2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Utazás kiállítás 2019 Bács-Kiskunnal, Kecskeméttel, Kalocsával – Városunk népművészete mellett gasztronómiájával is bemutatkozik

Zsiga Ferenc  |  2019. 02. 14., 11:55

A kapunyitás előtti utolsó sajtótájékoztatóját portálunk részvételével tartotta az Utazáskiállítás 2019 nagyrendezvény két díszvendége, Bács-Kiskun megye és Kecskemét megyei jogú város február 13-án, szerdán a lajosmizsei Tanyacsárdában. A sajtóesemény résztvevőit Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere, Basky András Lajosmizse polgármestere, Garaczi János, a Tanyacsárda és Kovács Zoltán, a bugaci Karikás Csárda tulajdonosa köszöntötte. A főszervezők a végleges programot és az alkalomra készült, igényes, szépen kivitelezett kiadványokat is bemutatták a nyilvánosság képviselőinek.

A budapesti Expo területén egy hét múlva, február 21-én, szakmai nappal startoló Utazáskiállítás 2019 rendezvény vélhetően hosszú időre emlékezetes lesz a Bács-Kiskun megyében élőknek, hiszen nincs olyan szeglete az országban területére legnagyobb megyénknek, amely a 2019. évi Utazás Expón ne valamilyen egyedi, csak rá jellemző, turisztikai szempontból is figyelemre méltó attrakcióval rukkolna ki, mutatkozna be az országra – világra szóló eseményen.


Forrás: Zsiga Ferenc

A résztvevő 25 település, közte Kalocsa, Dunapataj, Hajós közös, 192 négyzetméteres standon, egységes arculattal, minden eddiginél gazdagabb kínálattal és színes programokkal február 21-24. között a Hungexpo Vásárközpont „A” pavilonjának 307A és 308A standján mutatkoznak be.

 „A kiállítás története során most először fordul elő, hogy egy teljes megye az Utazás Kiállítás belföldi díszvendégeként mutatkozhat be. Annak érdekében, hogy mindez megvalósulhasson, immáron harmadik éve sokat dolgozik a megyei önkormányzat.”– nyitotta meg ezekkel a szavakkal a  sajtótájékoztatót Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke.

-Már két éve is együtt, a megye égisze alatt közösen mutattuk be Bács-Kiskunt. Tavaly 16, idén már 26 település és 6 szervezet fogott össze, hogy mindazok, akik a standunkra látogatnak a kiállítás ideje alatt, maradandó élményekkel térhessenek haza, átérezhessék az alkalomra alkotott szlogent: Bács-Kiskun boldoggá tesz – fogalmazott a megyei közgyűlés elnöke.


Forrás: Zsiga Ferenc

Az összefogás, az együttgondolkodás és a turisztikai piacon való közös megjelenés szükségességét fogalmazta meg dr.Szeberényi Gyula Tamás, a megyétől több vonatkozásban elkülönülő Kecskemét Megyei Jog Város alpolgármestere.

Beszédében Basky András, Lajosmizse polgármestere, Garaczi János, az országos hírű Tanyacsárda és Kovács Zoltán, a bugaci Karikás Csárda tulajdonosa is azt fogalmazta meg, hogy a települések értékei, turisztikai attrakciói egymást kiegészítve jóval több turistát vonzanak megyénkbe, ahol szinte felsorolhatatlanul sok nevezetesség, érdekesség, kulturális, gasztronómiai és pihenési lehetőség várja a turistákat.

Bács-Kiskun megye települései és Kecskemét azt az üzenetet küldi az Utazáskiállítás résztvevőinek:

Látogasson el hozzánk, vigye hírét megyénk szépségének, sokszínűségének, egyedülálló értékeinek, és térjen vissza hozzánk vendégként!

Hazaérkezve Németh József Venesz-díjas gasztronómiai szakember portálunknak elmondta: „Kalocsa hagyományos népművészeti értékei mellett gasztronómiájával is bemutatkozik. Talán nem lepődik meg senki, ha a bemutatkozás fő elemeit ezúttal is a paprikára komponáljuk. A kézműves paprikás kácsit Kovácsné Éviék készítik, és lesz közben két nap, amikor a nagyszínpadon kapunk helyet. Az egyik február 21-e, csütörtök, a másik február 23-a, szombat lesz, amikor a paprikás ételeket meg is kóstoltatjuk a vendégekkel.


Forrás: Zsiga Ferenc

Az adott körülmények mellett természetesen nem a megszokott pörköltet, gulyást, hanem egyéb más, a paprikához kötődő ételeket. Ilyen lesz a paprikakrém leves, amit előre elkészítünk, és ott majd melegítve kínálunk. A hartai paprikás kolbászból, szalámiból készült kis falatkák, az ehhez kapcsolódó grillezett kis minikolbászkák bizonyosan ezúttal elnyerik a közönség tetszését. A paprikára komponált ételek sorába jól illeszkedik majd a paprikás pogácsa is” – vélekedett Németh József.

A sajtótájékoztató alkalom volt arra is, hogy bemutassák az alkalomra készült, majd a nagyközönség számára is hozzáférhető kiadványokat. Ilyen az Ízleld meg! című, amely 19 település 20 ételspecialitását, kapcsolódó rendezvényeit és hozzá illő borok ajánlásait tartalmazza. Ezek a Bács-Kiskun megyei specialitások a magyar gasztronómia kiemelkedő ritkaságai, melyeket ma már a magyarság csúcsteljesítményét jelölő hungarikumok közé sorolunk. Csobbanj! című kiadvány 20 fürdőt mutat be, 13 termál- és gyógyfürdő közül lehet választani a megyében a szolgáltatások, a vízösszetétel, a hangulat, a csúszdák és élményelemek, vagy akár a szauna választék alapján. A természetes vizek kedvelői a tópartokon és az alföldi tájon kanyargó folyópartokon, homokos tengerpartot idéző szabadvízi strandokon élvezhetik a napsütést, a nyarat, a sport és kulturális rendezvények gazdag kínálatát. A Parti-Túrázz! című kiadványban Bács-Kiskun megye horgász-, kiránduló- és vízisport helyeit gyűjtötték össze.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK