2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Gyilkosokat őriznek, de nem ez őrli fel a lelküket

2017. 11. 02., 15:33

A civilek kirúgása, és egy facebookozó rab miatt került a sajtófigyelem középpontjába mostanában a börtönök világa, de valójában ennél sokkal mélyebb a bévé problémája. Egy kemény és zárt világ épül, amely a börtönőröket legalább annyira kicsinálja, mint a fogvatartottakat. Őrnek lenni eleve kutya kemény dolog, de a rendszer mintha direkt rá is játszana, hogy még jobban elvegye az emberek kedvét tőle.

Vajon mit csinál a magyar börtönökben a Cinema-csoport? Filmvetítéseket tart a raboknak? Filmet forgat a börtönéletről? 

Hideg.

A Cinema-csoport, ami persze csak gúnynév, a börtönökben felszerelt kamerákkal tartja ellenőrzés alatt a börtönőröket. Ők is őrök, csak épp az a munkájuk, hogy a felvételeket nézik, akár 30 napra visszamenőleg, hogy társaik mit csináltak rosszul.

Ezt mesélte nekünk név nélkül több bévében (bv, büntetésvégrehajtás) dolgozó munkatárs is. Egymástól függetlenül azt állították, hogy a közvetlen elöljáróknak kiadták, hogy kötelezően mennyi ellenőrzést kell a kamerákkal végrehajtani.


és olyan nincs, hogy nem találnak semmit, mert őket is ellenőrzik Pesten. "Így amikor a kollégának másodszor mondják egy hónapon belül, hogy írjon jelentést, hogy miért nem motozta a fogvatartottat rendesen, odavágja a felmondását és tovább áll", mondja forrásunk.

Noha a börtönélet mostanában a civilek kirúgásával került be a hírekbe, a mélyben, a közvéleménytől elzártan más súlyos problémák is vannak. És Tóth Tamás országos bv-parancsnok, egykori rendőr az amúgy is kemény börtönvilágot épp most csavarja még keményebbre - mindkét oldalon.

Tóth a BRFK éléről ment át 2014-ben a BvOP (Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága) akkor létrehozott általános igazgatóhelyettesi posztjára. Sajtóhírek szerint a fővárosi kapitányságon már egy év után, 2011-ben elfogyott körülötte a levegő, és 2012-ben is felajánlották neki a BvOP vezetését, de akkor még nem fogadta el.

A büntetés-végrehajtás életét ismerők szerint 14-ben már direkt neki hozták létre a parancsnok általános helyettese nevű posztot, ami akkor nem létezett. Amikor erről a döntésről értesült a szakma, rögtön tudta mindenki, hogy mindez azért kell csak, hogy majd parancsnok legyen Csóti András nyugdíjazásakor, háttérbe szorítva a másik két, szakmabeli helyettest.

Tóth a tavaly november elsejei parancsnoki kinevezése óta egy merevebb szemléletet igyekezett hozni a börtönökbe. Mivel rendőrségi oldalról érkezett, ezért őt bíráló forrásaink szerint a börtönnek jobbára csak az őrző funkciójával törődik, a reintegrációs és egyéb funkciók a háttérbe szorultak. 

Érkezése után nem sokkal, idén januárban rögtön leváltottak három parancsnokot: a budapesti, a szombathelyi és a tiszalöki vezetőt. Közülük a szombathelyi és a tiszalöki parancsnokot amiatt rúgták ki, hogy egy rab a zárkából posztolt a Facebookra, de a bévében gyorsan elterjedt a pletyka, hogy a felvételek kiszivárgása megtervezett akció is lehet, hogy megalapozzák a kirúgásokat.

Erre semmilyen bizonyíték, vagy akár közvetett utalás nincs, hacsak az nem, hogy előtte nem volt ilyen eset a médiában, de már a találgatás is jól érzékeli a bévés hangulatot. Júniusban egyébként a bévé sajtótájékoztatón közölte, hogy 2017-ben addig több mint 780, 2016-ban pedig 1459 becsempészett mobilt foglaltak le. Mellékszál, de nemrég újra egy facebookozó rab miatt lett kisebb botrány, most épp Sopronkőhidán.

Úgy tudjuk, Tóth érkezése után lecserélődött a jogi és a statisztikai-módszertani osztály vezetője is.

Aztán márciusban az egri parancsnok, Juhász Attila távozott posztjáról, egyéb elfoglaltságaira hivatkozva. Ez azért lepte meg a szakmát, mert tíz éve volt a börtön élén, progresszív, jó vezetőnek ismerték, és a bévétől formailag függetlenül dolgozó, de a szakmára rálátók is csak jókat mondtak róla.


Ez is annak a jele, hogy sorban cserélik le a haladó szellemiségű vezetőket-mondta egy forrásunk.

Tóth közben a központosítás felé mozdította el a börtönirányítást. Korábban minden intézetnek saját házirendje volt, ezeket egységesítette. Az állományt pedig, mint a Cinema-csoport is mutatja, "rövid pórázon" tartja. Az egyik állománygyűlésen annyit adott utasításba az amúgy is elgyötört alkalmazottaknak, hogy "hibázni tilos", ami bár elméletben jól hangzik, egy forrásunk szerint elég furcsán vette ki magát.

Egy bévés az Indexnek azt mondta,

hetente jön mindenféle ellenőrző csapat, többnyire olyanok, akikről ordít, hogy börtönt még képről se láttak. Az ellenőrzések összefoglalásában mindig megállapítják, hogy nem megfelelő, nem elég körültekintő, meg egyéb ilyen általános marhaságok, amikor meg megkérdezzük, konkrétan mi a hiba, válasz sincs.

De ellenkezni amúgy sem érdemes, aki sokszor jelzi, hogy gondja van, vagy kérdése, az nem ért a feladatához, rosszabb esetben rebellis, és át kell helyezni, ki kell csinálni, meg kell semmisíteni, mondja forrásunk.

"Volt már közvetlen kolléga több is, aki így járt. Pedig csak kérdezett, segítséget kért. Nálunk osztályvezetők és helyettesek távoztak és távoznak folyamatosan. A közalkalmazottakról már nem is lehet beszélni, mert szinte eltűntek. Egyet, kettőt felvesznek, de egy hónapon belül rendre megszöknek. Ezt a légkört ember nem bírja. Az embernek néha az az érzése, hogy bármit megtehetnek vele. Ezért aztán sokan feladják és elhagyják a pályát. Ettől viszont még nehezebb lesz a maradók helyzete. A propaganda meg csak azt harsogja, hogy minden rendben. Csak épp a határon iskolások vannak és nem kapnak enni, a felvett smasszerok egész osztályokban mondanak fel, mert az új börtön építése határozatlan ideig csúszik, ezért elvezényelték őket az ország másik végébe. A talpaló állomány havi 240-260 órát dolgozik."

Egy másik bévés azt mondta, egy átlagos börtönőr 150 ezer forintot visz haza. Amit mindig úgy hirdetnek, hogy 50 százalékos fizetésemelés, az valójában majd csak 2019-ben valósul meg a 2012-es fizetéshez képest. "Nem csoda hogy folyamatos a leszerelés, akik pedig újak jönnek, nagyon nagy részük alkalmatlan erre a munkára és ez is hozzájárul a folyamatos fluktuációhoz. A törvényileg meghatározott túlóra számot már majdnem mindenki elérte, de ez sem jelent semmit, mert ugyanúgy menni kell dolgozni." A Helsinki Bizottság pedig mindehhez azt teszi hozzá, hogy kevés a börtönpszichiáter és a börtönpszichológus is.

Közben egyre pokolibb a rabok élete is, mivel Tóth hozzálátott, hogy börtönöket zártabbá tegye.

A családi kapcsolatokat a látogatóhelyiségbe telepített elválasztó plexikkel építi le (a hivatalos indoklás: a rokonok személyes találkán, csókokkal csempésztek be eddig tiltott dolgokat), és bár nem ő vezette be, nem enyhít a telefonálási szigoron, a piacinál jóval drágább "börtönpercdíjon" sem. A legfrissebb hír, hogy lecserélik a készülékeket, az újhoz csak 35 ezer forintos letétért cserébe jutnak hozzá a rabok. Van intézet, ahol a szendvicsautomatát is kirakták a beszélő helyiségéből, így még kevésbé komfortos a találkozó.

A sajtóosztályt a volt rendőrségi sajtósok vették át, a médiát lényegében kizárják a bévéből, korábban egyes börtönökről például sok bemutató cikk, videó vagy épp képsorozat jelenhetett meg, ez a gyakorlat forrásaink szerint megszűnőben van. Egy októberi előterjesztés szerint a kormány megtiltaná, hogy a hozzátartozók élelmiszert, tisztálkodószert és dohányárut küldjenek be a fogvatartottaknak.

Nem tudtam, hogy a szar speciális

Az alábbi börtönőri állítások nem Tóth Tamás parancsnokságához köthetők, de az általános állapotokat jól mutatják. 

"Mesélhetek a hitvány minőségű, nejlonszatyor anyagú egyenruhákról, melyeket évente a nyakunkba öntenek, ezzel kiváltva a ruházati illetmény pénzbeli kifizetését. A minőség kritikán aluli. Minden nejlon, a patentok lepotyognak maguktól, az egyenruha annyit nem tud, hogy a fémdetektoron csipogás nélkül átmenjünk, ezért naponta többször vetkőzünk ki-be járásnál. Esővédő nem jár. Téli ing és evőeszköz csak a 2015 után felszerelteknek jár. Negyvenezer forint egy pár bakancs. Ez olyan speciális egyenruházati termék, amely fél évvel az átvétele után garantáltan széthullik a használatban (a garancia is addig szól), a jóérzésű cipész meg próbálja visszatartani a röhögést, amikor beviszem, hogy csináljon vele valamit, mert ilyen hitvány szart még nem látott. Speciális, mert ezt mondták, mikor kifogásoltuk az egyenruha árakat. Nem is tudtam, hogy a szart speciálisnak is mondják! Másik jó példa a taktikai öv. Ez egy két rétegű nadrágöv, belseje egy vékonyabb tépőzáras öv, külseje erre kapcsolható hordöv. Elméletileg egy mozdulattal levehető a külső öv az összes tartozékkal (bilincs, gumibot, fegyver, stb.) és a nadrágot a belső öv tartja. Gyakorlatlan szemlélőnek úgy tűnhet, hogy sikerült lemásolni a piacon kapható magyar márkás taktikai övet, de nagyon nem. Előszőr is a külső és belső öv összekapcsolódását biztosító tépőzárat sikerült úgy kitalálni, hogy a külső öv levétele után egy autóba beülve, vagy csak egy fotelba leülve a tépőzár ahhoz hozzáragad és jó esetben csak a huzatot visszük magunkkal, az egész széket nem. Aztán törik a csatja. Végül a csupasz öv kerül annyiba, mint a magyar márka teljesen felszerelt verziója (gumibot tartó, bilincs tartó, irattartó, fegyvertok, tártartó tok). Ez a hitvány magyar márka meg nálam már kibírt tíz évet, és gondolkodom a cseréjén, mert elég szakadtan néz ki, bár még tökéletesen működik."

A legutóbbi ügy pedig a civilek kirúgása, a Helsinki Bizottságé és a Börtönrádióé. A börtönökben 18 éve megfigyelési programot végző Helsinki Bizottsággal eleve nem indult túl gördülékenyen az együttműködése az új parancsnoknak, legalábbis a Börtönügyi Szemle című tudományos lapban többször publikáló civilszervezetnek Tóth előtt éveken át összesen egy cikkük volt, ami nem jelent meg,

idén viszont kettőből kettőt dobott vissza a bévé

"18 éve zajlott ez a konstruktív, szakmai együttműködés, több országos parancsnokkal dolgoztunk együtt korrekt szakmai viszonyban, ezért volt nagyon meglepő az együttműködés egyoldalú megszakítása", mondta az Indexnek Vig Dávid, a Helsinki Bizottság rendészeti programvezetője. Azt mondja, semmi előjele nem volt a dolognak, pontosabban annyit láttak, hogy Tóthtól a kinevezése óta próbálnak időpontot kérni egy egyeztetésre, de még a megkeresésükre sem válaszolt. 

A BvOP aztán a Magyar Időkben üzente meg, hogy a Helsinki nincs kitiltva, mert képviselhetik a rabokat, és levelet is lehet nekik írni. A cikk nem felejtette el hozzátenni, hogy a túlzsúfoltság miatti, a magyar állam ellen Strasbourgban indított, és jobbára meg is nyert pereket is a Helsinkinek tulajdonítják. Vig erre azt mondja, több ezer per volt, ebből legfeljebb egy pár tucatnál látták el ők a képviseletet, de büszkék arra, hogy az ő fellépésüknek is köszönhetően végre esélyt nyílt arra, hogy orvosoljanak egy több évtizedes, súlyos emberi jogi problémát, a börtönzsúfoltságot.

Börtönlátogatási programot egyébként az ombudsmani hivatal is csinál, de nekik kevesebb a kapacitásuk rá, és kevesebb börtönbe jutottak el eddig, mint a Helsinki Bizottság. Ráadásul a civilek monitorozása egyetlen fillérjébe nem kerül az államnak.

A börtönzsúfoltságot börtönépítésekkel igyekeznek megoldani, a nekibuzdulásról időről időre érkeznek hírek, az első kapavágás még sehol nem volt meg. A felvett új emberek legalább addig is, mint fentebb írtuk, jól jönnek az emberhiány pótlására szerte az országban.

A BvOP írásban kérte a kérdéseinket. Ezeket múlt szerdán el is küldtük nekik, és arra kértük őket, hogy péntek estig válaszoljanak. Válasz azóta sem érkezett.

Forrás: Index

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 11. 15., 21:36
A reformáció 500 éves évfordulójának ünnepségei szolgáltattak apropót a mezőbergenyei Kálvin-szobor felállításához. A fölavatott szobor a kalocsai Farkas Tibort alkotása. Nemrégiben a fővárosban is kiállítása volt Farkas Tibor szobrászművésznek, méghozzá az egész eddigi életművét felölelő válogatással. Mindezek kapcsán készült vele interjú.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 11. 17., 16:21
Eltűntek a „Művház” szobrai! Ismeretlenek vitték el őket tegnap. Még >>>
2017. 11. 17., 10:04
Kalocsán is van varázsa az Amerikából indul Black Fridaynek. A Hufbau-Akker műszaki szaküzlet előtt már reggel hatkor a fél 9-es nyitásra vártak a vásárlók. Még >>>
2017. 11. 16., 17:46
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Kalocsai Mikulásfutás és bringázás esemény a Futóbarátok által. Még >>>
2017. 11. 15., 19:40
Szent Asztrik érsek liturgikus ünnepén, november 12-én délelőtt tíz órakor tartották a főszékesegyházban azt az istentiszteletet, amire az államfő is ellátogatott. Még >>>
2017. 11. 14., 22:11
Dani úton volt a forradalom 61. – és a köztársaság kikiáltásának 28. évfordulóján. A hosszú vonatozás alkalmat adott neki egy mély és őszinte elmélkedésre, s arra, hogy visszatekintsen a forradalomra, az azóta eltelt időre, benne saját életére, és a mienkre is. Nagyon mai tükörből… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Joco
 2017-10-24 12:36:15
 1 Elmegy ez a polgármester a .......! Hihetetlen ami aa városban történik! Majd minket vállalkozókat nem fizetnek ki azért mert a város és ...

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 kisbéta
 2017-10-29 12:55:23
 6 Nem normális, a hidat nem 5 perc alatt lehet felépíteni, nem győzi meg néhány kapavágás....., ostoba liba

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.
Az amerikai Draken International vállalat a napokban 22 darab spanyol, már hadrendből kivont Mirage F1M-et vásárolt. A most beszerzett repülőgépek tovább növelik a vállalat amúgy sem kevés példányszámú, közel 100 gépes flottáját.
Az Airbus Defence and Space (DS) a C295 szállító repülőgép speciálisan átalakított és felfegyverzett változatát mutatta be a nagyközönségnek, amelyet kifejezetten felderítő-hírszerző-előrejelző szerepkörre szánnak - erre utal az ISR (intelligence surveillance and reconnaissance) rövidítés a nevében.
Alig nyolc hónappal az építési munkák megkezdése után máris elérte a legfelső szintet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, 2B oldali utasmóló (Pier B) fejlesztése.