2017. 12. 16. szombat
Aletta, Etelka
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Éhbérért dolgoztat az állam, mert megteheti

2017. 11. 25., 15:41

Az állam előírja a kötelező minimálbért. Közben közfoglalkoztatottak hadának fizet kevesebbet.

Bár nem szabályos, sokszor előfordul, hogy közintézmények nem veszik fel munkaviszonyba a náluk dolgozókat, hanem közfoglalkoztatottként szerződnek velük. Van, aki bölcsészdiplomával a helyi kis könyvtárat viszi, egyedül. Más a földhivatalban dolgozik, ahol rajta kívül is vannak még közfoglalkoztatottak, és közülük néhányat „előléptettek” idővel közalkalmazottá. Megalázó nem csak a státusz megtagadása, hanem a bér is, hiszen a közfoglalkoztatottak egy külön, a kötelező legkisebb bérnél alacsonyabb bérkategóriába tartoznak.

Mint a táblázatból is látszik, a bérkülönbség jelentős a „rendes” foglalkoztatottakhoz képest. A teljes bérköltségben pedig jókora a megtakarítás, ha közfoglalkoztatottal látnak el egy feladatot.

Két minimálbéres vagy bérminimumos alkalmazott helyett három ember is belefér a büdzsébe, ha közfoglalkoztatottként alkalmazzák.
Vagyis ahol közfoglalkoztatottakkal látják el részben vagy egészben a közfeladatokat, ott jó sokat spórolhatnak a közintézmények azzal, hogy nem kell megadniuk a minimálbért sem.

Nincs limit

Milyen megfontolás alapján dönthetnek a különböző állami intézmények, hivatalok úgy, hogy egyes betöltendő állásaikra közfoglalkoztatottként vagy rendes állásba vesznek-e fel jelentkezőt? – kérdeztük a Belügyminisztériumtól. Az idevágó jogszabály felsorolja azokat a feladatokat, amelyekre közfoglalkoztatottakat lehet alkalmazni, tehát az ellátandó feladatkör egyértelműen meghatározza, hogy alkalmazható-e arra közfoglalkoztatott – válaszolta a tárca. Azt is rögzíti a jogszabály, hogy nem lehet olyan feladatokra közfoglalkoztatottakat alkalmazni, amelyekre a törvény közalkalmazotti, közszolgálati, kormányzati szolgálati vagy állami szolgálati jogviszonyt ír elő.

Ezen túl az intézményeket nem korlátozza semmi, ésnincs olyan kvóta sem, hogy a  dolgozók hány százaléka lehet közfoglalkoztatott– tudtuk meg. Ugyanakkor a foglalkoztatónak nincs lehetősége elbocsájtani, majd közfoglalkoztatottként visszavenni a munkavállalókat, illetőleg korábbi munkavállalók helyén közfoglalkoztatottakat alkalmazni – szögezte le a tárca.

Miért nem veszik fel őket rendes állásba?

De ha már adott egy álláslehetőség, adott az alkalmas (egyébként közfoglalkoztatható) jelentkező, akkor miért nem veszik fel őt rendes állásba, talán takarékossági megfontolásból? Erre a felvetésre a tárca azt írta, hogy a közalkalmazotti, közszolgálati, kormányzati szolgálati vagy állami szolgálati jogviszonyhoz kötött tevékenységek/munkakörök esetében az állami szervek senkit nem foglalkoztathatnak közfoglalkoztatási jogviszonyban.

Rákérdeztünk arra is, előfordul-e, hogy olyan embereket vesznek fel közfoglalkoztatásban az adott feladatra, akik egyébként nem alkalmasak erre, és esetleg ez indokolja-e az alacsonyabb bért. A belügy erre megismételte: a közfoglalkoztatottak nem láthatnak el olyan feladatokat, mint a közalkalmazottak, közszolgálati, kormányzati szolgálati vagy állami szolgálati jogviszonyban állók. Hozzátették továbbá, hogyeltérő feladatok mellett nem indokolt az egyenlő bérezés.

De akkor hogy lehet a közfoglalkoztatottból közalkalmazott?

