2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 407 Ft   : 400 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Útfejlesztésekről, klímavédelmi programról döntött a megyei közgyűlés – Terítéken a Fejlesztési Ügynökség munkája

Útfejlesztésekről, klímavédelmi programról döntött a megyei közgyűlés – Terítéken a Fejlesztési Ügynökség munkája
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 26., 08:52

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés április 24-én, pénteken Orgoványon tartotta soron következő ülését. Többek között a Nemzeti Klímaszövetséghez való csatlakozásról és útfejlesztésekről is döntöttek.

A közgyűlés tagjainak Gál Szilvia, a település polgármestere bemutatta a településen megvalósult fejlesztéseket, majd az Orgoványi Általános Iskola diákjai adtak műsort. Az ülés Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a két testületi ülés közötti beszámolójával indult, melyben többek között kitért a megyében zajló és megvalósult fejlesztésekre.

Mint mondta,

a megyei önkormányzat közreműködésével megtörtént a települések klímavédelmi programjainak, kerékpárútjainak tervezése, valamint folytatódik a Petőfi tematikus út megvalósítása is. Az elnök tájékoztatójában azt is elmondta, hogy a megyei önkormányzat idén elnyerte a Családbarát munkahely címet.” Az ülésen útfejlesztésekről is tárgyaltak. A közgyűlés egyhangúlag támogatta a megyei forrásokból felújítandó útszakaszok prioritási sorrendjét.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A közgyűlés megtárgyalta és elfogadta a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal 2020-as évi tevékenységéről szóló beszámolót. A tájékoztatóban elhangzott, hogy a múlt évben a legnagyobb kihívást a koronavírus-világjárvány, az ennek okán kihirdetett veszélyhelyzetek, és az elrendelt korlátozó rendelkezések jelentették, amelyek nagymértékben befolyásolták mind az önkormányzat, mind a hivatal életét.

Rideg László hangsúlyozta, hogy a munkatársak arra törekedtek, hogy sem a megvalósítás alatt álló projektek, sem az egyéb ügyek ne szenvedjenek késedelmet.

A tájékoztatók sorában a képviselők megismerkedhettek a 2022-ben induló Talpra Magyar! Programmal, melyet a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottság tagjai 2021. szeptember 3-án fogadtak el.

A MEGYEI PROGRAM TARTALMAZZA A PETŐFI EMLÉKÉVEKHEZ KÖTHETŐ BERUHÁZÁSOKAT, FEJLESZTÉSEKET, KULTURÁLIS PROGRAMOKAT, TURISZTIKAI ELKÉPZELÉSEKET, AMELYEK A KÜLÖNBÖZŐ, EGYÜTTMŰKÖDŐ SZERVEZETEK ÁLTAL VALÓSULNAK MEG SZERTE A MEGYÉBEN.

Dr. Finta József érseki helynök, a kecskeméti Főplébánia plébánosa a Magyar Katolikus Egyház Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyéjének működéséről tájékoztatta a közgyűlés tagjait. Beszámolójában többek között kitért a hittan oktatás helyzetére, az ifjúsági- és családi programokra, valamint beszélt a keresztény szeretetszolgálat tevékenységéről a megyében, amelyben több mint ötszáz fő végez karitatív munkát.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az ülésen az Érték – Élmény – Egészség megjelenítése közösségi programokban című projekt eredményeiről is szó esett. A projekt keretében készült el többek között a Meseföld mesekönyv, a Legendás út legendárium és a legendák térképe is. A program a megye 11 járásában biztosított fiataloknak lehetőséget, hogy megismerkedjenek a 3D nyomtatás, szkennelés, tervezés és rajzolás technikájával. A tájékoztatón a projekt keretében megvalósult Megyei Érték Napokat, Identitás táborokat és egyéb rendezvényeket is megismerhettek a megyei képviselők.

Kicsiny László, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (BKMFÜ) ügyvezetője tájékoztatta a közgyűlést a cég 2020. szeptembere és 2021. szeptembere közötti időszakban végzett tevékenységéről, működéséről és a terveiről.
Az ügyvezető összefoglalta a 2014-2020 időszak TOP pályázataiban és más pályázatokban végzett munkájukat, a megyei önkormányzat gazdaságfejlesztési beruházásait, valamint számot adott a 2021-2027-es uniós támogatási időszak előkészítésében ellátott feladataikról.

A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT GAZDASÁGI TÁRSASÁGA 506 DARAB, KÖZEL 70 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKŰ TÁMOGATOTT PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSÁBAN MŰKÖDÖTT ÉS MŰKÖDIK EGYÜTT A TELEPÜLÉSEKKEL, AMELYBŐL 251 MÉG MEGVALÓSÍTÁS ALATT ÁLL.

Megyénk nagy figyelmet fordít a klímaváltozás elleni küzdelemre. Számos fejlesztés mutatja, hogy térségünk elkötelezett a klímavédelemben. Az ülésen döntöttek a Nemzeti Klímaszövetséghez való csatlakozásról, melynek célja a környezeti fenntarthatósághoz történő hozzájárulás, amelynek szerves része a megyei TOP forrásból megvalósuló, települési, energetikai fejlesztések is.

A hagyományoknak megfelelően a közgyűlést követően faültetésre került sor. A korai juharfának Orgoványon a város Művelődési Házának kertjében találtak méltó helyet.Forrás: bacskiskun.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-13 15:25:00
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>
2022. 08. 16., 16:35
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére. Még >>>
2022. 08. 16., 11:35
A szerb oldalon lévő technikai karbantartás miatt bezárt az átkelőhely. Még >>>
2022. 08. 16., 11:27
Az érsekkerti nagy hinta köteleit ezúttal megégették, megrongálták, amivel használhatatlanná és balesetveszélyessé vált ez a játszótéri elem. Még >>>
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés