2018. 03. 23. péntek
Emőke
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Orkánerejű szélvihar csapott le megyénkre

2017. 10. 30., 14:25

Megyénkben is számos helyen okoznak fennakadást a viharos szél által okozott károk. A legtöbb helyen utakra, épületekre, villanyvezetékekre dőltek a fák, faágak. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán, információnk szerint eddig személyi sérülés nem történt.

Az országban a legerősebb széllökéseket, 130 kilométer per órás sebességűt Siófokon mérték,

de Bács-Kiskunban is 90-100 kilométeres sebességű széllökéseket mértek.

Bács-Kiskun megyében az erős szél miatt másodfokú (narancs) meteorológiai riasztás van érvényben. Az érintett területeken a széllökések sebessége meghaladhatja a 90 kilométer/órát is. Kalocsa, Kecskemét és Kiskunfélegyháza térségében vasárnap kora délután vörös riasztás volt érvényben, ezt azonban már visszavonta a meteorológiai szolgálat.

Olvasóink elmondása alapján Kecskeméten és környékén is sokfelé akadályozzák a forgalmat a letört faágak. Az Izsáki úton fa dőlt az útra, a Széchenyi városban az útra sodorta a szél a bezsákolt faleveleket és a Vacsiközben is komoly károkat okozott a szélvihar, Kecskemét-Homokbánya városrészben áramkimaradás van. A környező főutakon is több helyen átmeneti úttorlaszt hagyott maga mögött a vihar. Több olvasónk is jelezte, hogy az 52-esen kidőlt fa nehezíti a közlekedést, szinte egy teljes sávot elfoglal.

A Budapest-Kelebia vonalon 30-60 (esetenként 60-120) perccel növekedhet a menetidő, mert Kiskunlacháza és Délegyháza között a Kunszentmiklós-Tassról Kőbánya-Kispestre tartó vonatra rászakadt a felsővezeték. A vezeték javításáig szünetel a közlekedés ezen a szakaszon. Továbbá a Bátaszék-Kiskunhalas vonal Bátaszék és Baja közötti szakaszán az áramszolgáltató oszlopa kidőlt, és a vezeték a vasúti pályára zuhant, ezért ezen a szakaszon addig nem közlekedhetnek a vonatok, míg az áramszolgáltató eltávolítja a vezetéket – közölte az MTI.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók a megye számos pontján avatkoznak be az erős széllel járó vihar okozta károk felszámolásánál. A tűzoltók motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével távolítják el a veszélyt jelentő lehasadt nagyméretű faágakat, kidőlt fákat. Az egységek a munkálatokat folyamatosan végzik, amint felszámoltak egy káreseményt, azonnal indulnak a következő címre. Egyik esetnél sem történt személyi sérülés.

Kiskunhalasra és Kiskunmajsára vasárnap 13 óra után nem sokkal hatalmas mennydörgéssel és orkánerejű széllel csapott le a vihar. Kiskunhalas és Kunfehértó között egy fa dőlt az útra, a halasi hivatásos tűzoltók távolították el a, Kiskunhalasi tűzoltók is folyamatosan vonultak. Délután kettő óra tájban Balotaszálláson, a település főutcáján egy fenyőfa dőlt családi házra, riasztották az emelőkosarat is, amely azonban ekkor már Kiskunhalason, a Május 1. téren a buszmegálló előtt volt egy kárfelszámolás helyszínén. Délután három óra után Tompán, a Táncsics Mihály utcában is egy lakóházra dőlt egy fa, amit a viharos szél döntött ki, az emelőkosaras műszaki egységet ide is riasztották.


Tataházán, a Kossuth utcán egy villanyoszlopot döntött ki egy méretes fenyőfa, a felázott, meglazult talajon gyökerestől dőlt a viharos szélben a villanyvezetékre és a közeli családi ház kerítésére. Az áramszolgáltatót is riasztani kellett, hogy áramtalanítsák a vezetéket, a tűzoltók addig ugyanis nem tudtak beavatkozni. A fenyőfa eltávolításában a bácsalmási önkormányzat városüzemeltetési munkatársai is segítségükre voltak a tűzoltóknak.

A Jánoshalma és Kiskunhalas, valamint a Jánoshalma és Hajós között vezető úton is fák dőltek az utakra, a jánoshalmi önkéntes tűzoltók távolították el az útakadályokat.

Vasárnap délután a viharerejű szél és eső Bácsalmáson is jelentős károkat okozott. Információnk szerint a tűzoltóság és a katasztrófavédelem szakembereinek több helyszínre is ki kellett vonulnia. A Szent János utcában egy nyárfa törzse szakadt ketté és rádőlt a kerítésre. A Bácsalmás-Tataháza közötti úton mintegy 10-12 helyen törtek le a nagyobb méretű ágak és a fatörzsek, ezek eltávolításában a bácsalmási önkéntes tűzoltók segítettek. A Bácsalmás-Mélykút közötti úton pedig a korábbi napokban kitermelt fák akadályozták a forgalmat. Az igen erős északi szél rásodorta az úttestre a már kitermelt és otthagyott faterméket. Bácsalmáson a Szabadság utcában pedig egy vezetéket szakított le a vihar.

Forrás: BAON

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 21., 10:01
Az ezredfordulón már a tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Vatai László országos serdülő kötöttfogású egyéni birkózóversenyt Kalocsán, a hajdani kiváló birkózó, edző, az FTC örökös bajnoka emlékének adózva, aki a római olimpiáról egy sajnálatos „buli-focimeccs” során szerzett sérülése miatt maradt le, pedig már a formaruháját is átvette.
2018-03-20 14:19:27
Március 17-én, szombaton startolt a megyei U16-os labdarúgó-bajnokság Közép csoportjának tavaszi küzdelemsorozata, amikor a Pákolicz László vezette kalocsai fiatalok a táblázat éllovasához, a Kiskőrös még veretlen együtteséhez látogattak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 22., 17:49
Életmentő tetoválás cukorbetegeknek, ingyen. Három nap alatt országos mozgalommá nőtte ki magát a magyar tetoválóművész kezdeményezése Még >>>
2018. 03. 22., 16:47
Az Óbecsei Gimnázium vendégei voltak a Szent István Gimnázium diákjai és tanárai. Még >>>
2018. 03. 22., 15:58
Áprilistól tilos a fecskék fészkeinek leverése, ezt még a ház átalakítása, szigetelése vagy festése sem indokolhatja Még >>>
2018. 03. 22., 08:32
Tudományos szenzáció kellett ahhoz, hogy megtudjuk, mi, laikusok, hogy a jég tök másmilyen is lehet, mint amilyennek ismerjük. Pedig a tudományos szempontból műveltebbek már tudhatták, hogy a világűrben van ilyen, ám most kiderült: a Földön is lehetséges! Még >>>
2018. 03. 21., 17:13
Szekeres Erzsébet „Gyümölcsoltó Boldogasszony” című kiállítását Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek nyitja meg Virágvasárnap 15:00 órai kezdettel Még >>>
2018. 03. 21., 10:57
Sorsdöntő választásra készülünk – jelentette ki egy solti kampányrendezvényen Szájer József, aki prófétához méltó szakállával okozott meglepetést az Európa parlamenti munkáját naprakészen nem követő hallgatóságnak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.
2018. március 20-án, kedden lezuhant a Brit Királyi Légierő világhírű Red Arrows bemutató csapat, illetve az Indiai Légierő egy-egy Hawk típusú kiképző repülőgépe.
Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.