2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Vitték volna a cukrot, mint a cukrot – Átmeneti készlethiány volt, de városunkban nincs roham a tartós élelmiszerekért

Vitték volna a cukrot, mint a cukrot – Átmeneti készlethiány volt, de városunkban nincs roham a tartós élelmiszerekért
Illés György Cinó  |  2020. 03. 01., 18:51

Lisztet, cukrot, étolajat halmoznak föl a koronavírus miatti pánikhangulatban a fővárosban, amiről többnyire közösségi médiás bejegyzésekből értesülhettünk egyelőre. A szakemberek szerint pánikra semmi ok, amit Kalocsán a jelek szerint meg is értettek az emberek. Egy üzletben ugyan készlethiányt tapasztaltunk kristálycukorból és porcukorból is, de – körbejárva a város szupermarketjeit – ezt egyedi és múlandó jelenségnek mondhatjuk. Egyedül kézfertőtlenítő szerből van hiány.

Amikor háborútól, időjárási vagy egyéb katasztrófától, vagy – mint most – fertőző betegségtől, járványtól való félelmükben felhalmozásba kezdenek az emberek, az könnyen vezethet tényleges ellátási problémákhoz. Ilyenkor a liszt és a cukor mellett kelendő az élesztő és a konzervek, mirelit áruk, szinte bármi, ami fehérjét vagy szénhidrátot tartalmaz, és hosszú ideig eltartható.
Miután a közösségi médiában több olyan poszttal találkoztunk, amelyik a fővárosban szórványosan már jelentkező fölvásárlási lázra utalnak, körbenéztünk, hogy Kalocsán is kezdi-e már elveszíteni az emberek az eszüket.
Szerencsére nem.


A szakemberek egybehangzóan nyugalomra intenek, és óvnak attól, hogy a járványveszélyt eltúlozzuk, arra indokolatlan reakciókkal válaszoljunk.
Amilyen például a tartós élelmiszerek felvásárlása.

Ehelyett gyakori és alapos kézmosást, immunerősítést és a nagy tömegek által használt terek lehetőség szerinti elkerülését tanácsolják, kiegyensúlyozott, vitaminokban, ásványokban gazdag táplálkozással.


Jó tanácsok ide vagy oda, egy kalocsai üzletben a cukorkészletek teljes kimerülését tapasztalta szerkesztőségünk egyik munkatársa, aminek nyomán indítványozta, hogy tájékozódjunk a város többi üzletében is.
Jelentjük, megtörtént!

Ezt láttuk:

Minden boltban lehetett kapni

 • többféle lisztet
 • kristály és porcukrot
 • étolajat
 • konzerveket nagy választékban
 • mirelit árut széles kínálattal.

 


Ezt nem láttuk:

 • tolongást és tülekedést a tartós élelmiszerekért
 • letakarított, üres polcokat
 • lerabolt, kifosztott boltokat
 • szájmaszkban köhécselő embereket.


Ezt hallottuk:

Egy kalocsai üzletben állítólag több ember ölre ment egymással cukorért, vagy lisztért, és a dulakodókat alig lehetett szétválasztani, a rendőröket is kihívták rájuk – ezzel kapcsolatban a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitánysághoz fordultunk.
Ezt az információt a rendőrség kérdésünkre válaszolva nem erősítette meg, ilyen esetről nincs tudomásuk – szóval kacsa volt.


Egy másik üzletben arról értesültünk, hogy egy vevő amiatt méltatlankodott, hogy kifogyott a cukorkészlet, mert egyesek betárazták maguknak – őt a bolt dolgozói fölvilágosították, hogy ehelyett azért nincs cukor, mert még nem érkezett meg az aznapra várt szállítmány, legyen türelemmel.
A friss cukorszállítmány hamarosan megérkezett.

SZÓVAL, NINCS PÁNIKHANGULAT A VÁROSBAN, KÜLÖNÖSEBB FÖLVÁSÁRLÁST, FÖLHALMOZÁST NEM TAPASZTALTUNK, AZ ELLÁTÁS MINDEN ALAPVETŐ CIKKBŐL MINDEN ÜZLETBEN FOLYAMATOSNAK MONDHATÓ.

A járványügyi helyzettel kapcsolatban az ÁNTSZ tegnap adott ki friss elemzést, amelyet kisebb kiegészítésekkel portálunk is átvett.

Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy Magyarországon még nem jelent meg a vírus, de várhatóan ez be fog következni, ezért a kormány minden szükséges előkészületet megtett.

Papp Magor háziorvos, a Semmelweis Egyetem Egészségfejlesztési Központjának munkatársa, az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram szakmai vezetője közben egy sajtóorgánum számára bő két percben összefoglalta, hogy mit kell tennünk, és mit ne tegyünk, hogy kivédjük a vírusfertőzést.

A családorvosként praktizáló szakember az Indexnek elmondta:

MINDENKI TARTSA BE AZOKAT AZ ÓVÓ, VÉDŐ INTÉZKEDÉSEKET, AMELYEKET EGY ÁLTALÁNOS INFLUENZAJÁRVÁNY ESETÉN!

 • MOSSON MINDENKI KEZET, AMILYEN GYAKRAN CSAK TUD!
  Sokszor az arcunkhoz, szánkhoz érünk a kezünkkel, fontos, hogy ezt tiszta kézzel tegyük meg!
 • HA TÜNETEINK VANNAK, AKKOR JELEZZÜK!
  Háziorvosként gyakran javasolják, hogy egy influenza esetén, amennyiben nincsenek súlyosabb szövődmények, nem fontos minden esetben orvoshoz fordulni. Ugyanakkor,
  HA FÖLMERÜLT A GYANÚ, hogy korábbi koronavírus-fertőzés gyanúját mutató személlyel, vagy olyannal érintkezett, aki járt a koronavírus fertőzés által érintett régiók valamelyikében, illetve aki maga járt ilyen területen, akkor mindenképp és
  AZONNAL JELEZZÜK!
 • NAGYON FONTOS, HOGY AZ IMMUNRENDSZERÜNTEK KARBANTARTSUK!
  Tél végén vagyunk, nem mindenki jut hozzá megfelelő mennyiségben vitaminokhoz, nyomelemekhez – ezt aki teheti igyekezzen pótolni, hiszen ezek ilyenkorra gyakran kifogynak a szervezetünkből!
 • ALUDJUNK ELEGET!
  Az immunrendszerünk megfelelő működéséhez legalább napi hét-nyolc óra alvásra van szüksége (a gyermekekének többre is).
 • FIGYELJÜK A HÍREKET,
  hogy a változásokról időben értesüljünk!
 • Ha a járvány megjelenése miatt ez szükségessé válik, akkor a fertőzésveszély kiküszöbölése végett
  KERÜLJÜK A ZSÚFOLT KÖZÖSSÉGI TEREKET!


Ez utóbbi tanáccsal kapcsolatban a szakember hangsúlyozta, hogy erre egyelőre nincs szükség hazánkban, de ez a helyzet akár napokon, vagy heteken belül megváltozhat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés