2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 397 Ft   : 389 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Halászati és vízi turisztikai központ épül Fajszon és Dusnokon – Fajsz halászfaluval, Dusnok kajak, kenu kikötővel várja a turistákat

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 25., 11:11

A Fajsz-Dusnok-Sükösd települések alkotta konzorcium közös turisztikai fejlesztést valósít meg a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Területi és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében az elkövetkezendő két évben. A településeket népszerűsítő, az idegenforgalom fejlesztését szolgáló projektet a három település hagyományaira és adottságaira alapozzák. Fajszon több épületből álló mini halászfalu, ladikok, vizes attrakciók, Dusnokon, a Vajas-parton kajak, kenu kikötő és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló épület, Sükösdön tájház, túraútvonal segíti a belföldi és külföldi turizmus fellendítését.

Fajsz és Dusnok polgármesterétől a megyében, de országosan is ritkaságszámba menő közös pályázat részleteiről érdeklődtünk. Berta Zsolt, az  egykor halászatáról, komp-és hajókikötőjéről ismert Fajsz polgármestere a három településre rendelkezésre álló 172 millió forint felosztásáról szólva azt hangsúlyozta: a TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00014 azonosító számú, „Fajsz-Dusnok-Sükösd turisztikai célú fejlesztései a Duna menti kulturális és természeti örökség tükrében” című projekt keretében községe 70 millió forint vissza nem térítendő támogatást, információja szerint a legmagasabb összeget használhatja fel a konzorcium tagjai közül.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A dusnoki vízi sportközpont látványterve

A turisztikai látogató központ helyszínének a sportpálya szomszédságban lévő tavat és környékét választották, hogy a Duna egyre inkább szélsőséges, hektikus vízállása ne tegye bizonytalanná a faluiban merőben új turisztikai attrakció látogatottságát. Fajsz esetében a turisztikai látogatóközponttal kapcsolatos elképzelések még a tervező asztalon vannak, de annyi már bizonyos, hogy az összességében több ezer négyzetméteren egy

több funkciós központi épület, skanzen jellegű látogatói udvar, egy 4-5 kis építményből, halászkunyhóból álló mini halászfalu, halászati eszközök bemutatója, halászladikok, vizes attrakciók várják majd a turistákat, köztük a diák látogatókat.

A központi épületben egy vetítőszoba is rendelkezésre áll majd a dunai halászat, mint ősi mesterség kisfilmes, videós bemutatására. Továbbá büfé és a hozzá tartozó 40 négyzetméteres kiadó tér is a belföldi turisták minél nagyobb számú érkezését szolgálja.

Az önkormányzat a más építkezéseken felszabaduló földet a terep, a majdani utak feltöltése érdekében már most folyamatosan a tervezett helyszínre szállítja. Berta Zsolt szerint a fajszi tervek a tavaszig elkészülnek, a fizikai megvalósítás jövő év nyarán, őszén kezdődhet. A projekt fajszi elemének befejezését 2020-ra tervezik.

Palotai Péter, Dusnok polgármestere már kész terveket, köztük a látványtervet terítette az asztalra, amikor a három község alkotta konzorcium közös, ugyanakkor mégis önálló, de egymást erősítő  turisztikai célú beruházásáról kérdeztük.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Palotai Péter, Dusnok polgármestere már kész terveket, köztük a látványtervet mutatott

Mint a településvezető felelevenítette, az önkormányzat két éve kereste a pályázati lehetőséget, tárgyalt mások mellett a megyei önkormányzattal, hogy Dusnokon, a Vajas-part két híd közötti szakaszán eleinte spontán, majd szervezetten megjelenő kajakosoknak, kenusoknak kulturált kikötési lehetőséget és szolgáltatásokat tudjanak biztosítani. Eddig a közeli sportpálya vizesblokkját nyitották meg a kajakosok, kenusok számára.

Ám a rendelkezésükre álló TOP-os, 62 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásból egy a kajak, kenu szövetség népszerűsítése révén

országosan is ismert kikötőt és pihenőhelyet létesítenek a Vajas jobb partja és az 51-es számú főútról induló bekötőút közötti területen.

Az egykori sertés átvevő helyén, részben a használaton kívüli épületet is felhasználva, egy csónak, kajak, kenu tárolót alakítanak ki. A fejlesztés eredményeként a Vajas-parti kikötőhöz közel, egy kiszolgáló épületet emelnek. Ebben közös hálóteremnek is alkalmas helyiség, vizes blokk, büfé áll majd a vendégek szolgálatára. Az épület környékén bográcsozó helyek, esőbeállók is segítik a vízi túrázókat.

A kiviteli tervek már rendelkezésre állnak, így Dusnokon a turisztikai fejlesztés jövő év végére megvalósulhat.Palotai Péter a bajai járáshoz tartozó Sükösdön, mintegy 34 millió forintból megvalósuló fejlesztésről szólva azt az információz osztotta  meg velünk: a szomszédos községben egy tájházat építenek és több kilométer hosszú túraútvonalat alakítanak ki. A három, egymáshoz közeli településen megvalósuló fejlesztés célja az is, hogy az ide érkező turistákat lehetőleg több napra a térségben tudják tartani.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints! 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés