2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Zsikó Zoltán: A Duna nem szétválaszt, hanem összeköt bennünket

2021. 05. 08., 09:20

Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. igazgatója a világ legszebb helyének tartja lakóhelyét, Bátaszéket, ahol a közeli Nyéki-hegyen 1870-óta van a családja tulajdonában lévő, „zsinórmértéknek számító” tanya. Ugyanakkor a jelenlegi munkája is igazolni látszik azt a tényt: a Duna nem szétválaszt, hanem összeköt, és a folyómenti településeknek nemcsak a gazdasági érdeke lesz közös, hanem össze kell hangolniuk turisztikai és kulturális céljaikat is. Zsikó Zoltánnal a Tolnai Népújság készített portrét, amely a lap Fókuszban a férfiak című mellékletében jelent meg. Az írást változtatás nélküli formában olvashatják.

Aki a színpadon a fényben, az emberek között létezik igazán, annak különösen nehéz elfogadni azt a bezártságot, amit a koronavírus-járvány az emberiségre kényszerít. Zsikó Zoltán mégsem így éli meg ezt az időszakot, hiszen feladata most is van bőven. A Zsikó Zenekar vezetőjeként természetesen tőle is sokat elvett a pandémia, hiszen a tavalyi, Bátaszéki Újévköszöntő Gála óta nem találkozhatott a közönséggel. Ugyanakkor művészi munkája sem szorul háttérbe. Éppen a vírus megjelenésekor lett tízéves a zenekar, amelyet a tervezett koncertsorozattal nem ünnepelhetett meg az együttes, ám egy jubileumi albumot elkészítettek az elmúlt tíz év legnépszerűbb dalaiból. – Rengeteg szervezési feladatot adott az elmúlt több mint egy év, és bízom abban, hogy hamarosan színpadra léphetünk. Készülünk a lemez kiadására, a Dubaji Világkiállításra, ahova meghívást kaptunk, és számos koncertre, így a jövő év eleji, ötödik bátaszéki újévköszöntőre, és addig is egy online műsorra – mondta a Megyei Prima közönség-díjas, Junior Prima-díjjal kitüntetett kulturális szakember.


Zsikó Zoltán szerint az emberek nagyon ki vannak éhezve az emberi kapcsolatokra, találkozásokra.

Minden igazán fontos dolgot fel kellett adnunk. A találkozást a szüleinkkel és nagyszüleinkkel, a vasárnapi családi ebédeket, a kávézást a barátokkal, az ölelést és a kézfogást. Bízom benne, hogy a járvány hamarosan véget ér, és akkor mindannyian nagy lelkesedéssel vethetjük magunkat a régi életünk újjáépítésébe.– véli.

Ami viszont a szorgos mindennapokat illeti, Zsikó Zoltán hasonlóan sokat dolgozik, mint korábban. Sokan azt hiszik, hogy a sikernek titka, pedig szerinte ára van. Dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere komoly feladattal bízta meg, a Kalocsai Innovációs Központ vezetésével.– Alanyi jogon is központi kérdés ebben az ezeréves múlttal rendelkező érsekvárosban a fejlesztés, de a paksi bővítéssel még inkább előtérbe került. Szintén részt veszek a Közép-Dunamenti Kiemelt Térség fejlesztési koncepciójának kialakításában.

Jól látszik, hogy nemcsak gazdasági értelemben köti össze egyre inkább a Duna Tolna- és Bács-Kiskun megyét, hanem turisztikai és kulturális céljaik is azonosak. A Duna, a Gemenc, a bor vagy a paprika eddig is a közös nevezőt jelentettek, de Paks, Dunaföldvár, Kalocsa és Szekszárd a jövőben valódi egységes erőt alkothat.– véli Zsikó Zoltán.


Életét, ahogy eddig, úgy ezután is Tolna megyében képzeli el, számára ez az első.

Párommal, Klaudiával együtt neveljük gyermekeinket, Zolikát és Kristófkát. Ő nyújt a mindennapokban biztos támaszt. Megfelelő háttér nélkül a munkámat nem tudnám megfelelő színvonalon elvégezni. Bátaszéken, a világ legszebb helyén a templom mellett lakunk. Életemben a zsinórmértéket az jelenti, hogy a Nyéki-hegyen lévő tanyánk 1870 óta a családunké, melynek komoly története van.– vallja Zsikó Zoltán. Családja tagjai mindig is megbecsült tagjai voltak a Sárköz közösségének, ezt az építő munkát szeretné a jövőben is folytatni.

 

 

Forrás: Budavári Kata
Tolnai Népújság

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK