2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Városunk köztiszteletben álló polgárai a Szentháromság tér ügyében levélben fordultak a polgármesterhez és a képviselő-testülethez

Városunk köztiszteletben álló polgárai a Szentháromság tér ügyében levélben fordultak a polgármesterhez és a képviselő-testülethez
Zsiga Ferenc  |  2021. 12. 14., 10:40

Az alábbi levél aláírói közül Dr. Bíró Gáspár december 14-én, kedden juttatta el szerkesztőségünkbe a lentebb olvasható dokumentumot, amelyet változtatás nélkül, szerkesztett formában tárunk olvasóink elé. Dr. Bíró Gáspár a levél átadásakor kifejtette: fontosnak tartja elmondani, hogy az írás tartalma és az aláírások még akkor születtek, amikor nem lehetett tudni, a kormány előterjesztésére az Országgyűlés szavaz arról, hogy a Szentháromság tér a dokumentumban szereplő, általuk is megfogalmazott indokok alapján 100 évre a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye kezelésébe kerüljön. Dr. Bíró Gáspár szerint a levél aláírói egyetlen párthoz sem tartoznak, közöttük egyedül a város hosszú távú érdekei mentén való közös, azonos gondolkodás a kapocs. Mint elhangzott: Dr. Filvig Gézának, Kalocsa város polgármesterének szintén a tegnapi napon juttatták el a levelet, amelyre reagálva a város vezetője ma délutánra kezdeményezett egy találkozót az aláírókkal. Amint újabb információnk lesz az ügyben, arról tájékoztatjuk olvasóinkat.

Levél a Polgármesternek és a Képviselőknek

„Polgármesteri Hivatal Kalocsa 

Szent István király út. 35. 

Dr. Filvig Géza Polgármester 

 

Tisztelt Polgármester Úr! 

2021. november 22-én, a Kalocsai Önkormányzat képviselőtestülete egyhangú döntésével kifejezte azon szándékát, miszerint a Szentháromság téren, a feltárt korabeli romtemplomok helyén vissza kívánja állítani a kétsávos forgalmi utat, ezzel maradéktalanul elpusztítva Magyarországon egyedülálló, a 13. század elején, kápolnakoszorús, keresztházas későromán-koragót stílusban épült templomunk jelentős részét 

Az „Athéni Charta” (1931), azaz a műemlékek védelméről szóló nemzetközi egyezmény mindenkire vonatkozóan védi ezeket az értékeket. 

Az érsekség több éves küzdelemmel, az anyagi források biztosításával, az állam támogatásával eljutott addig a pontig, hogy a teljes tér átépült, a romfalak feltárása befejeződött. Elkezdődött az épített örökség, a romrekonstrukció megvalósításához szükséges támfalrendszer építése, jelentős régészeti feltárások mellett. 

A hátralévő munkákhoz a pénzügyi fedezetet az állam biztosította. Az érsekség érvényes örökségvédelmi építési és régészeti engedély birtokában van. Nagy erőkkel, érvényben lévő szerződések alapján végzi a kivitelezést. Szükség volt, előre nem látott közműfejlesztésekre, az orosz katonák exhumálására és újra temetésére is. 

A feltárt műemlék bemutathatósága emeli városunk értékeinek összességét, jelentősen emeli a nemzetközi ismertségünket, növeli a városban megjelenő vendégek számát, jelentős turisztikai forgalmat képvisel, nagyban növeli a város rangját. 

Az állam is azért adott anyagi segítséget, mert az országos értékeket védi. 

A végleges kialakítás után, véleményünk szerint eséllyel pályázhatunk a világörökségi díj elnyerésére. 

A városvezetés döntésének megfelelően a kétsávos forgalmi utat helyre kellene állítani. A terület nem alkalmas a forgalom megnyitására. A munkák még zajlanak, nyitott munkagödrök, folyamatban lévő régészeti kutatások, épülő támfalak jellemzik a munkát, de az idő rövidsége sem tenné ezt lehetővé. 

A közgyűlésen elhangzott, hogy ezért elkerülő út javasolt, melyhez az érsekség saját két udvarát is felajánlotta egy elkerülő út biztosítására, a páratlan kultúrtörténeti értékű romkert védelme érdekében, ami által biztosítható a terület forgalom alóli mentesítése. 

Keresztény és magyar múltunk a jövőnk építésének megalapozója. 

Alulírottak, támogatjuk a kápolnakoszorú és keresztház védelmében a tér forgalommentes megmaradását, a 11. és 13. századi templom látogathatóságát. Az a véleményünk, hogy ez a megoldás a város javát hosszú távon szolgálja és értéket valósít meg. 

A fentiek szellemében kérjük a tisztelt képviselőket, hogy még egyszer gondolják át döntésüket, s hosszú távra szólóan hozzák meg új határozatukat. 


Kalocsa, 2021. december 03.”


Aláírók:

Dr Bíró Gáspár, Dr. Feke Gyula, Dr. Fricz Péter, Guzsván László, Guzsván Lászlóné, Dr. Kákonyi Gábor, Kovács Csaba, dr. Lisztóczky László, Sziráki Szilárd, Varajti László Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK