei (beleértve az alapozást is) és a felszerkezetei készítése során közel 28 ezer m3 betont épített be, az összeszerelt acélszerkezet súlya pedig meghaladja az 5 ezer tonnát. Emellett 418 km hosszúságban kerültek beszerelésre az extradosed- és belső feszítő kábelek. A vízépítési műtárgyakba és pillérvédelembe 82 ezer tonna beépített kő került. A híd megvalósításához szerteágazó munkára, rengeteg szakág és szakember tökéletesen összehangolt együttműködésére volt szükség.
A fejlesztés részeként az új Duna-híd előtt a főút átvezetését biztosító egy-egy előregyártott vasbeton gerendás kerethíd is épült. A hídhoz kapcsolódik az 512. sz. főút Kalocsa és Dunaszentgyörgy közötti 11,5 km hosszú, 2x1 sávos új nyomvonalú szakasza, valamint az 5106 j. út megmaradó részén egy 1,1 km hosszú burkolat felújítás is. Ez a projektelem 5 új körforgalom megépítését is tartalmazta: a Paksot Gerjennel összekötő, újonnan megépülő 5124 j. út keresztezésénél, a Dunaszentgyörgyöt Faddon át Tolnával összekötő 5112 j. út keresztezésénél, valamint a 6. sz. főút Paks és Szekszárd közötti szakaszának keresztezésénél, a Kalocsa északi összekötő útnál és Dunapataj-Foktő-Kalocsa összekötő út csatlakozásánál. Utóbbi körforgalmú csomópont építése jelenleg is zajlik, mely várhatóan év végén kerül átadásra.


A Kalocsa-Paks új Duna-híd fejlesztéshez tartozott a 2023 májusában átadott 11,2 kilométer hosszú kétsávos útszakasz is, mely Paksot és Gerjent köti össze. A beruházások részét képezte a főúthoz kapcsolódó kerékpárút-szakaszok és az ingatlanok megközelítését szolgáló szervízutak, földutak megvalósítása is. Az új főút megépítése a Duna két partján lévő területek összekapcsolásával, komoly gazdaságélénkítő hatást fejthet ki. Az ily módon várhatóan megélénkülő forgalom számára jelentősen módosulni fog az utazási idő, hiszen Kalocsáról, mint a térség jelentős nagyvárosától jelenleg 40 perc alatt lehet eljutni az M6 autópályáig, illetve a Duna által elválasztott Kalocsa és Paks között is 1 óra körüli mentidővel kellett számolni. Az új létesítmények használatával a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken.

A fejlesztés az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában, a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében valósult meg hazai forrásból. A híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésnek összértéke nettó 92 milliárd forint.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 15:53:00
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK