2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 610.8 Ft/l   Dízel: 618.8 Ft/l   Írjon nekünk

Városunk zarándokai gyalog 431 kilométert 15 nap alatt, 14 zarándokházban megpihenve tettek meg

Zsiga Ferenc  |  2019. 03. 31., 20:52

Kalocsai, fajszi és szinte valamennyi zarándokházzal rendelkező Bács-Kiskun megyei település polgármestere, zarándokai részt vettek a Dunavecsén március 29-én, pénteken a városházán tartott IX. Magyar Zarándokút Konferencián. A Magyar Zarándokút idei megnyitása előtt, hagyományosan megrendezett találkozón tájékoztató hangzott el Magyar Zarándokút 2019. évi eseményeiről, programjairól, de Ausztriából és Lengyelországból érkezett zarándokok is felszólaltak. A külföldi vendégek felajánlották, hogy a lengyel, osztrák, magyar zarándokutat kössék össze, így bővítsék nemzetközi zarándokúttá a meglévőket, szerezzenek még nagyobb ismertséget.

A konferencia résztvevőit Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke, Vörös Sándor, a zarándokházzal rendelkező Dunavecse polgármestere, Kőszegi Zoltán, a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás elnöke, Dabas polgármestere és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte.

Vörös Sándor beszédében kiemelte, Dunavecse szívesen ad helyet a város egyház turisztikai szempontból is jelentős eseményének és osztja meg tapasztalatait a vendégekkel. A polgármester elmondta, a város idegenforgalmához, ismertségéhez egyre nagyobb mértékben járulnak hozzá az egyház turisztikai célból érkező zarándokok.

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében kitért arra, milyen jó volt látni azokat a képkockákat, amelyeket Rumi Imre beszéde alatt magyar zarándokok spanyolországi útjáról vetítettek. Rámutatott, a magyar identitástudat formálásában, erősítésében is nagy szerepet játszik a zarándoklat. A gyalogos, vagy kerékpáros zarándokok magyar településeken haladnak át, a földeken, mezőkön dolgozó emberekkel a saját anyanyelvükön, a közös örömökről és gondokról beszélgetnek. Ezáltal közelebb kerülnek egymáshoz, hitbéli meggyőződésük, kitartásuk, próbatételük másokban is tiszteletet ébreszt.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Az Ausztriából érkező zarándok hölgy és a Lengyelországból érkezett zarándok úr rövid előadásában nagyra értékelte a magyar zarándokutat, azaz az Esztergomtól Máriagyűdig tartó 431 kilométeres útvonal kiépítettségét, a zarándokút mellett lévő, illetve a leágazó utak zarándok házainak színvonalát. Azt a magyaros vendéglátást, amit már személyesen is megtapasztaltak.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

A két, hazája egyesületében vezető tisztséget betöltő zarándok arra kapacitálta a magyar egyesület vezetőt, hogy létesítsenek partneri kapcsolatot. 

A három ország zarándokútját kössék össze, bővítsék nemzetközi útvonallá, így szerezzenek még nagyobb ismertséget.

Rumi Imre az idei programról szólva egyebek mellett elmondta: még húsvét előtt Esztergomból indul egy kerékpáros zarándok csoport, amelyet pár nap múlva egy gyalogos turnus követ. Azt a jelen lévő

Berta Zsolt fajszi polgármesternek címezték, hogy a gyalogos csoport várhatóan április 13-án, vagy 14-én érkezik Fajszra, akkorra kérnek szállást és étkezést a Duna-parton lévő szép zarándokházba.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Az eseményt színesítette, hogy A Magyar Zarándokút gyöngyszemei címmel a pilisszántói Szőnyi József, A Jerusalem Way kiépítése címmel Johannes Aschauer, a Jerusalem Way alapítója nyomán Szesztai György, a Magyar Zarándokút Egyesület elnökségi tagja tartott prezentációt.

A Magyar Zarándokút Egyesület IX. évadnyitó konferenciája a dunavecsei katolikus templomban tartott szentmisével ért véget.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Ám azt megelőzően, a templomba gyalogosan tartó zarándokoknak Vörös Sándor, a település polgármestere tartott egy kis alkalmi városbemutatót.
 
Útban a templomhoz a zarándokok láthatták a Petőfi „stációkat”, Petőfi szobrát, de megtekintették Petrovics Emil, Petőfi Sándor édesapja mészárszékének egykori épületét, ahol a visszaemlékezések szerint az első Petőfi vers született. Itt csoportkép is készült. A séta az országzászló megtekintése után a Rózsafüzér Királynője nevet viselő katolikus templomnál ért véget.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

A szentmise előtt elhangzott, 

a hívek adományából felépített templomot 2002-ben szentelte fel dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke.

A konferencián más kalocsaiak mellett résztvevő Kovácsné Czinege Piroskától és Kissné Szilágyi Gyöngyitől megtudtuk,

ők gyalogosan már végigzarándokolták az Esztergomtól Máriagyűdig tartó 431 kilométert. A zarándoklat 15 napig tartott, közben 14 zarándokszállást kerestek fel.

Életre szóló élménnyel lettek gazdagabbak, a következő zarándokutat külföldre tervezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 17., 15:28
A március 11-én Soltvadkerten megtartott Weinhardt János Asztalitenisz Emlékversenyen négy csapattal vett részt az ASC Kalocsa. A megye egyes mezőny aranyérmét Vida–Győri párosunk szerezte meg.
2023. 03. 16., 15:18
Az egyetlen ismert Petőfi sírversnek és az eredeti sírkőnek a múzeum udvarán emléksarkot rendeztek be. Az ünnepélyes avatót március 15-én délelőtt tartották. Ünnepi műsort a Belvárosi Általános Iskola tanulói adtak. Köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester. A sírkő és a vers történetét Romsics Imre múzeumigazgató ismertette.
2023-03-16 16:52:52
A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub szervezésében a horvát kultúra kalocsai gyökereit ismerteti Patachich Ádám és Antunovity János életén keresztül Bikfalvi Géza a Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 20., 13:13
Elfogtak és őrizetbe vettek a kalocsai rendőrök egy 54 éves férfit, akinek bevonták a vezetői engedélyét egy hónapja, amikor ittasan balesetezett. Most azonban ismét volán mögé ült, szintén részegen, ráadásul a vezetői engedélye nélkül. Még >>>
2023. 03. 20., 08:47
Napos, tavaszias idő várható a jövő héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Még >>>
2023. 03. 19., 09:43
Értékes nyereményekkel indítja újra útjára a vízivást népszerűsítői kampányát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan. Még >>>
2023. 03. 18., 11:12
Akik szerint Magyarország – és a pápa – magára maradt a béke pártján, azok kedvéért itt egy remek videó! Így olvas be egy igazi, tisztességes baloldali a képmutató EP héjáknak! Még >>>
2023. 03. 17., 14:44
Világszerte romlik az emberek alvásminősége, erre szeretné felhívni a figyelmet a minden évben megrendezésre kerülő alvás világnapja, ami mindig a tavaszi napéjegyenlőség előtt kerül megrendezésre. Még >>>
2023. 03. 17., 09:47
Március 21-én parkgondozási munkálatokat végeznek a városban. Még >>>