2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Orkánerejű szélvihar csapott le megyénkre

2017. 10. 30., 14:25

Megyénkben is számos helyen okoznak fennakadást a viharos szél által okozott károk. A legtöbb helyen utakra, épületekre, villanyvezetékekre dőltek a fák, faágak. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán, információnk szerint eddig személyi sérülés nem történt.

Az országban a legerősebb széllökéseket, 130 kilométer per órás sebességűt Siófokon mérték,

de Bács-Kiskunban is 90-100 kilométeres sebességű széllökéseket mértek.

Bács-Kiskun megyében az erős szél miatt másodfokú (narancs) meteorológiai riasztás van érvényben. Az érintett területeken a széllökések sebessége meghaladhatja a 90 kilométer/órát is. Kalocsa, Kecskemét és Kiskunfélegyháza térségében vasárnap kora délután vörös riasztás volt érvényben, ezt azonban már visszavonta a meteorológiai szolgálat.

Olvasóink elmondása alapján Kecskeméten és környékén is sokfelé akadályozzák a forgalmat a letört faágak. Az Izsáki úton fa dőlt az útra, a Széchenyi városban az útra sodorta a szél a bezsákolt faleveleket és a Vacsiközben is komoly károkat okozott a szélvihar, Kecskemét-Homokbánya városrészben áramkimaradás van. A környező főutakon is több helyen átmeneti úttorlaszt hagyott maga mögött a vihar. Több olvasónk is jelezte, hogy az 52-esen kidőlt fa nehezíti a közlekedést, szinte egy teljes sávot elfoglal.

A Budapest-Kelebia vonalon 30-60 (esetenként 60-120) perccel növekedhet a menetidő, mert Kiskunlacháza és Délegyháza között a Kunszentmiklós-Tassról Kőbánya-Kispestre tartó vonatra rászakadt a felsővezeték. A vezeték javításáig szünetel a közlekedés ezen a szakaszon. Továbbá a Bátaszék-Kiskunhalas vonal Bátaszék és Baja közötti szakaszán az áramszolgáltató oszlopa kidőlt, és a vezeték a vasúti pályára zuhant, ezért ezen a szakaszon addig nem közlekedhetnek a vonatok, míg az áramszolgáltató eltávolítja a vezetéket – közölte az MTI.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók a megye számos pontján avatkoznak be az erős széllel járó vihar okozta károk felszámolásánál. A tűzoltók motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével távolítják el a veszélyt jelentő lehasadt nagyméretű faágakat, kidőlt fákat. Az egységek a munkálatokat folyamatosan végzik, amint felszámoltak egy káreseményt, azonnal indulnak a következő címre. Egyik esetnél sem történt személyi sérülés.

Kiskunhalasra és Kiskunmajsára vasárnap 13 óra után nem sokkal hatalmas mennydörgéssel és orkánerejű széllel csapott le a vihar. Kiskunhalas és Kunfehértó között egy fa dőlt az útra, a halasi hivatásos tűzoltók távolították el a, Kiskunhalasi tűzoltók is folyamatosan vonultak. Délután kettő óra tájban Balotaszálláson, a település főutcáján egy fenyőfa dőlt családi házra, riasztották az emelőkosarat is, amely azonban ekkor már Kiskunhalason, a Május 1. téren a buszmegálló előtt volt egy kárfelszámolás helyszínén. Délután három óra után Tompán, a Táncsics Mihály utcában is egy lakóházra dőlt egy fa, amit a viharos szél döntött ki, az emelőkosaras műszaki egységet ide is riasztották.


Tataházán, a Kossuth utcán egy villanyoszlopot döntött ki egy méretes fenyőfa, a felázott, meglazult talajon gyökerestől dőlt a viharos szélben a villanyvezetékre és a közeli családi ház kerítésére. Az áramszolgáltatót is riasztani kellett, hogy áramtalanítsák a vezetéket, a tűzoltók addig ugyanis nem tudtak beavatkozni. A fenyőfa eltávolításában a bácsalmási önkormányzat városüzemeltetési munkatársai is segítségükre voltak a tűzoltóknak.

A Jánoshalma és Kiskunhalas, valamint a Jánoshalma és Hajós között vezető úton is fák dőltek az utakra, a jánoshalmi önkéntes tűzoltók távolították el az útakadályokat.

Vasárnap délután a viharerejű szél és eső Bácsalmáson is jelentős károkat okozott. Információnk szerint a tűzoltóság és a katasztrófavédelem szakembereinek több helyszínre is ki kellett vonulnia. A Szent János utcában egy nyárfa törzse szakadt ketté és rádőlt a kerítésre. A Bácsalmás-Tataháza közötti úton mintegy 10-12 helyen törtek le a nagyobb méretű ágak és a fatörzsek, ezek eltávolításában a bácsalmási önkéntes tűzoltók segítettek. A Bácsalmás-Mélykút közötti úton pedig a korábbi napokban kitermelt fák akadályozták a forgalmat. Az igen erős északi szél rásodorta az úttestre a már kitermelt és otthagyott faterméket. Bácsalmáson a Szabadság utcában pedig egy vezetéket szakított le a vihar.

Forrás: BAON

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 11. 15., 21:36
A reformáció 500 éves évfordulójának ünnepségei szolgáltattak apropót a mezőbergenyei Kálvin-szobor felállításához. A fölavatott szobor a kalocsai Farkas Tibort alkotása. Nemrégiben a fővárosban is kiállítása volt Farkas Tibor szobrászművésznek, méghozzá az egész eddigi életművét felölelő válogatással. Mindezek kapcsán készült vele interjú.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 11. 17., 16:21
Eltűntek a „Művház” szobrai! Ismeretlenek vitték el őket tegnap. Még >>>
2017. 11. 17., 10:04
Kalocsán is van varázsa az Amerikából indul Black Fridaynek. A Hufbau-Akker műszaki szaküzlet előtt már reggel hatkor a fél 9-es nyitásra vártak a vásárlók. Még >>>
2017. 11. 16., 17:46
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Kalocsai Mikulásfutás és bringázás esemény a Futóbarátok által. Még >>>
2017. 11. 15., 19:40
Szent Asztrik érsek liturgikus ünnepén, november 12-én délelőtt tíz órakor tartották a főszékesegyházban azt az istentiszteletet, amire az államfő is ellátogatott. Még >>>
2017. 11. 14., 22:11
Dani úton volt a forradalom 61. – és a köztársaság kikiáltásának 28. évfordulóján. A hosszú vonatozás alkalmat adott neki egy mély és őszinte elmélkedésre, s arra, hogy visszatekintsen a forradalomra, az azóta eltelt időre, benne saját életére, és a mienkre is. Nagyon mai tükörből… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Joco
 2017-10-24 12:36:15
 1 Elmegy ez a polgármester a .......! Hihetetlen ami aa városban történik! Majd minket vállalkozókat nem fizetnek ki azért mert a város és ...

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 kisbéta
 2017-10-29 12:55:23
 6 Nem normális, a hidat nem 5 perc alatt lehet felépíteni, nem győzi meg néhány kapavágás....., ostoba liba

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.
Az amerikai Draken International vállalat a napokban 22 darab spanyol, már hadrendből kivont Mirage F1M-et vásárolt. A most beszerzett repülőgépek tovább növelik a vállalat amúgy sem kevés példányszámú, közel 100 gépes flottáját.
Az Airbus Defence and Space (DS) a C295 szállító repülőgép speciálisan átalakított és felfegyverzett változatát mutatta be a nagyközönségnek, amelyet kifejezetten felderítő-hírszerző-előrejelző szerepkörre szánnak - erre utal az ISR (intelligence surveillance and reconnaissance) rövidítés a nevében.
Alig nyolc hónappal az építési munkák megkezdése után máris elérte a legfelső szintet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, 2B oldali utasmóló (Pier B) fejlesztése.