2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Város- és járásszerte fokozott óvintézkedések mellett kezdődött a tanítás – Életbe lépett a módosított Nemzeti Alaptanterv

Város- és járásszerte fokozott óvintézkedések mellett kezdődött a tanítás – Életbe lépett a módosított Nemzeti Alaptanterv
Zsiga Ferenc  |  2020. 09. 04., 08:32

A fullasztó hétvégi meleggel véget ért a nyári vakáció, kedden reggel országszerte sajátos tanévkezdési ünnepségek keretében, vagy anélkül csengettek be az első órára az iskolákban. A mostani tanévkezdés a koronavírus-járvány miatt fokozott óvintézkedések mellett - különösen a kisdiákok és a szüleik nagy megkönnyebbülésére - hagyományos formában kezdődött. Mint halljuk, a fiatalok kicsit elszoktak az iskolától, hiszen van, aki március óta nem járt az intézményben. Most pedig néhány kivételtől eltekintve magasabb osztályban folytathatják tanulmányaikat, a 9. évfolyamosok pedig teljesen új iskolában, osztálytársakkal és környezetben elsején kezdték meg középiskolai tanulmányaikat.

Amit arról korábban beszámoltunk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az operatív törzzsel együttműködve részletes, nyolcoldalas ajánlást, protokollt dolgozott ki, amelyet minden köznevelési intézmény vezetőjéhez eljuttatott. Ezek alapján valamennyi intézményvezető saját, az intézmény adottságaihoz igazított protokollt dolgozott ki, amely a kollégiumban elhelyezetteket is érinti.

A szabályok elsősorban a távolságtartásra, a fertőtlenítésre vagy az iskolába érkezés módjára vonatkoznak. Ajánlások voltak arra is, miként lehet elkerülni az iskolába érkezéskor a torlódást, például, hogy több ajtón lehessen belépni az intézménybe. Ez a legtöbb iskola, óvoda esetében nehezen kivitelezhető.

Amint megtudtuk, a testnevelésórákat az időjárás függvényében szabadtéren kell megtartani. Az órák során lehetőleg mellőzni kell a szoros testi kontaktussal járó feladatokat.

A diákok jelentős része már az iskolakezdés előtt átvette az ingyenes tankönyvet. Kézfertőtlenítésre nem csak az iskola kapujánál, hanem minden egyes közösségi helyiségében lehetőséget biztosítottak, ezek használatát különösen az alsóbb osztályokba járóknál tanítják, és azok használatát segítik is a pedagógusok. A fertőtlenítőszer típusát rögzítették és minden nap fokozott takarítást végeznek.

Az iskolákat felszólították, hogy ismertessék a járvánnyal összefüggő teendőket a gyermekekkel és a szülőkkel is, ez utóbbiak tájékoztatása több helyütt elektronikusan történik.

A SZÜLŐKTŐL AZT KÉRIK, A LEGENYHÉBB TÜNETEK JELENTKEZÉSE ESETÉN SE ENGEDJÉK KÖZÖSSÉGBE A GYERMEKET,
TOVÁBBÁ, HOGY A MÁR NAGYOBB – FELSŐS, KÖZÉPISKOLÁS – GYERMEKEIKBEN IS TUDATOSÍTSÁK A JÁRVÁNY VESZÉLYÉT, A KORONAVÍRUS TÜNETEIT, HOGY AZOK MEGJELENÉSE ESETÉN ŐK IS JELEZNI TUDJÁK AZT SZÜLEIKNEK, TANÁRAIKNAK.

A pedagógusokat és az iskolai, óvodai dolgozókat is arra kérik, hogy ha a tünetek bármelyikét észlelik magukon, ne menjenek közösségbe, jelezzék azt az intézmény vezetésének, az osztályfőnöknek és vegyék fel a kapcsolatot telefonon háziorvosukkal.

Kásler Miklós miniszter a Kecskeméten tartott nemzeti tanévnyitón vasárnap arról beszélt, hogy az új tanév az iskolák, tantermek, tornatermek, uszodák és a jelentős felújítások éve lesz. Közlése szerint mintegy 100 milliárd forint összértékű fejlesztés van folyamatban európai támogatással, amelyet a kormány további 10 milliárd forinttal támogat.
Ezekről a fenntartóktól, tankerületektől hamarosan tájékoztatást kérünk.

Amint arról ugyancsak beszámoltunk, a kormány döntése értelmében 400 hátrányos helyzetű településen tanító pedagógus kap egyszeri, bruttó ötszázezer forintos juttatást. Az intézkedés, amelyre 6,4 milliárd forintot fordítanak, 10.500 pedagógust érint.

Szeptember 1-jétől a gyakorlatban is életbe lépett a módosított Nemzeti Alaptanterv, amelyben nemcsak a tanulók heti óraszámát maximálták évfolyamonként, hanem a kötelezően elsajátítandó tananyagot is súlyozták.

Ugyan még távol van, de a diákoknak és a tanároknak egyaránt fontos tudnivaló:

A TANÉV UTOLSÓ TANÍTÁSI NAPJA 2021. JÚNIUS 15-E.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK