2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Megfékezték a Notre-Dame jelentős részét elpusztító tüzet - A teljes tetőszerkezet elpusztult

2019. 04. 16., 09:14

A Notre-Dame tetőszerkezetét teljes egészében elpusztító tüzet mostanra megfékezték, kontrollálják a lángokat, jelezte a CNN-nek európai idő szerint valamivel hajnali kettő után a párizsi rendőrség szóvivője – írta kedd reggel az Index, a tegnap este a Franciaország egyik szimbólumának számító Notre Dame épületében kirobbant tűzvészről. A csatolt videóból pontosan látszik, hogy a székesegyház fölött a tűz milyen intenzív és széles körben elterjedt volt.

Azt már éjfél körül tudni lehetett, hogy megmenekül a Notre-Dame, arra viszont nagyjából hajnal háromig várni kellett, hogy a párizsi tűzoltóság bejelentse: teljesen megfékezték a tüzet. Gabriel Plus alezredes azt mondta: hajnalban már csak azon kellett dolgozniuk, hogy lehűtsék a katedrális tetőszerkezetének felhevült részeit.

A TÜZET TEHÁT GYAKORLATILAG ELOLTOTTÁK, MOST AZZAL KELL FOGLALKOZNIUK, HOGY BIZTOSÍTSÁK, NE GYULLADJON KI SEMMI ÚJRA.

Laurent Nuñez belügyi államtitkár kedden kora reggel azt mondta a Le Figarónak, hogy a tűzoltók még folyamatosan dolgoznak. Voltak az épület eloltása óta is kisebb fellángolások, ezeket rögtön elfojtották. Ezen felül az épület állapotának felmérése lesz az elsődleges feladat. A statikusokkal, szakértőkkel és építészekkel beszélik át, hogy stabil-e az épület szerkezete ahhoz, hogy a tűzoltók belül is nagyobb erőkkel folytathatják-e a munkájukat.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Francois Guillot / AFP

Franck Riester kulturális miniszter arról beszélt, hogy a fő szerkezetet megmentették, de a helyzet ettől még bizonytalan. Ő azt mondta, hogy a huszártorony összedőlése, és a tetőszerkezet kétharmadának leégése mellett a kereszthajó egy része is megsemmisült. Így dőlt le a huszártorony:

A tűz okát egyelőre nem sikerült biztosan megállapítani, a hatóságok azonban nem szándékos károkozás ügyében indítottak nyomozást. A nyomozás keretében már elkezdték meghallgatni az építőmunkásokat, akik a korábban kezdett felújításon dolgoztak.

A tűz - mint a portál megírta, - hétfőn este és órákon át erősen lángolt. A katedrális felső része gyulladt ki, komoly füstfelhőbe burkolva az épületet. Az eddigi információk szerint este 7 óra előtt pár perccel a katedrális felújítása közben kaphatott lángra valami. A tűz okát jelenleg is vizsgálják, ugyanakkor korábban a hatóságok már állították, hogy balesetről és nem szándékos gyújtogatásról lehetett szó.

Emmanuel Macron francia elnök dicsérte a tűzoltókat a katedrális ikonikus homlokzatának és tornyainak megmentéséért. „A bátorságuknak köszönhetően sikerült elkerülnünk a legrosszabbat, a teljes pusztulást" – mondta a többi között Macron, aki egyúttal a székesegyház újjáépítését ígérte a francia népnek.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Francois Guillot / AFP

A francia belügyminisztérium által közzétett videó valóban megmutatja, hogy a párizsi tűzoltók milyen hosszú ideig harcoltak a hatalmas lánggal és magával a tűzzel. A videóban látható drónfelvételek (az 1 perc 23 másodperc körül) pontosan azt mutatják, hogy a székesegyház fölött a tűz milyen intenzív és széles körben elterjedt:

A helyszínen továbbra is hatalmas a készültség, a mentésben és oltásban 400 franca tűzoltó vett részt. Több mint százan kedden reggel is az épületnél dolgoztak. A tragédiáról és az oltás folyamatáról, a tűzzel történt több órás küzdelemről a Index ezen cikkében olvashat bővebben, itt pedig a Notre Dame kincseiről készített leltárt a portál.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>
2023. 09. 25., 10:21
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK