2018. 01. 16. kedd
Gusztáv
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Gyilkosokat őriznek, de nem ez őrli fel a lelküket

2017. 11. 02., 15:33

A civilek kirúgása, és egy facebookozó rab miatt került a sajtófigyelem középpontjába mostanában a börtönök világa, de valójában ennél sokkal mélyebb a bévé problémája. Egy kemény és zárt világ épül, amely a börtönőröket legalább annyira kicsinálja, mint a fogvatartottakat. Őrnek lenni eleve kutya kemény dolog, de a rendszer mintha direkt rá is játszana, hogy még jobban elvegye az emberek kedvét tőle.

Vajon mit csinál a magyar börtönökben a Cinema-csoport? Filmvetítéseket tart a raboknak? Filmet forgat a börtönéletről? 

Hideg.

A Cinema-csoport, ami persze csak gúnynév, a börtönökben felszerelt kamerákkal tartja ellenőrzés alatt a börtönőröket. Ők is őrök, csak épp az a munkájuk, hogy a felvételeket nézik, akár 30 napra visszamenőleg, hogy társaik mit csináltak rosszul.

Ezt mesélte nekünk név nélkül több bévében (bv, büntetésvégrehajtás) dolgozó munkatárs is. Egymástól függetlenül azt állították, hogy a közvetlen elöljáróknak kiadták, hogy kötelezően mennyi ellenőrzést kell a kamerákkal végrehajtani.


és olyan nincs, hogy nem találnak semmit, mert őket is ellenőrzik Pesten. "Így amikor a kollégának másodszor mondják egy hónapon belül, hogy írjon jelentést, hogy miért nem motozta a fogvatartottat rendesen, odavágja a felmondását és tovább áll", mondja forrásunk.

Noha a börtönélet mostanában a civilek kirúgásával került be a hírekbe, a mélyben, a közvéleménytől elzártan más súlyos problémák is vannak. És Tóth Tamás országos bv-parancsnok, egykori rendőr az amúgy is kemény börtönvilágot épp most csavarja még keményebbre - mindkét oldalon.

Tóth a BRFK éléről ment át 2014-ben a BvOP (Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága) akkor létrehozott általános igazgatóhelyettesi posztjára. Sajtóhírek szerint a fővárosi kapitányságon már egy év után, 2011-ben elfogyott körülötte a levegő, és 2012-ben is felajánlották neki a BvOP vezetését, de akkor még nem fogadta el.

A büntetés-végrehajtás életét ismerők szerint 14-ben már direkt neki hozták létre a parancsnok általános helyettese nevű posztot, ami akkor nem létezett. Amikor erről a döntésről értesült a szakma, rögtön tudta mindenki, hogy mindez azért kell csak, hogy majd parancsnok legyen Csóti András nyugdíjazásakor, háttérbe szorítva a másik két, szakmabeli helyettest.

Tóth a tavaly november elsejei parancsnoki kinevezése óta egy merevebb szemléletet igyekezett hozni a börtönökbe. Mivel rendőrségi oldalról érkezett, ezért őt bíráló forrásaink szerint a börtönnek jobbára csak az őrző funkciójával törődik, a reintegrációs és egyéb funkciók a háttérbe szorultak. 

Érkezése után nem sokkal, idén januárban rögtön leváltottak három parancsnokot: a budapesti, a szombathelyi és a tiszalöki vezetőt. Közülük a szombathelyi és a tiszalöki parancsnokot amiatt rúgták ki, hogy egy rab a zárkából posztolt a Facebookra, de a bévében gyorsan elterjedt a pletyka, hogy a felvételek kiszivárgása megtervezett akció is lehet, hogy megalapozzák a kirúgásokat.

Erre semmilyen bizonyíték, vagy akár közvetett utalás nincs, hacsak az nem, hogy előtte nem volt ilyen eset a médiában, de már a találgatás is jól érzékeli a bévés hangulatot. Júniusban egyébként a bévé sajtótájékoztatón közölte, hogy 2017-ben addig több mint 780, 2016-ban pedig 1459 becsempészett mobilt foglaltak le. Mellékszál, de nemrég újra egy facebookozó rab miatt lett kisebb botrány, most épp Sopronkőhidán.

Úgy tudjuk, Tóth érkezése után lecserélődött a jogi és a statisztikai-módszertani osztály vezetője is.

Aztán márciusban az egri parancsnok, Juhász Attila távozott posztjáról, egyéb elfoglaltságaira hivatkozva. Ez azért lepte meg a szakmát, mert tíz éve volt a börtön élén, progresszív, jó vezetőnek ismerték, és a bévétől formailag függetlenül dolgozó, de a szakmára rálátók is csak jókat mondtak róla.


Ez is annak a jele, hogy sorban cserélik le a haladó szellemiségű vezetőket-mondta egy forrásunk.

Tóth közben a központosítás felé mozdította el a börtönirányítást. Korábban minden intézetnek saját házirendje volt, ezeket egységesítette. Az állományt pedig, mint a Cinema-csoport is mutatja, "rövid pórázon" tartja. Az egyik állománygyűlésen annyit adott utasításba az amúgy is elgyötört alkalmazottaknak, hogy "hibázni tilos", ami bár elméletben jól hangzik, egy forrásunk szerint elég furcsán vette ki magát.

Egy bévés az Indexnek azt mondta,

hetente jön mindenféle ellenőrző csapat, többnyire olyanok, akikről ordít, hogy börtönt még képről se láttak. Az ellenőrzések összefoglalásában mindig megállapítják, hogy nem megfelelő, nem elég körültekintő, meg egyéb ilyen általános marhaságok, amikor meg megkérdezzük, konkrétan mi a hiba, válasz sincs.

De ellenkezni amúgy sem érdemes, aki sokszor jelzi, hogy gondja van, vagy kérdése, az nem ért a feladatához, rosszabb esetben rebellis, és át kell helyezni, ki kell csinálni, meg kell semmisíteni, mondja forrásunk.

"Volt már közvetlen kolléga több is, aki így járt. Pedig csak kérdezett, segítséget kért. Nálunk osztályvezetők és helyettesek távoztak és távoznak folyamatosan. A közalkalmazottakról már nem is lehet beszélni, mert szinte eltűntek. Egyet, kettőt felvesznek, de egy hónapon belül rendre megszöknek. Ezt a légkört ember nem bírja. Az embernek néha az az érzése, hogy bármit megtehetnek vele. Ezért aztán sokan feladják és elhagyják a pályát. Ettől viszont még nehezebb lesz a maradók helyzete. A propaganda meg csak azt harsogja, hogy minden rendben. Csak épp a határon iskolások vannak és nem kapnak enni, a felvett smasszerok egész osztályokban mondanak fel, mert az új börtön építése határozatlan ideig csúszik, ezért elvezényelték őket az ország másik végébe. A talpaló állomány havi 240-260 órát dolgozik."

Egy másik bévés azt mondta, egy átlagos börtönőr 150 ezer forintot visz haza. Amit mindig úgy hirdetnek, hogy 50 százalékos fizetésemelés, az valójában majd csak 2019-ben valósul meg a 2012-es fizetéshez képest. "Nem csoda hogy folyamatos a leszerelés, akik pedig újak jönnek, nagyon nagy részük alkalmatlan erre a munkára és ez is hozzájárul a folyamatos fluktuációhoz. A törvényileg meghatározott túlóra számot már majdnem mindenki elérte, de ez sem jelent semmit, mert ugyanúgy menni kell dolgozni." A Helsinki Bizottság pedig mindehhez azt teszi hozzá, hogy kevés a börtönpszichiáter és a börtönpszichológus is.

Közben egyre pokolibb a rabok élete is, mivel Tóth hozzálátott, hogy börtönöket zártabbá tegye.

A családi kapcsolatokat a látogatóhelyiségbe telepített elválasztó plexikkel építi le (a hivatalos indoklás: a rokonok személyes találkán, csókokkal csempésztek be eddig tiltott dolgokat), és bár nem ő vezette be, nem enyhít a telefonálási szigoron, a piacinál jóval drágább "börtönpercdíjon" sem. A legfrissebb hír, hogy lecserélik a készülékeket, az újhoz csak 35 ezer forintos letétért cserébe jutnak hozzá a rabok. Van intézet, ahol a szendvicsautomatát is kirakták a beszélő helyiségéből, így még kevésbé komfortos a találkozó.

A sajtóosztályt a volt rendőrségi sajtósok vették át, a médiát lényegében kizárják a bévéből, korábban egyes börtönökről például sok bemutató cikk, videó vagy épp képsorozat jelenhetett meg, ez a gyakorlat forrásaink szerint megszűnőben van. Egy októberi előterjesztés szerint a kormány megtiltaná, hogy a hozzátartozók élelmiszert, tisztálkodószert és dohányárut küldjenek be a fogvatartottaknak.

Nem tudtam, hogy a szar speciális

Az alábbi börtönőri állítások nem Tóth Tamás parancsnokságához köthetők, de az általános állapotokat jól mutatják. 

"Mesélhetek a hitvány minőségű, nejlonszatyor anyagú egyenruhákról, melyeket évente a nyakunkba öntenek, ezzel kiváltva a ruházati illetmény pénzbeli kifizetését. A minőség kritikán aluli. Minden nejlon, a patentok lepotyognak maguktól, az egyenruha annyit nem tud, hogy a fémdetektoron csipogás nélkül átmenjünk, ezért naponta többször vetkőzünk ki-be járásnál. Esővédő nem jár. Téli ing és evőeszköz csak a 2015 után felszerelteknek jár. Negyvenezer forint egy pár bakancs. Ez olyan speciális egyenruházati termék, amely fél évvel az átvétele után garantáltan széthullik a használatban (a garancia is addig szól), a jóérzésű cipész meg próbálja visszatartani a röhögést, amikor beviszem, hogy csináljon vele valamit, mert ilyen hitvány szart még nem látott. Speciális, mert ezt mondták, mikor kifogásoltuk az egyenruha árakat. Nem is tudtam, hogy a szart speciálisnak is mondják! Másik jó példa a taktikai öv. Ez egy két rétegű nadrágöv, belseje egy vékonyabb tépőzáras öv, külseje erre kapcsolható hordöv. Elméletileg egy mozdulattal levehető a külső öv az összes tartozékkal (bilincs, gumibot, fegyver, stb.) és a nadrágot a belső öv tartja. Gyakorlatlan szemlélőnek úgy tűnhet, hogy sikerült lemásolni a piacon kapható magyar márkás taktikai övet, de nagyon nem. Előszőr is a külső és belső öv összekapcsolódását biztosító tépőzárat sikerült úgy kitalálni, hogy a külső öv levétele után egy autóba beülve, vagy csak egy fotelba leülve a tépőzár ahhoz hozzáragad és jó esetben csak a huzatot visszük magunkkal, az egész széket nem. Aztán törik a csatja. Végül a csupasz öv kerül annyiba, mint a magyar márka teljesen felszerelt verziója (gumibot tartó, bilincs tartó, irattartó, fegyvertok, tártartó tok). Ez a hitvány magyar márka meg nálam már kibírt tíz évet, és gondolkodom a cseréjén, mert elég szakadtan néz ki, bár még tökéletesen működik."

A legutóbbi ügy pedig a civilek kirúgása, a Helsinki Bizottságé és a Börtönrádióé. A börtönökben 18 éve megfigyelési programot végző Helsinki Bizottsággal eleve nem indult túl gördülékenyen az együttműködése az új parancsnoknak, legalábbis a Börtönügyi Szemle című tudományos lapban többször publikáló civilszervezetnek Tóth előtt éveken át összesen egy cikkük volt, ami nem jelent meg,

idén viszont kettőből kettőt dobott vissza a bévé

"18 éve zajlott ez a konstruktív, szakmai együttműködés, több országos parancsnokkal dolgoztunk együtt korrekt szakmai viszonyban, ezért volt nagyon meglepő az együttműködés egyoldalú megszakítása", mondta az Indexnek Vig Dávid, a Helsinki Bizottság rendészeti programvezetője. Azt mondja, semmi előjele nem volt a dolognak, pontosabban annyit láttak, hogy Tóthtól a kinevezése óta próbálnak időpontot kérni egy egyeztetésre, de még a megkeresésükre sem válaszolt. 

A BvOP aztán a Magyar Időkben üzente meg, hogy a Helsinki nincs kitiltva, mert képviselhetik a rabokat, és levelet is lehet nekik írni. A cikk nem felejtette el hozzátenni, hogy a túlzsúfoltság miatti, a magyar állam ellen Strasbourgban indított, és jobbára meg is nyert pereket is a Helsinkinek tulajdonítják. Vig erre azt mondja, több ezer per volt, ebből legfeljebb egy pár tucatnál látták el ők a képviseletet, de büszkék arra, hogy az ő fellépésüknek is köszönhetően végre esélyt nyílt arra, hogy orvosoljanak egy több évtizedes, súlyos emberi jogi problémát, a börtönzsúfoltságot.

Börtönlátogatási programot egyébként az ombudsmani hivatal is csinál, de nekik kevesebb a kapacitásuk rá, és kevesebb börtönbe jutottak el eddig, mint a Helsinki Bizottság. Ráadásul a civilek monitorozása egyetlen fillérjébe nem kerül az államnak.

A börtönzsúfoltságot börtönépítésekkel igyekeznek megoldani, a nekibuzdulásról időről időre érkeznek hírek, az első kapavágás még sehol nem volt meg. A felvett új emberek legalább addig is, mint fentebb írtuk, jól jönnek az emberhiány pótlására szerte az országban.

A BvOP írásban kérte a kérdéseinket. Ezeket múlt szerdán el is küldtük nekik, és arra kértük őket, hogy péntek estig válaszoljanak. Válasz azóta sem érkezett.

Forrás: Index

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 15., 08:00
Angeli Gabriella elszólta magát a legutóbbi testületi ülésen, legalábbis az alpolgármester szerint, aki ezért gyorsan a fejére is koppintott, illetve köszönetet mondott neki. A képviselő szerint nyilvános információt tett közzé. A lényeg: a CLLD pályázaton nyertünk egy kazal pénzt egy csomó célra. Később azt is megtudtuk, hogy mennyit. Hogy nagyjából mire, azt már sejtettük.
2018-01-12 10:57:43
Illusztris vendégek tisztelték meg a kalocsai képviselő-testület „karácsonyi” ülését. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke Schmidt Gábor föl is szólalt, ismertetve a szövetségnek a meszesi Duna-parton kalocsai konzorciumi részvétellel zajló projektjük jelentőségét, és üdvözölve a város vízi tömegsport, illetve vízi turisztikai célú fejlesztési elképzeléseit.
2018-01-11 22:06:28
A hagyományok folytatódnak. Az idei tél kalocsai teremfocijának csúcsmérkőzése – akárcsak az egy évvel korábbi Kalocsai Öregfiúk – MTK Szenior találkozó –, ismét igazi csemegét kínál a labdarúgást kedvelőknek. Ezúttal a Paksi FC Old Boys társulata gálázik nálunk egy minden bizonnyal közönségszórakoztató derbin, ahol megidézik majd a régi idők fociját.
2018-01-11 10:12:17
Egy különleges solti disznóvágással indult az év a Fradi öregfiúi és a szurkolóik számára. A programról a csapat, a klub és a foci szeretete mellett, nem hiányozhatott a pálinka, a sült oldalas és a kiváló hangulat sem. A legendák közül - a teljesség igénye nélkül - nem kisebb nevek tették tiszteletüket, mint Bánki József, Dukon Béla, vagy Szeiler József.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 16., 14:03
Szép fehér köntösbe öltözött a város! Bár nem esett túl sok hó, közlekedni azért csak óvatosan és lassan lehetett. Az utak és a járdák egyaránt havas, jeges és csúszós egyveleggel várták a legbátrabbakat Még >>>
2018. 01. 16., 12:13
Színes csodákat varázsol úgy, hogy Ő ezeket csak a lelki szemeivel látja. Heti Napló Sváby Andrással és Lakatos Norbival. Még >>>
2018. 01. 15., 20:08
Úgy tudjuk eredményes volt a ma záruló jelöltállítási folyamat, legalábbis abban az értelemben, hogy érkezett jelölés a címre. A beérkezett jelölések érvényességét ad hoc bizottság ellenőrzi, a cím odaítéléséről a testület minősített többséggel dönt. Még >>>
2018. 01. 15., 14:25
Hamarosan jöhet a 400 forint feletti átlagos benzinár. Három éve nem látott csúcsra drágult ugyanis az olaj a világpiacon, és várhatóan folytatódik a tendencia. Az előrejelzések szerint ez összességében több mint 10 százalékos áremelkedést okozhat Magyarországon, ráadásul heteken belül. Még >>>
2018. 01. 15., 13:59
Hallottátok a Piroska napi népi jóslatot, ami szerint Piroska napján ha fagy, negyven napig el nem hagy? Ma is érezhettük, ahogy megcsúszik az autónk, vagy ahogy működésbe lép az ABS. Csak óvatosan, ne feledjétek, hogy csak munkanapokon és munkaidőben síkosságmentesítenek! Még >>>
2018. 01. 14., 19:22
Vikidál Gyula, a magyar rocklegenda is felfigyelt A Dal 2018 indulói közül a zenekarra, és azt is elárulta, miért pont a Leander Kills "Nem szól harang" című dalának szurkol. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. január 16-i információk szerint, Lengyelország újabb négy (további 4 gépes opcióval) M-346 Master típusú kiképzőgépet rendelt az olasz Leonardo repülőgépgyártó vállalattól.
Az Alma-atai Katonai Körzet Taldikorgánszki helyőrségi katonai bírósága 4 év szabadságvesztésre ítélte azt a kazah pilótát, aki felelős a még 2016 decemberében elvesztett Szu-27-esért.
Folytatódnak a járatfejlesztések a Budapest Airportnál: csak az eddigi előzetes bejelentések alapján, 2018 nyarán egymilliónál is több ülőhelyet kínálnak a légitársaságok a Budapestről induló járatokon, mint a tavalyi év azonos időszakában.
A mintegy 193,8 millió dollár értékű üzlet szerint, a szaúdi forgószárnyasok egyedi konfigurációban készülnek majd.