Kíváncsiak voltunk még arra, hogy van az, hogy egyes állami hivatalokban/intézményekben először csak közfoglalkoztatottnak vesznek fel valakit, később meg lehet belőle rendes foglalkoztatott. Mintha próbaidőnek használnák a közfoglalkoztatást.

Amennyiben valamely állami szervnél közalkalmazotti, közszolgálati, kormányzati szolgálati vagy állami szolgálati jogviszonyhoz kötött munkakörökben megüresedik egy státusz, akkor természetesnek tűnik, hogy elsősorban olyan alkalmazottat vesznek fel, aki korábban más munkakörben és jogviszonyban (közfoglalkoztatotti) bizonyította, hogy nagyobb követelményeket támasztó és nagyobb felelősséggel járó munkakört is el tud látni – így a válasz.

Amit azért kicsit furcsálltunk. Mertezek szerint a közfoglalkoztatott mégiscsak alkalmas lehet arra, hogy státuszt kapjon.Holott pár bekezdéssel feljebb azt írták, nem láthatnak el olyan feladatot, mint a közalkalmazottak, közszolgálati, kormányzati szolgálati vagy állami szolgálati jogviszonyban állók. A próbaidőre vonatkozó feltételezésünkre pedig semmit nem reagáltak. Azaz nem is cáfolták.

Márpedig mint a jogaszvilag.hu cikke is írja, a Munka Törvénykönyve által is nevesített egyenlő bánásmód követelménye alapján

  • kizárólag a próbaidő okán nem lehet kevesebb a munkavállaló bére.

Jogos ok kell ahhoz (például szakmai tapasztalat), hogy a munkavállaló munkabérét próbaidő letelte után emelje a munkáltató. És a Munka Törvénykönyve azt is írja, hogy

  • alapbérként legalább a kötelező legkisebb munkabért kell meghatározni.

A kettőből következik, hogy próbaidőre is.

Rengeteget spórolhatnak a közfoglalkoztatottakon

A belügy legutóbbi jelentése szerint kevés híján 190 ezer közfoglalkoztatott volt. Nem kaptunk választ arra, mennyit spórol azon az állam, hogy ezeknek az embereknek nem fizeti meg munkájukért legalább a minimálbért. De leegyszerűsítve a számítást (csak nyolc órás közfoglalkoztatást, illetve minimálbéres munkát figyelembe véve) az jön ki, hogyhavi több mint 10 milliárd forint, éves szinten pedig csaknem 130 milliárd forint lehet az államnál a megtakarítás.

Arra szintén nem kaptunk választ, hogy az állam miért nem veszi fel ezeket az embereket rendes munkaviszonyba. A kérdéscsokorra adott válaszban a kormányzati propaganda köszönt vissza: az állam azért alkalmazza a közfoglalkoztatást, hogy munkalehetőséget biztosítson azok számára, akik képesek és akarnak dolgozni, de az elsődleges munkaerőpiacon nem tudnak elhelyezkedni. A közfoglalkoztatás feladata a tartósan munka nélkül lévők aktivizálása, illetve annak megakadályozása, hogy elszakadjanak a munka világától. Hozzátették: a közfoglalkoztatás a munkatapasztalat megszerzése/megőrzése mellett a passzív szociális segélyezésnél magasabb jövedelmet biztosít az abban résztvevő álláskeresőknek. Azt nem emelték ki, hogy viszont kevesebbet, mint a kötelező legkisebb bér.

De miért nem kapják meg a minimálbért?

Csath Magdolna közgazdász nemrégiben azt nyilatkozta, egyetért azzal, hogy létrejött a közfoglalkoztatási program, hiszen azok az emberek kerültek bele, akik már hosszabb ideje nem tudtak valamiért elhelyezkedni. Az pedig sokkal jobb, ha valaki bármilyen értelmes feladatot, munkát végez, mintha semmit sem tudna kezdeni az életével. Azonban találkozott ő is olyan humán végzettségű értelmiségivel, aki könyvtárban, vagy múzeumban dolgozik, de csak közfoglalkoztatottnak vették fel, megalázóan alacsony bérért.

Miért nem kapja meg az illető a minimálbért? Spórolásból?– tette fel a kérdést. Mivel már több olyan dolgozóval is összefutott, akinek valamilyen humán felsőfokú végzettsége volt, és közfoglalkoztatotti bérért a teljes állású kollégákkal azonos munkát végzett, ő is azt valószínűsítette, hogy az egész mögött egyfajta költségmegtakarítás is lehet.

Van, ahol szabad nem megadni a minimálbért

Felvetettük neki, mégishelyes gyakorlatnak tekinthető-e az, hogy az állami intézményekben a közfoglalkoztatásra hivatkozva szabad nem megadni a minimálbért, vállalkozásoknál viszont kötelező,pedig ez a kisvállalkozásoknak esetleg nehézséget okozhat.

A közgazdász nem tartja méltányosnak, hogy a közfoglalkoztatottaknak kevesebbet fizethetnek ugyanazon munkáért, mint a teljes munkaidőben, állami alkalmazottként foglalkoztatottnak, úgy véli, nem kevesen lehetnek, akik alkalmasak lennének más munkára is, mint mondjuk árkot ásni, vagy utcát csinosítani.

Pocsékolásnak tartja, hogy ezek az emberek nem jutnak értelmes munkához.

Ha őket sikerülne értékteremtő munkalehetőséghez segíteni, azzal nem csak az egyének nyernének, megbecsülést, rendes fizetést, életcélt, kitörési, fejlődési lehetőséget. Az egész ország is nyerne: a nagyobb hozzáadott értéket termelő munka javítaná a gazdaság termelékenységét. Erre kellene véleménye szerint időt, energiát és pénzt áldozva tervet kidolgozni. Helyi szinten.

 

Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén!

Még több friss hír

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 13., 23:11
Gépgyártó vállalkozók figyelem! A múlt csütörtöki közmeghallgatáson állt elő ajánlatával Varga János, fajszi feltaláló, aki találmányának prototípusa elkészítéséhez keres műszaki partnert. A használatos gépekkel szemben törődésmentesen, kevesebb terményszórással dolgozna a gép, amelyet kisüzemben is ideálisan használhatnának.
2017. 12. 13., 22:44
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hamarosan akasszák majd a hóhért, ugyanis Kohány Balázsból, a pengés egykori dunaújvárosi, majd bajai és kalocsai focistából immár edző lesz, azaz az ő kezében lesz már a korbács, ő tart majd ínszaggató edzéseket egykori csapattársainak. Igaz, a KFC jelenlegi helyzetében azért mint játékosra is szüksége lenne még a klubnak, de a tavaszt – ha ideje engedi –, Géderlakon akarja még pályán tölteni.
2017-12-12 20:21:25
Látványos fárasztás után december 12-én, kedden 12.30 órakor a Vajas Kubikus parti szakaszán került szákba egy 10 kilogramm körüli szürke harcsa. A számukra terített asztalnak számító szakaszon több ragadozó is kószálhat.
2017-12-12 19:55:11
A szokottnál szerényebb helyszíni érdeklődés mellett, kevesebb felszólalóval zajlott múlt csütörtökön a kalocsai városházán az évi rendes közmeghallgatás, amelyen más témák mellett az uszoda egy éve zárult gépészeti fejlesztése, valamint a LED-lámpás közvilágítás-fejlesztési projekt kapcsán is sokat emlegetett Démász-ügy, az azzal összefüggésben az előző polgármester és az önkormányzat akkori energetikusa ellen született büntetőfeljelentés is terítékre került.
2017-12-12 09:17:23
A Magyar Pünkösdi Egyház Kalocsai gyülekezete szolgált műsorral Advent második vasárnapján, bronzvasárnapon a sétálóutcai gyertyagyújtás mellé. Énekes összeállításaikon kívül egy diszpécser és egy őszintén szeretetre vágyó ügyfél között zajló képzeletbeli párbeszédet is előadtak: installálták a szeretet programot. A telepítés lépései kezdő felhasználóknak is egyszerűek, még karácsony előtt érdemes beszerezni a programot!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>
2017. 12. 13., 20:51
Vérdadás december 18-án, hétfőn Kalocsán az Ökopontban 13-16 óráig. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.
Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.