2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 610.8 Ft/l   Dízel: 618.8 Ft/l   Írjon nekünk

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást – A Kormány 303 milliós fejlesztéshez, 115 munkahely megőrzéséhez nyújtott támogatást

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást – A Kormány 303 milliós fejlesztéshez, 115 munkahely megőrzéséhez nyújtott támogatást
Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 07., 10:00

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari Kft. kormánytámogatással megvalósult beruházásának átadásán vett részt. A fejlesztéssel érintett üzemcsarnokban rendezett eseményen megjelent és beszédet mondott Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és dr. Pata Ildikó, a cég tulajdonosa is. Amint arról két éve beszámoltunk, a közel 30 éves múltra visszatekintő, Pata József által alapított fajszi székhelyű vállalat, amely a Magyar Suzuki számára 310 féle alkatrészt gyárt, és ezekből évi 20 millió darabot főbeszállítóként biztosít, a koronavírus-járvány kedvezőtlen következményei elkerülése érdekében kapacitásnövelő fejlesztésbe fogott. Ennek keretében eszközbeszerzést és raktárbővítést valósítottak meg. Mint elhangzott: a családi tulajdonban lévő autóipari beszállító cég által megvalósított projekt összértéke 303 millió forint volt, amelyhez a Kormány 137 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott, ezzel segítve 115 munkahely megőrzését.

Szijjártó Pétert dr. Pata Ildikó és családja fogadta, majd a megvalósult beruházás - amelynek már a pénzügyi elszámolása is megtörtént – szűk körben történt áttekintése után a miniszter a megjelent közel 100 dolgozó és a meghívott vendégek, a sajtó képviselői előtt mondott beszédet.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Ám előtte dr. Pata Ildikó röviden ismertette a cég történetét, beszédében egy-két, elhunyt édesapjához köthető kedves és érdekes epizódot is felelevenítve. A cégtulajdonos részletesen is bemutatta a fejlesztés műszaki tartalmát, annak anyagi vonzatát, végül köszönetet mondott a magyar Kormánynak, hogy a társaság fejlesztéséhez szükséges forrás egy jelentős részét, 137 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként biztosította.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Zsigó Róbert
országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki a Pata Kft-nek és a Kormánynak, hogy a támogató okirat aláírásának időpontjában, 2020. június 25-én, a koronavírus-járvány első hullámának végén bíztak annyira önmagukban és a jövőben, hogy - a munkahelyek megtartása érdekében is - kormányzati segítséggel kapacitásbővítő fejlesztésbe fogtak. A képviselő szerint azóta a helyzet nem hogy jobbra, inkább rosszabbra fordult, hiszen a vírussal való küzdelem és a déli határok védelme mellett, immár ezzel párhuzamosan most a keleti határunkon túl dúl háború, amelynek a következményeit igencsak megérezzük. Ráadásul korántsem látjuk a végét, azaz hogy a jövőben mit generál számunkra ez a fegyveres konfliktus. Ilyen körülmények között kell a magyar gazdaságot talpon tartani, amely cél megvalósításához a Pata József Kft., és a hasonló nagyságrendű cégek is nagyban hozzájárulnak – mondta Zsigó Róbert.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Szijjártó Péter
beszédében aláhúzta, hogy az autóipar továbbra is a magyar gazdaság gerincoszlopa, amely több mint 150 ezer embernek ad munkát. Tájékoztatása szerint az ágazat termelési értéke tavaly 9400 milliárd forint volt, és a szektor teljesítménye az idei év első két hónapjában is 6 százalékkal bővült. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje az eddigi gazdasági eredményeket, amelyeket az orosz olajembargóra vonatkozó brüsszeli terv romba döntene. A tárcavezető kijelentette, hogy ezen javaslat életbe lépése

Magyarország energiaellátásának biztonságát és azon keresztül a magyar gazdaságot is romba döntené. Ezt természetesen nem hagyjuk, mert nem hagyhatjuk, hogy bárki lerombolja a magyar emberek évtizedes erőfeszítéseinek, az eddigi áldozatos munkánk eredményeit.” - szögezte le Szijjártó Péter.

A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a történelmi jelentőségű áprilisi választás rekorderedményére az elmúlt tizenkét év gazdaságpolitikai stratégiájának megerősítéseként is tekinthetünk. Ennek köszönhetően létrejött hazánkban a munkaalapú társadalom, soha nem kellett a kormánynak megszorításokról döntenie, és Magyarország minden egyes válságból megerősödve került ki.

A miniszter emlékeztetett, hogy gyakorlatilag nincs olyan válság, amely az elmúlt tizenkét évben ne ütötte volna fel a fejét, legutóbb egészségügyi és gazdasági krízissel kellett szembesülni a koronavírus-járvány kitörése következtében. A magyar gazdaság azonban ennek ellenére is a valaha volt legjobb teljesítményét nyújtotta 2021-ben: megdőlt a gazdasági növekedés, a beruházások, az export és a foglalkoztatottság csúcsa is - mondta.

Az Európai Unió szégyenpadjáról szépen az Európai Unió gazdasági élvonalába kerültünk, és a kontinens egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságát tudhatjuk a magunkénak”
fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy

az ukrajnai háború miatt a világ most is rendkívüli kihívásokkal néz szembe.”
Szijjártó Péter a Pata József Gépipari Kft. beruházásáról szólva elmondta:

A kapacitásnövelő fejlesztés keretében eszközbeszerzésekre és raktárbővítésre került sor. A családi tulajdonban lévő autóipari beszállító cég által végrehajtott projekt összértéke 303 millió forint volt, amelyhez az állam 137 millió forint támogatást nyújtott, így segítve 115 munkahely megőrzését.”
Szijjártó Péter végezetül rámutatott, hogy Bács-Kiskun megyében 2010-ben 11 százalékos volt a munkanélküliség, ezzel szemben ma 4,5 százalékos.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A beszédek elhangzását követően dr. Pata Ildikó a miniszter, az országgyűlési képviselő és a sajtó munkatársai számára bemutatta a fejlesztéssel érintett csarnokokat és az egyes munkafázisokat, majd működésben közben a korábbi fejlesztések eredményeként telepített gyártósorokat.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 17., 15:28
A március 11-én Soltvadkerten megtartott Weinhardt János Asztalitenisz Emlékversenyen négy csapattal vett részt az ASC Kalocsa. A megye egyes mezőny aranyérmét Vida–Győri párosunk szerezte meg.
2023. 03. 16., 15:18
Az egyetlen ismert Petőfi sírversnek és az eredeti sírkőnek a múzeum udvarán emléksarkot rendeztek be. Az ünnepélyes avatót március 15-én délelőtt tartották. Ünnepi műsort a Belvárosi Általános Iskola tanulói adtak. Köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester. A sírkő és a vers történetét Romsics Imre múzeumigazgató ismertette.
2023-03-20 13:21:39
Az eseménynek különös jelentőséget ad, hogy az eseményen a térségi vízellátó és szennyvíztisztító rendszer fejlesztéséről, a Kalocsa-Paks Duna-híd építéséről első kézből juthat információkhoz a nagyobb részt szakmai közönség.
2023-03-16 16:52:52
A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub szervezésében a horvát kultúra kalocsai gyökereit ismerteti Patachich Ádám és Antunovity János életén keresztül Bikfalvi Géza a Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 20., 13:13
Elfogtak és őrizetbe vettek a kalocsai rendőrök egy 54 éves férfit, akinek bevonták a vezetői engedélyét egy hónapja, amikor ittasan balesetezett. Most azonban ismét volán mögé ült, szintén részegen, ráadásul a vezetői engedélye nélkül. Még >>>
2023. 03. 20., 08:47
Napos, tavaszias idő várható a jövő héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Még >>>
2023. 03. 19., 09:43
Értékes nyereményekkel indítja újra útjára a vízivást népszerűsítői kampányát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan. Még >>>
2023. 03. 18., 11:12
Akik szerint Magyarország – és a pápa – magára maradt a béke pártján, azok kedvéért itt egy remek videó! Így olvas be egy igazi, tisztességes baloldali a képmutató EP héjáknak! Még >>>
2023. 03. 17., 14:44
Világszerte romlik az emberek alvásminősége, erre szeretné felhívni a figyelmet a minden évben megrendezésre kerülő alvás világnapja, ami mindig a tavaszi napéjegyenlőség előtt kerül megrendezésre. Még >>>
2023. 03. 17., 09:47
Március 21-én parkgondozási munkálatokat végeznek a városban. Még >>>