2022. 10. 05. szerda
Aurél
: 422 Ft   : 425 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Gyászol a halásztársadalom, elment a fajszi legenda, Csere Lajos Bóby

Gyászol a halásztársadalom, elment a fajszi legenda, Csere Lajos Bóby
Zsiga Ferenc  |  2021. 12. 28., 15:32

Hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után 2021. december 27-én, életének 61. évében, fajszi otthonában elhunyt Csere Lajos Bóby, az egyik legismertebb fajszi polgár, kisszerszámos halász, az országos érdekszövetség, a Fajszi Dunagyöngye Kishalász Egyesület évtizedeken át elnöke, betegsége elhatalmasodása után tiszteletbeli elnöke. A több generációra visszamenőleg halászcsaládból származó Bóby éveken át dolgozott azért, hogy 2013-ban a kisszerszámos halászat „Hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán” címmel felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe, majd idén a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba is – mint nemzeti érték és hungarikum – a fenti címmel.

In memoriam: Csere Lajos Bóby (1960-2021)

Csere Lajos Bóby nem csak igazi ízig-vérig halász volt, hanem kivételes egyéniség, az egyik legnagyobb szívű, legbarátságosabb ember, akit ismerhettünk. Bóby, a kisszerszámos halászat szerelmese, annak minden válfajának nagy ismerője a már régen nem gyártott halászeszközök házilagos, a hagyományok szerinti készítéséhez, karbantartásához is értett.

A megye, a járás legelismertebb halásza a Duna védelmezőjeként még életében beírta magát a kollektív emlékezetbe, mert ahogy mondta, „szennyezett vízben meghal a hal, vele együtt a halászat, a halász, az élet.”

A varsa, a dobóháló, a kece, a milling, az emelőhálók teljes körének nagy ismerője halászladikjának fenekén télen-nyáron ott lapult, majd vele együtt munkálkodott a vízállásnak, a szezonnak leginkább megfelelő tradicionális halászeszköz.

Ősei nyomába lépve nála jobban aligha ismerte valaki a fajszi Duna-szakasz kövezéseit, zátonyait, e sorok írójának is számos alkalommal panaszkodott, hogy a zátonytetőket rendre benövi a malátfűz, a hal emiatt nem tud kijutni az ívóhelyre, elszórja az ikráját a nagy, sodródó vízben.

Bóby a Fajszi Dunagyöngye Kishalász Egyesület elnökeként még jó haljárás esetén is - a fogható hal mennyiségének csökkenése miatt - önmérsékletre szólította fel a tagságot, miközben ezen a szakaszon a 20-40 kilós harcsák, kapitális pontyok sem voltak ritkák, a persze leginkább apróhalból álló zsákmány mellett.

Csere Lajos Bóby egész élete esszenciáját adja a Duna mellett élő szorgalmas, becsületes embereknek, akiknek a mindennapjaihoz hozzá tartozott, hozzá tartozik a Duna, vele együtt a halászat, a hal szeretete, ami itt, ezen a tájon a mai napig komoly önszervező erő, első példaképként Bóbyval az élen.

Fajsz község valamennyi lakója büszke lehet arra, hogy a település hírnevét egy olyan egyéniség, mint Bóby öregbítette, aki tevékeny évtizedeiben nagyon sokat tett azért, hogy a kisszerszámos halászat autentikus formájában a mai napig fennmaradt a községben.

Bóby tudta, ha nem adják tovább, elveszhet, amit az itt élők elődeiktől tanultak: autentikus formában, hibátlanul elkészíteni saját halászati eszközeiket, amelyhez még a dunai ladik gyártásának fortélyát is ismerni szükséges.

Nagy elkötelezettség kellett ahhoz, hogy a gépszerelő szakmát kitanult Duna - rajongó az országban az elsők között ismerje fel, hogy ami a falujában van, az olyan érték, amit kötelesség őrizni és ápolni. Még akkor is, ha már régen nem megélhetési, hanem szabadidős tevékenység a kisszerszámos halászat. Ám a cél nem lehet kevesebb, hogy ebbe a fiatalabb generációkat is bevonják, velük is megszerettessék a Dunát, a halászatot, hogy ahogy évszázadokon át, családon belül apáról fiúra, a szűkebb-tágabb környezetre szálljon a hagyományok szeretete, tisztelete és őrzése. Bóby, aki kivételes egyéniségének köszönhetően mindenkit meg tudott szólítani, mintegy öt éve halászott utoljára a fajszi Duna-szakaszon, halászeszközeinek egy része a család féltve őrzött kincse.

Életrajzi adatok

Csere Lajos 1960. március 31-én, Kalocsán születetett. Az általános iskolát helyben végezte, majd a bajai szakmunkásképző intézetben folytatott tanulmányai befejeztével gépszerelő szakmunkás bizonyítványt szerzett. Először a fajszi, majd a bátyai termelőszövetkezetben helyezkedett el. 24 évesen, 1984-ben nősült, felesége Cseréné Markella Margit Manyi, aki hosszú éveken át otthonukban a legnagyobb odaadással ápolta a lélegeztető gépre szorult férjét dr. Régi Lajos, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház osztályvezető főorvosa önzetlen felügyelete és nélkülözhetetlen segítése mellett. Ennek köszönhetően a súlyos, nagyon ritka, betegségben szenvedő beteg 107 kórházban töltött nap után nem kórházi körülmények között, hanem otthonában tölthette a még évekig tartó, légzési nehézségekkel terhelt időszakot.

A házaspárnak két gyermeke született. 1985-ben az immár Dr. Csere Barbara gyermekgyógyász szakorvos, aki Hódmezővásárhelyen él és dolgozik, majd 1,5 évvel később Csere Máté rendszergazda, villanyszerelő vállalkozó. Máté házasságából két kislány unoka született, ők 6, illetve 4 és fél évesek.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Mint megtudtuk, Fajszon gyakori a Csere családnév, a „Bóby” egy arra visszavezethető ragadványnév, hogy Lajos ükapja az utcán dalolva, fütyörészve a magyar nóta „Bóbitás galambom” részét gyakran ismételgette.

Csere Lajos Bóby temetése 2022. január első hetében lesz, a pontos időpontot felesége, Cseréné Markella Margit Manyi közösségi médiás bejegyzésében tudatja majd az érdeklődőkkel.

Csere Lajos Bóby, a legnagyszerűbb halászok egyike! Soha nem felejtünk el, nyugodj békében!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 03., 14:28
A helyszínen tájékozódtunk arról az 51-es főút kalocsai elkerülő szakaszán történt balesetről, amelyben két kamion ütközött össze ma reggel, és amelynek következtében az egyik sofőr a helyszínen életét vesztette. A balesetet az okozhatta, hogy a reptér felől érkezett, szerencsétlenül járt sofőr ismeretlen okból elmulasztotta az elsőbbség megadását.
2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 05., 17:50
A vállalatok körülbelül 86 százaléka a próbaidő lejárta után is ezt a munkarendet alkalmazná. Még >>>
2022. 10. 05., 08:00
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a népszámláláskor miként lehet elkerülni az internetes csalókat. Még >>>
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK