2022. 08. 09. kedd
Emőd
: 393 Ft   : 385 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Fajsz két pályázatát 132 millió forint összegben visszamondta - A döntést a testület egyhangú szavazással hozta

Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 19., 08:43

Fajszon kívül a szomszédos településekre is elért az a helyi közvéleményt megosztó hír, hogy az októberi választások után alakult képviselő-testület a település életében fontosnak ítélt két, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP-os pályázatát összesen 132 millió forint összegben visszamondta. Ráadásul az egyiknek, a turisztikai célú fejlesztésnek Fajsz volt a gesztor települése. A pályázatok visszamondásának hátteréről Jánosi Mária polgármestert, az előző ciklus alpolgármesterét kérdeztük.

Az egyik pályázat, a Dusnokon már megvalósult, Sükösdön befejezés előtt álló, a három település közös projektjének az előzménye, hogy Dusnokon a kiviteli tervek már 2018. novemberében rendelkezésre álltak, és múlt év október elején át is adták a Víziturisztikai Központot, amely iránt egyre nagyobb az érdeklődés.

A három, egymáshoz közeli településen megvalósuló fejlesztés célja, hogy az ide érkező turistákat lehetőleg több napra a térségben tudják tartani, Fajszon a halászati hagyományokat méltóképpen, turistacsalogató módon tudják megőrizni és bemutatni.

A Fajszon tervezett turisztikai látogató központ helyszínének a sportpálya szomszédságban lévő tavat és környékét választották, hogy a Duna egyre inkább szélsőséges, hektikus vízállása ne tegye bizonytalanná a faluban nagy hagyományokkal rendelkező halászat turisztikai attrakcióként történő bemutatását.

Fajsz esetében a turisztikai látogatóközponttal kapcsolatos elképzelések 2018-ban még a tervezőasztalon voltak, de annyi már akkor körvonalazódott:

AZ ÖSSZESSÉGÉBEN TÖBB EZER NÉGYZETMÉTEREN EGY TÖBB FUNKCIÓS KÖZPONTI ÉPÜLET, SKANZEN JELLEGŰ LÁTOGATÓI UDVAR, EGY 4-5 KIS ÉPÍTMÉNYBŐL, HALÁSZKUNYHÓBÓL ÁLLÓ MINI HALÁSZFALU, HALÁSZATI ESZKÖZÖK BEMUTATÓJA, HALÁSZLADIKOK, VIZES ATTRAKCIÓK VÁRJÁK MAJD A TURISTÁKAT, KÖZTÜK A DIÁK LÁTOGATÓKAT.

A központi épületben egy vetítőszoba is rendelkezésre állt volna a dunai, a fajszi halászat, mint ősi mesterség kisfilmes, videós bemutatására. Továbbá büfé és a hozzá tartozó 40 négyzetméteres kiadó tér is a belföldi, külföldi turisták, diákcsoportok minél nagyobb számú érkezését szolgálta volna.

Az önkormányzat a más építkezéseken felszabaduló földet a terep, a majdani utak feltöltése érdekében már a tervezés időszakában folyamatosan a megvalósítás helyszínére szállíttatta.

Az akkori polgármester, Berta Zsolt 2018. év végi nyilatkozata szerint a fajszi tervek 2019 tavaszig elkészülnek, a fizikai megvalósítás ősszel kezdődhet. A projekt fajszi elemének befejezését 2020-ban tervezik.

EGYÉBIRÁNT A HÁROM TELEPÜLÉST ÉRINTŐ TURISZTIKAI FEJLESZTÉS TELJES PÁLYÁZATI ÖSSZEGE 172 MILLIÓ FORINT VOLT, EBBŐL FAJSZ KAPTA A LEGTÖBBET, 65 MILLIÓ FORINTOT.

Jánosi Mária polgármester arról számolt be: a Fajsz-Dusnok-Sükösd településekkel közös pályázat visszamondásának legfőbb oka az volt, hogyidőközben olyan építőipari áremelkedések történtek, hogy

CSAK A LÉTESÍTMÉNY MEGÉPÍTÉSÉRE 40 SZÁZALÉKKAL TÖBB VOLT A LEGALACSONYABB KIVITELEZŐI ÁRAJÁNLAT, MINT AMEKKORA PÁLYÁZATI ÖSSZEG, A 65 MILLIÓ FORINT RENDELKEZÉSRE ÁLLT.


A koronavírus-járvány miatt elvont gépjárműadó 4 milliós bevételkiesést okoz a településnek, így végképp nem látta a képviselő-testület azt a forrást, amivel a már elnyert pályázati összeget ki tudta volna önerőből egészíteni.

A döntést a képviselő-testület hosszas mérlegelés után, teljes egyetértésben hozta meg március 25-én, ugyanis még ha az épületeket meg is építették volna, még ott volt a kerítés, a kapu megépítése, a fűtés biztosítása, a vetítőszoba kialakítása, az interaktív táblák beszerzése, az egész komplexum székekkel, asztalokkal, kiállító vitrinekkel történő berendezése, mint költség.

Úgy gondolták, jobb, ha a települést nem adósítják el, inkább a részükre megítélt összegről lemondnak a másik két község, Dusnok és Sükösd javára.

Jánosi Mária a másik lemondott pályázatról szólva kifejtette:

A SZINTÉN MEGYEI TOP-OS KERETBŐL FAJSZNAK MEGÍTÉLT PÁLYÁZATI TÁMOGATÁS A SZIVÁRVÁNY SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSÉRE KAPOTT 45 MILLIÓ FORINT VOLT.

Itt is azzal szembesültek, hogy

A BERUHÁZÁS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELHÚZÓDÁSA MIATT AZ ÉPÍTŐIPARI ÁRAK IDŐKÖZBEN OLYANNYIRA EMELKEDTEK, HOGY CSAK AZ ÉPÜLETRE 67 MILLIÓS ÁRAJÁNLATOT KAPTAK, DE EBBEN NEM VOLT BENNE ANNAK A RÉGI ÉPÜLETNEK A BONTÁSI KÖLTSÉGE, AMELYNEK HELYÉN AZ ÚJ SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT ÉPÜLT VOLNA.

Ráadásul ott volt még az új intézmény berendezése.

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ENNEK A PÁLYÁZATNAK A LEMONDÁSÁRÓL IS EGYHANGÚAN DÖNTÖTT

– mondta Jánosi Mária.

Hozzátette: azokat a pályázatokat mondták le, amelyeknek nem látták a fedezetét, és arra sem láttak esélyt, hogy a pályázati forrást ilyen jelentős mértékben a pályázat kiírója pótigényként elismerje.

A polgármester a megvalósult, de csak kicsit forráshiányos pályázatként említette a szintén TOP-os pályázatból már megvalósult új buszmegállót, ahol az elnyert pályázati összeg 40 millió, a tényeges költség viszont 42 millió forint volt.

Ennél a pályázatnál megtörtént a kifizetés, az önkormányzat saját költségvetéséből kiegészített a 40 milliót 2 millió forinttal, ezzel egy időben elindította az utóbbi összeg pótigényként történő elismerését – tájékoztatta portálunkat Jánosi Mária polgármester.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>
2022. 08. 08., 09:49
Egy héten át fokozott sebességellenőrzések jönnek az ország egész területén. Még >>>
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés