2022. 08. 07.
Ibolya
: 395 Ft   : 386 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Vakok és gyengénlátók a munkaerőpiacon –„Közösen a munkáért Bács-Kiskunban”

Vakok és gyengénlátók a munkaerőpiacon –„Közösen a munkáért Bács-Kiskunban”
Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 07., 07:13

Elsősorban vak és gyengénlátó munkavállalókat várt a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete Kalocsán, a Művelődési Központ Kamaratermébe június 30-án, a „Közösen a munkáért Bács-Kiskunban” című pályázat rendezvényére. A kora délutánig tartó eseményen az egyik kalocsai cég munkatársa a fogyatékkal élők munkavállalási lehetőségeiről tartott előadást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet „Foglalkoztatás 2019” elnevezésű pályázatának nyerteseként a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete 2 millió forint támogatásban részesült.

 A „Közösen a munkáért Bács-Kiskunban” című pályázat célja a fogyatékossággal élők munkaerő-piaci integrációjának elősegítése. A program megvalósítása során az egyesület 2020-ban és 2021-ben eddig 8 Bács-Kiskun megyei helyszínen, 590 személyes találkozásra teremtett lehetőséget.

 Hencz András, a Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke portálunknak elmondta

2020-ban Kecskeméten tartottuk a projektmegnyitót, majd azóta többek között Kiskunfélegyházán és Lakitelken gyűltünk össze. A programcélcsoportjának tagjai érzék-, és mozgásszervi fogyatékossággal élő, továbbá megváltozott munkaképességű emberek. Valamint a kistérségek olyan munkáltatói, akik jelenleg is foglalkoztatnak, vagy potenciális foglalkoztatói lehetnek a fogyatékossággal élő munkavállalóknak.

- mondta az elnök, majd hozzátette:

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a résztvevők bátran és célirányosan kérdeznek, kérnek szakmai tanácsokat az előadóktól."

Természetesen a foglalkoztatással kapcsolatban a Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének rehabilitációs munkatársa mindig a rendelkezés áll, hiszen elsősorban ő az, aki ezzel kapcsolatban információval tud szolgálni. A program kezdete óta több látássérültnek sikerült elhelyezkednie, a munkaerőpiacról komoly érdeklődés van irántuk, ugyanis támogatásokat kapnak a cégek, ha vak, vagy gyengénlátó munkavállalót alkalmaznak. Az érdeklődőknek azt javasoljuk, hogy először a megyei egyesületet keressék fel, és majd mi segítünk helyben megfelelő munkahelyet és munkakört találni."

– hangsúlyozta Hencz András.

 Az egyesület elnöke szólt arról is, hogy a sorstársak számos területen tudnak elhelyezkedni. Tipikusan ilyen az informatika, de call centeres munkatársként vagy épp irodai alkalmazottként is megállják a helyüket.

 A nyílt munkaerőpiacról a kalocsai Kaloplasztik Kft. termelésvezetője tartott előadást. Molnár Attila szerint náluk jelenleg 6 megváltozott munkaképességű munkavállaló dolgozik.

Fontos munkát végeznek a vállalat számára, legfőképp a gyártást kisegítő területeken tudjuk foglalkoztatni őket. Például a szociális blokkok, irodák takarítását bízzuk rájuk, illetve mások mellett a csomagolásnál számítunk a segítségükre."

- fogalmazott Molnár Attila.

 A kalocsai rendezvény második felében az előadók már működő „Jó gyakorlatok” bemutatásával, szemléletformáló tájékoztatókkal, és saját élményes programelemekkel szólították meg a résztvevőket.

 

Forrás:KalocsaTV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-07-31 09:20:00
Szakmáron iskolaépület és tornaterem, az önkormányzat harkányi üdülője és óbányai diákszállója megújítása, az elbontott romos házak helyén épült új, korszerű játszótér és szabadidő park építése fémjelzi a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) által biztosított pályázati, összesen 72,8 millió forint hatékony felhasználását.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 07., 08:55
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2022. augusztus 7-én 4 óra körül az 53-as számú főút 50-es kilométerénél - Kiskunhalasnál - egy személyautó és egy kisbusz eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 06., 15:30
A rendelet szerint már az állami tulajdonú erdőben is csak ajánlás a vágásérettségi kor, gyorsan növő fafajoknál tíz, lassan növőknél húsz évvel a vágásérettség előtt is kitermelhető a fa. Még >>>
2022. 08. 06., 08:28
Szombaton eleinte a hőség, majd egy érkező hidegfront okozhat kellemetlen panaszokat az arra érzékenyek körében. Még >>>
2022. 08. 05., 17:24
A miskei elágazás közelében félpályás útlezárás mellett helyszínelnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés