2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Zajlik a jég a Dunán Kalocsánál – régen látott természeti jelenség

Zsiga Ferenc  |  2017. 01. 09., 08:39

Akik eddig a globális felmelegedést kárhoztatták azért, hogy telente a Duna alsó szakaszán már a jég sem zajlik, most siessenek a folyam partjára. A valóban hosszú évek óta nem látott természeti jelenség ezúttal teljes szépségében kitárulkozik, semmihez nem hasonlítható, ahogy a hatalmas, hófehér jégtáblák fenségesen úsznak a víz felszínén. A kőgátak, sarkantyúk alsó szakaszán, a kevésbé sodrásos helyeken és a part szélén már teljesen befagyott a Duna, de azért senki ne próbáljon a jégre menni. Vasárnap délután a repkedő mínuszok ellenére népes közönség gyönyörködött a zajló Dunában, a legtöbb kisgyermek életében most látta először a fenséges, néha koccanással, robajjal járó jégzajlást.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Kalocsán vasárnap virradóra éjszaka helyenként mínusz 17 fokot mutatott a hőmérő. Az idősebbek ebből következtettek arra, hogy a napok óta tartó kemény hideg hatására a Dunán bizonyosan megindulhatott a jégzajlás.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Nem volt hiba a következtetésben, aki a száraz, hideg idő szikrázó napsütésében vasárnap kilátogatott a Duna-partra, láthatta, ahogy a tetemes jégtáblák összefüggően úsznak a víz felszínén. 


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ezúttal a hajóforgalom nem sok látnivalót kínált, a hajók, uszályok például a bajai, budapesti védett kikötőkben alusszák téli álmukat, várják a tavaszt. A csónakokat kivétel nélkül vagy hazavitték, vagy jó magasan a partra húzták.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Jégtörőre még nincs szükség, de ha továbbra is ilyen hideg marad az idő, a bajai flottát biztosan bevetik majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK