2018. 01. 16. kedd
Gusztáv
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Orkánerejű szélvihar csapott le megyénkre

2017. 10. 30., 14:25

Megyénkben is számos helyen okoznak fennakadást a viharos szél által okozott károk. A legtöbb helyen utakra, épületekre, villanyvezetékekre dőltek a fák, faágak. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán, információnk szerint eddig személyi sérülés nem történt.

Az országban a legerősebb széllökéseket, 130 kilométer per órás sebességűt Siófokon mérték,

de Bács-Kiskunban is 90-100 kilométeres sebességű széllökéseket mértek.

Bács-Kiskun megyében az erős szél miatt másodfokú (narancs) meteorológiai riasztás van érvényben. Az érintett területeken a széllökések sebessége meghaladhatja a 90 kilométer/órát is. Kalocsa, Kecskemét és Kiskunfélegyháza térségében vasárnap kora délután vörös riasztás volt érvényben, ezt azonban már visszavonta a meteorológiai szolgálat.

Olvasóink elmondása alapján Kecskeméten és környékén is sokfelé akadályozzák a forgalmat a letört faágak. Az Izsáki úton fa dőlt az útra, a Széchenyi városban az útra sodorta a szél a bezsákolt faleveleket és a Vacsiközben is komoly károkat okozott a szélvihar, Kecskemét-Homokbánya városrészben áramkimaradás van. A környező főutakon is több helyen átmeneti úttorlaszt hagyott maga mögött a vihar. Több olvasónk is jelezte, hogy az 52-esen kidőlt fa nehezíti a közlekedést, szinte egy teljes sávot elfoglal.

A Budapest-Kelebia vonalon 30-60 (esetenként 60-120) perccel növekedhet a menetidő, mert Kiskunlacháza és Délegyháza között a Kunszentmiklós-Tassról Kőbánya-Kispestre tartó vonatra rászakadt a felsővezeték. A vezeték javításáig szünetel a közlekedés ezen a szakaszon. Továbbá a Bátaszék-Kiskunhalas vonal Bátaszék és Baja közötti szakaszán az áramszolgáltató oszlopa kidőlt, és a vezeték a vasúti pályára zuhant, ezért ezen a szakaszon addig nem közlekedhetnek a vonatok, míg az áramszolgáltató eltávolítja a vezetéket – közölte az MTI.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók a megye számos pontján avatkoznak be az erős széllel járó vihar okozta károk felszámolásánál. A tűzoltók motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével távolítják el a veszélyt jelentő lehasadt nagyméretű faágakat, kidőlt fákat. Az egységek a munkálatokat folyamatosan végzik, amint felszámoltak egy káreseményt, azonnal indulnak a következő címre. Egyik esetnél sem történt személyi sérülés.

Kiskunhalasra és Kiskunmajsára vasárnap 13 óra után nem sokkal hatalmas mennydörgéssel és orkánerejű széllel csapott le a vihar. Kiskunhalas és Kunfehértó között egy fa dőlt az útra, a halasi hivatásos tűzoltók távolították el a, Kiskunhalasi tűzoltók is folyamatosan vonultak. Délután kettő óra tájban Balotaszálláson, a település főutcáján egy fenyőfa dőlt családi házra, riasztották az emelőkosarat is, amely azonban ekkor már Kiskunhalason, a Május 1. téren a buszmegálló előtt volt egy kárfelszámolás helyszínén. Délután három óra után Tompán, a Táncsics Mihály utcában is egy lakóházra dőlt egy fa, amit a viharos szél döntött ki, az emelőkosaras műszaki egységet ide is riasztották.


Tataházán, a Kossuth utcán egy villanyoszlopot döntött ki egy méretes fenyőfa, a felázott, meglazult talajon gyökerestől dőlt a viharos szélben a villanyvezetékre és a közeli családi ház kerítésére. Az áramszolgáltatót is riasztani kellett, hogy áramtalanítsák a vezetéket, a tűzoltók addig ugyanis nem tudtak beavatkozni. A fenyőfa eltávolításában a bácsalmási önkormányzat városüzemeltetési munkatársai is segítségükre voltak a tűzoltóknak.

A Jánoshalma és Kiskunhalas, valamint a Jánoshalma és Hajós között vezető úton is fák dőltek az utakra, a jánoshalmi önkéntes tűzoltók távolították el az útakadályokat.

Vasárnap délután a viharerejű szél és eső Bácsalmáson is jelentős károkat okozott. Információnk szerint a tűzoltóság és a katasztrófavédelem szakembereinek több helyszínre is ki kellett vonulnia. A Szent János utcában egy nyárfa törzse szakadt ketté és rádőlt a kerítésre. A Bácsalmás-Tataháza közötti úton mintegy 10-12 helyen törtek le a nagyobb méretű ágak és a fatörzsek, ezek eltávolításában a bácsalmási önkéntes tűzoltók segítettek. A Bácsalmás-Mélykút közötti úton pedig a korábbi napokban kitermelt fák akadályozták a forgalmat. Az igen erős északi szél rásodorta az úttestre a már kitermelt és otthagyott faterméket. Bácsalmáson a Szabadság utcában pedig egy vezetéket szakított le a vihar.

Forrás: BAON

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 15., 08:00
Angeli Gabriella elszólta magát a legutóbbi testületi ülésen, legalábbis az alpolgármester szerint, aki ezért gyorsan a fejére is koppintott, illetve köszönetet mondott neki. A képviselő szerint nyilvános információt tett közzé. A lényeg: a CLLD pályázaton nyertünk egy kazal pénzt egy csomó célra. Később azt is megtudtuk, hogy mennyit. Hogy nagyjából mire, azt már sejtettük.
2018-01-12 10:57:43
Illusztris vendégek tisztelték meg a kalocsai képviselő-testület „karácsonyi” ülését. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke Schmidt Gábor föl is szólalt, ismertetve a szövetségnek a meszesi Duna-parton kalocsai konzorciumi részvétellel zajló projektjük jelentőségét, és üdvözölve a város vízi tömegsport, illetve vízi turisztikai célú fejlesztési elképzeléseit.
2018-01-11 22:06:28
A hagyományok folytatódnak. Az idei tél kalocsai teremfocijának csúcsmérkőzése – akárcsak az egy évvel korábbi Kalocsai Öregfiúk – MTK Szenior találkozó –, ismét igazi csemegét kínál a labdarúgást kedvelőknek. Ezúttal a Paksi FC Old Boys társulata gálázik nálunk egy minden bizonnyal közönségszórakoztató derbin, ahol megidézik majd a régi idők fociját.
2018-01-11 10:12:17
Egy különleges solti disznóvágással indult az év a Fradi öregfiúi és a szurkolóik számára. A programról a csapat, a klub és a foci szeretete mellett, nem hiányozhatott a pálinka, a sült oldalas és a kiváló hangulat sem. A legendák közül - a teljesség igénye nélkül - nem kisebb nevek tették tiszteletüket, mint Bánki József, Dukon Béla, vagy Szeiler József.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 16., 14:03
Szép fehér köntösbe öltözött a város! Bár nem esett túl sok hó, közlekedni azért csak óvatosan és lassan lehetett. Az utak és a járdák egyaránt havas, jeges és csúszós egyveleggel várták a legbátrabbakat Még >>>
2018. 01. 16., 12:13
Színes csodákat varázsol úgy, hogy Ő ezeket csak a lelki szemeivel látja. Heti Napló Sváby Andrással és Lakatos Norbival. Még >>>
2018. 01. 15., 20:08
Úgy tudjuk eredményes volt a ma záruló jelöltállítási folyamat, legalábbis abban az értelemben, hogy érkezett jelölés a címre. A beérkezett jelölések érvényességét ad hoc bizottság ellenőrzi, a cím odaítéléséről a testület minősített többséggel dönt. Még >>>
2018. 01. 15., 14:25
Hamarosan jöhet a 400 forint feletti átlagos benzinár. Három éve nem látott csúcsra drágult ugyanis az olaj a világpiacon, és várhatóan folytatódik a tendencia. Az előrejelzések szerint ez összességében több mint 10 százalékos áremelkedést okozhat Magyarországon, ráadásul heteken belül. Még >>>
2018. 01. 15., 13:59
Hallottátok a Piroska napi népi jóslatot, ami szerint Piroska napján ha fagy, negyven napig el nem hagy? Ma is érezhettük, ahogy megcsúszik az autónk, vagy ahogy működésbe lép az ABS. Csak óvatosan, ne feledjétek, hogy csak munkanapokon és munkaidőben síkosságmentesítenek! Még >>>
2018. 01. 14., 19:22
Vikidál Gyula, a magyar rocklegenda is felfigyelt A Dal 2018 indulói közül a zenekarra, és azt is elárulta, miért pont a Leander Kills "Nem szól harang" című dalának szurkol. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. január 16-i információk szerint, Lengyelország újabb négy (további 4 gépes opcióval) M-346 Master típusú kiképzőgépet rendelt az olasz Leonardo repülőgépgyártó vállalattól.
Az Alma-atai Katonai Körzet Taldikorgánszki helyőrségi katonai bírósága 4 év szabadságvesztésre ítélte azt a kazah pilótát, aki felelős a még 2016 decemberében elvesztett Szu-27-esért.
Folytatódnak a járatfejlesztések a Budapest Airportnál: csak az eddigi előzetes bejelentések alapján, 2018 nyarán egymilliónál is több ülőhelyet kínálnak a légitársaságok a Budapestről induló járatokon, mint a tavalyi év azonos időszakában.
A mintegy 193,8 millió dollár értékű üzlet szerint, a szaúdi forgószárnyasok egyedi konfigurációban készülnek majd.