2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Fajsz két pályázatát 132 millió forint összegben visszamondta - A döntést a testület egyhangú szavazással hozta

Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 19., 08:43

Fajszon kívül a szomszédos településekre is elért az a helyi közvéleményt megosztó hír, hogy az októberi választások után alakult képviselő-testület a település életében fontosnak ítélt két, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP-os pályázatát összesen 132 millió forint összegben visszamondta. Ráadásul az egyiknek, a turisztikai célú fejlesztésnek Fajsz volt a gesztor települése. A pályázatok visszamondásának hátteréről Jánosi Mária polgármestert, az előző ciklus alpolgármesterét kérdeztük.

Az egyik pályázat, a Dusnokon már megvalósult, Sükösdön befejezés előtt álló, a három település közös projektjének az előzménye, hogy Dusnokon a kiviteli tervek már 2018. novemberében rendelkezésre álltak, és múlt év október elején át is adták a Víziturisztikai Központot, amely iránt egyre nagyobb az érdeklődés.

A három, egymáshoz közeli településen megvalósuló fejlesztés célja, hogy az ide érkező turistákat lehetőleg több napra a térségben tudják tartani, Fajszon a halászati hagyományokat méltóképpen, turistacsalogató módon tudják megőrizni és bemutatni.

A Fajszon tervezett turisztikai látogató központ helyszínének a sportpálya szomszédságban lévő tavat és környékét választották, hogy a Duna egyre inkább szélsőséges, hektikus vízállása ne tegye bizonytalanná a faluban nagy hagyományokkal rendelkező halászat turisztikai attrakcióként történő bemutatását.

Fajsz esetében a turisztikai látogatóközponttal kapcsolatos elképzelések 2018-ban még a tervezőasztalon voltak, de annyi már akkor körvonalazódott:

AZ ÖSSZESSÉGÉBEN TÖBB EZER NÉGYZETMÉTEREN EGY TÖBB FUNKCIÓS KÖZPONTI ÉPÜLET, SKANZEN JELLEGŰ LÁTOGATÓI UDVAR, EGY 4-5 KIS ÉPÍTMÉNYBŐL, HALÁSZKUNYHÓBÓL ÁLLÓ MINI HALÁSZFALU, HALÁSZATI ESZKÖZÖK BEMUTATÓJA, HALÁSZLADIKOK, VIZES ATTRAKCIÓK VÁRJÁK MAJD A TURISTÁKAT, KÖZTÜK A DIÁK LÁTOGATÓKAT.

A központi épületben egy vetítőszoba is rendelkezésre állt volna a dunai, a fajszi halászat, mint ősi mesterség kisfilmes, videós bemutatására. Továbbá büfé és a hozzá tartozó 40 négyzetméteres kiadó tér is a belföldi, külföldi turisták, diákcsoportok minél nagyobb számú érkezését szolgálta volna.

Az önkormányzat a más építkezéseken felszabaduló földet a terep, a majdani utak feltöltése érdekében már a tervezés időszakában folyamatosan a megvalósítás helyszínére szállíttatta.

Az akkori polgármester, Berta Zsolt 2018. év végi nyilatkozata szerint a fajszi tervek 2019 tavaszig elkészülnek, a fizikai megvalósítás ősszel kezdődhet. A projekt fajszi elemének befejezését 2020-ban tervezik.

EGYÉBIRÁNT A HÁROM TELEPÜLÉST ÉRINTŐ TURISZTIKAI FEJLESZTÉS TELJES PÁLYÁZATI ÖSSZEGE 172 MILLIÓ FORINT VOLT, EBBŐL FAJSZ KAPTA A LEGTÖBBET, 65 MILLIÓ FORINTOT.

Jánosi Mária polgármester arról számolt be: a Fajsz-Dusnok-Sükösd településekkel közös pályázat visszamondásának legfőbb oka az volt, hogyidőközben olyan építőipari áremelkedések történtek, hogy

CSAK A LÉTESÍTMÉNY MEGÉPÍTÉSÉRE 40 SZÁZALÉKKAL TÖBB VOLT A LEGALACSONYABB KIVITELEZŐI ÁRAJÁNLAT, MINT AMEKKORA PÁLYÁZATI ÖSSZEG, A 65 MILLIÓ FORINT RENDELKEZÉSRE ÁLLT.


A koronavírus-járvány miatt elvont gépjárműadó 4 milliós bevételkiesést okoz a településnek, így végképp nem látta a képviselő-testület azt a forrást, amivel a már elnyert pályázati összeget ki tudta volna önerőből egészíteni.

A döntést a képviselő-testület hosszas mérlegelés után, teljes egyetértésben hozta meg március 25-én, ugyanis még ha az épületeket meg is építették volna, még ott volt a kerítés, a kapu megépítése, a fűtés biztosítása, a vetítőszoba kialakítása, az interaktív táblák beszerzése, az egész komplexum székekkel, asztalokkal, kiállító vitrinekkel történő berendezése, mint költség.

Úgy gondolták, jobb, ha a települést nem adósítják el, inkább a részükre megítélt összegről lemondnak a másik két község, Dusnok és Sükösd javára.

Jánosi Mária a másik lemondott pályázatról szólva kifejtette:

A SZINTÉN MEGYEI TOP-OS KERETBŐL FAJSZNAK MEGÍTÉLT PÁLYÁZATI TÁMOGATÁS A SZIVÁRVÁNY SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSÉRE KAPOTT 45 MILLIÓ FORINT VOLT.

Itt is azzal szembesültek, hogy

A BERUHÁZÁS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELHÚZÓDÁSA MIATT AZ ÉPÍTŐIPARI ÁRAK IDŐKÖZBEN OLYANNYIRA EMELKEDTEK, HOGY CSAK AZ ÉPÜLETRE 67 MILLIÓS ÁRAJÁNLATOT KAPTAK, DE EBBEN NEM VOLT BENNE ANNAK A RÉGI ÉPÜLETNEK A BONTÁSI KÖLTSÉGE, AMELYNEK HELYÉN AZ ÚJ SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT ÉPÜLT VOLNA.

Ráadásul ott volt még az új intézmény berendezése.

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ENNEK A PÁLYÁZATNAK A LEMONDÁSÁRÓL IS EGYHANGÚAN DÖNTÖTT

– mondta Jánosi Mária.

Hozzátette: azokat a pályázatokat mondták le, amelyeknek nem látták a fedezetét, és arra sem láttak esélyt, hogy a pályázati forrást ilyen jelentős mértékben a pályázat kiírója pótigényként elismerje.

A polgármester a megvalósult, de csak kicsit forráshiányos pályázatként említette a szintén TOP-os pályázatból már megvalósult új buszmegállót, ahol az elnyert pályázati összeg 40 millió, a tényeges költség viszont 42 millió forint volt.

Ennél a pályázatnál megtörtént a kifizetés, az önkormányzat saját költségvetéséből kiegészített a 40 milliót 2 millió forinttal, ezzel egy időben elindította az utóbbi összeg pótigényként történő elismerését – tájékoztatta portálunkat Jánosi Mária polgármester.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK