2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Útra kelt a Szentháromság-szobor

Illés György Cinó  |  2016. 03. 23., 21:34

Elbontották Kalocsa egyik jelképét, a Nagytemplom mellett álló Szentháromság-oszlopot. A Szentháromság-tér rekonstrukcióját előkészítő érsekség a szobor áthelyezését tervezi, amint arról már korábban is szóltak híradások. A szobrot a Főszékesegyház főtengelyébe helyeznék át, a tér közepére.

A szobor egyébként – bár vallási jelkép – valójában nem egyházi műemlék, mivel azt nem az érsekség, hanem Kalocsa városa állíttatta. Így műemlékként a város polgári erejének, kulturális és művészi igényességének, valamint a hithez fűződő szoros kapcsolatának bizonyítéka, hordozója.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A szobor éppen 230 éve állíttatott, és a Szent István király (korábban Szentháromság) utca tengelyében állították föl, az egykori belvárosi plébániatemplom, más források szerint a Jezsuita templom, vagy a piarista – később jezsuita – rendház előtt.

Később a szobrot a Kossuth Lajos utca és a Főutca tengelyének metszéspontjába helyezték át, majd a forgalom növekedése és a motorizáció megjelenése miatt néhány méterre elmozdítva kiemelték a kereszteződésből. Akkor került a mai generáció által jól ismert helyére.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Vörös Márta érseki főépítész elképzelései szerint a szobor, illetve annak pontos másolata a Főszékesegyház tengelyébe, a Szentháromság-térnek a templom előtti térfelének közepére kerülne. Elmozdítanák a Szent István szobrot és a Magyar Hősök szobrát is. Az utóbbi emlékmű több különböző fórumon és médiumban elhangzott információk alapján a templom északi oldalára kerülne, valószínűleg a gesztenyefák helyére, amik közül sokan áldozatul esnek majd a tér rekonstrukciójának, vagy talán mind, ha a részleteiben még nem ismert elképzelések megvalósulnak.

Mivel azonban látványtervek, környezetalakítási vázlatok, helyszínrajzok eddig nem kerültek szerkesztőségünk birtokába, azt sem tudjuk pontosan, hogy az Asztrik-tér felé, vagy a templomtér közepére helyezett Szentháromság-szobor felé fordítják-e majd a hősök a feneküket.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A tér átrendezéséhez az érsekség egyébként kérte az önkormányzat hozzájárulását, amelyet a legutóbbi testületi ülésen könnyen kapott meg – erről még írunk –, különösen azzal összevetve, hogy a tavaly decemberi közmeghallgatáson több polgár is jól megindokolt ellenvéleményt fejtett ki, míg mellette határozottan csak az egyik önkormányzati képviselő érvelt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés