2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Városunk zarándokai gyalog 431 kilométert 15 nap alatt, 14 zarándokházban megpihenve tettek meg

Zsiga Ferenc  |  2019. 03. 31., 20:52

Kalocsai, fajszi és szinte valamennyi zarándokházzal rendelkező Bács-Kiskun megyei település polgármestere, zarándokai részt vettek a Dunavecsén március 29-én, pénteken a városházán tartott IX. Magyar Zarándokút Konferencián. A Magyar Zarándokút idei megnyitása előtt, hagyományosan megrendezett találkozón tájékoztató hangzott el Magyar Zarándokút 2019. évi eseményeiről, programjairól, de Ausztriából és Lengyelországból érkezett zarándokok is felszólaltak. A külföldi vendégek felajánlották, hogy a lengyel, osztrák, magyar zarándokutat kössék össze, így bővítsék nemzetközi zarándokúttá a meglévőket, szerezzenek még nagyobb ismertséget.

A konferencia résztvevőit Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke, Vörös Sándor, a zarándokházzal rendelkező Dunavecse polgármestere, Kőszegi Zoltán, a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás elnöke, Dabas polgármestere és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte.

Vörös Sándor beszédében kiemelte, Dunavecse szívesen ad helyet a város egyház turisztikai szempontból is jelentős eseményének és osztja meg tapasztalatait a vendégekkel. A polgármester elmondta, a város idegenforgalmához, ismertségéhez egyre nagyobb mértékben járulnak hozzá az egyház turisztikai célból érkező zarándokok.

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében kitért arra, milyen jó volt látni azokat a képkockákat, amelyeket Rumi Imre beszéde alatt magyar zarándokok spanyolországi útjáról vetítettek. Rámutatott, a magyar identitástudat formálásában, erősítésében is nagy szerepet játszik a zarándoklat. A gyalogos, vagy kerékpáros zarándokok magyar településeken haladnak át, a földeken, mezőkön dolgozó emberekkel a saját anyanyelvükön, a közös örömökről és gondokról beszélgetnek. Ezáltal közelebb kerülnek egymáshoz, hitbéli meggyőződésük, kitartásuk, próbatételük másokban is tiszteletet ébreszt.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Az Ausztriából érkező zarándok hölgy és a Lengyelországból érkezett zarándok úr rövid előadásában nagyra értékelte a magyar zarándokutat, azaz az Esztergomtól Máriagyűdig tartó 431 kilométeres útvonal kiépítettségét, a zarándokút mellett lévő, illetve a leágazó utak zarándok házainak színvonalát. Azt a magyaros vendéglátást, amit már személyesen is megtapasztaltak.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

A két, hazája egyesületében vezető tisztséget betöltő zarándok arra kapacitálta a magyar egyesület vezetőt, hogy létesítsenek partneri kapcsolatot. 

A három ország zarándokútját kössék össze, bővítsék nemzetközi útvonallá, így szerezzenek még nagyobb ismertséget.

Rumi Imre az idei programról szólva egyebek mellett elmondta: még húsvét előtt Esztergomból indul egy kerékpáros zarándok csoport, amelyet pár nap múlva egy gyalogos turnus követ. Azt a jelen lévő

Berta Zsolt fajszi polgármesternek címezték, hogy a gyalogos csoport várhatóan április 13-án, vagy 14-én érkezik Fajszra, akkorra kérnek szállást és étkezést a Duna-parton lévő szép zarándokházba.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Az eseményt színesítette, hogy A Magyar Zarándokút gyöngyszemei címmel a pilisszántói Szőnyi József, A Jerusalem Way kiépítése címmel Johannes Aschauer, a Jerusalem Way alapítója nyomán Szesztai György, a Magyar Zarándokút Egyesület elnökségi tagja tartott prezentációt.

A Magyar Zarándokút Egyesület IX. évadnyitó konferenciája a dunavecsei katolikus templomban tartott szentmisével ért véget.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Ám azt megelőzően, a templomba gyalogosan tartó zarándokoknak Vörös Sándor, a település polgármestere tartott egy kis alkalmi városbemutatót.
 
Útban a templomhoz a zarándokok láthatták a Petőfi „stációkat”, Petőfi szobrát, de megtekintették Petrovics Emil, Petőfi Sándor édesapja mészárszékének egykori épületét, ahol a visszaemlékezések szerint az első Petőfi vers született. Itt csoportkép is készült. A séta az országzászló megtekintése után a Rózsafüzér Királynője nevet viselő katolikus templomnál ért véget.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

A szentmise előtt elhangzott, 

a hívek adományából felépített templomot 2002-ben szentelte fel dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke.

A konferencián más kalocsaiak mellett résztvevő Kovácsné Czinege Piroskától és Kissné Szilágyi Gyöngyitől megtudtuk,

ők gyalogosan már végigzarándokolták az Esztergomtól Máriagyűdig tartó 431 kilométert. A zarándoklat 15 napig tartott, közben 14 zarándokszállást kerestek fel.

Életre szóló élménnyel lettek gazdagabbak, a következő zarándokutat külföldre tervezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés