2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást – A Kormány 303 milliós fejlesztéshez, 115 munkahely megőrzéséhez nyújtott támogatást

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást – A Kormány 303 milliós fejlesztéshez, 115 munkahely megőrzéséhez nyújtott támogatást
Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 07., 10:00

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari Kft. kormánytámogatással megvalósult beruházásának átadásán vett részt. A fejlesztéssel érintett üzemcsarnokban rendezett eseményen megjelent és beszédet mondott Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és dr. Pata Ildikó, a cég tulajdonosa is. Amint arról két éve beszámoltunk, a közel 30 éves múltra visszatekintő, Pata József által alapított fajszi székhelyű vállalat, amely a Magyar Suzuki számára 310 féle alkatrészt gyárt, és ezekből évi 20 millió darabot főbeszállítóként biztosít, a koronavírus-járvány kedvezőtlen következményei elkerülése érdekében kapacitásnövelő fejlesztésbe fogott. Ennek keretében eszközbeszerzést és raktárbővítést valósítottak meg. Mint elhangzott: a családi tulajdonban lévő autóipari beszállító cég által megvalósított projekt összértéke 303 millió forint volt, amelyhez a Kormány 137 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott, ezzel segítve 115 munkahely megőrzését.

Szijjártó Pétert dr. Pata Ildikó és családja fogadta, majd a megvalósult beruházás - amelynek már a pénzügyi elszámolása is megtörtént – szűk körben történt áttekintése után a miniszter a megjelent közel 100 dolgozó és a meghívott vendégek, a sajtó képviselői előtt mondott beszédet.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Ám előtte dr. Pata Ildikó röviden ismertette a cég történetét, beszédében egy-két, elhunyt édesapjához köthető kedves és érdekes epizódot is felelevenítve. A cégtulajdonos részletesen is bemutatta a fejlesztés műszaki tartalmát, annak anyagi vonzatát, végül köszönetet mondott a magyar Kormánynak, hogy a társaság fejlesztéséhez szükséges forrás egy jelentős részét, 137 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként biztosította.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Zsigó Róbert
országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki a Pata Kft-nek és a Kormánynak, hogy a támogató okirat aláírásának időpontjában, 2020. június 25-én, a koronavírus-járvány első hullámának végén bíztak annyira önmagukban és a jövőben, hogy - a munkahelyek megtartása érdekében is - kormányzati segítséggel kapacitásbővítő fejlesztésbe fogtak. A képviselő szerint azóta a helyzet nem hogy jobbra, inkább rosszabbra fordult, hiszen a vírussal való küzdelem és a déli határok védelme mellett, immár ezzel párhuzamosan most a keleti határunkon túl dúl háború, amelynek a következményeit igencsak megérezzük. Ráadásul korántsem látjuk a végét, azaz hogy a jövőben mit generál számunkra ez a fegyveres konfliktus. Ilyen körülmények között kell a magyar gazdaságot talpon tartani, amely cél megvalósításához a Pata József Kft., és a hasonló nagyságrendű cégek is nagyban hozzájárulnak – mondta Zsigó Róbert.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Szijjártó Péter
beszédében aláhúzta, hogy az autóipar továbbra is a magyar gazdaság gerincoszlopa, amely több mint 150 ezer embernek ad munkát. Tájékoztatása szerint az ágazat termelési értéke tavaly 9400 milliárd forint volt, és a szektor teljesítménye az idei év első két hónapjában is 6 százalékkal bővült. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje az eddigi gazdasági eredményeket, amelyeket az orosz olajembargóra vonatkozó brüsszeli terv romba döntene. A tárcavezető kijelentette, hogy ezen javaslat életbe lépése

Magyarország energiaellátásának biztonságát és azon keresztül a magyar gazdaságot is romba döntené. Ezt természetesen nem hagyjuk, mert nem hagyhatjuk, hogy bárki lerombolja a magyar emberek évtizedes erőfeszítéseinek, az eddigi áldozatos munkánk eredményeit.” - szögezte le Szijjártó Péter.

A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a történelmi jelentőségű áprilisi választás rekorderedményére az elmúlt tizenkét év gazdaságpolitikai stratégiájának megerősítéseként is tekinthetünk. Ennek köszönhetően létrejött hazánkban a munkaalapú társadalom, soha nem kellett a kormánynak megszorításokról döntenie, és Magyarország minden egyes válságból megerősödve került ki.

A miniszter emlékeztetett, hogy gyakorlatilag nincs olyan válság, amely az elmúlt tizenkét évben ne ütötte volna fel a fejét, legutóbb egészségügyi és gazdasági krízissel kellett szembesülni a koronavírus-járvány kitörése következtében. A magyar gazdaság azonban ennek ellenére is a valaha volt legjobb teljesítményét nyújtotta 2021-ben: megdőlt a gazdasági növekedés, a beruházások, az export és a foglalkoztatottság csúcsa is - mondta.

Az Európai Unió szégyenpadjáról szépen az Európai Unió gazdasági élvonalába kerültünk, és a kontinens egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságát tudhatjuk a magunkénak”
fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy

az ukrajnai háború miatt a világ most is rendkívüli kihívásokkal néz szembe.”
Szijjártó Péter a Pata József Gépipari Kft. beruházásáról szólva elmondta:

A kapacitásnövelő fejlesztés keretében eszközbeszerzésekre és raktárbővítésre került sor. A családi tulajdonban lévő autóipari beszállító cég által végrehajtott projekt összértéke 303 millió forint volt, amelyhez az állam 137 millió forint támogatást nyújtott, így segítve 115 munkahely megőrzését.”
Szijjártó Péter végezetül rámutatott, hogy Bács-Kiskun megyében 2010-ben 11 százalékos volt a munkanélküliség, ezzel szemben ma 4,5 százalékos.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A beszédek elhangzását követően dr. Pata Ildikó a miniszter, az országgyűlési képviselő és a sajtó munkatársai számára bemutatta a fejlesztéssel érintett csarnokokat és az egyes munkafázisokat, majd működésben közben a korábbi fejlesztések eredményeként telepített gyártósorokat.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés