2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 397 Ft   : 389 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Tervezik az új szociális épületet, nagyszabású járdarekonstrukció Fajszon –Városias utcakép és hangulat a „Duna gyöngye” központjában

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 19., 14:35

Fajsz, az 1700 lelket számláló községnek talán legnagyobb hátránya, hogy zsáktelepülés, azaz onnan közúton már nincs merre menni. Különösen úgy, hogy a dusnoki Duna-híd megépítése óta a kompjáratot is megszűntették. Ám ha valaki mégis veszi a fáradságot, és megteszi a faluba vezető két kilométert, igencsak elcsodálkozik azon, milyen komoly fejlesztések vannak folyamatban, vagy előkészítés alatt.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP-os pályázatán elnyert összesen 250 millió forintból öt jelentős fejlesztési cél, mások mellett idegenforgalmi attrakció megvalósításán dolgoznak Fajszon. Ám menjünk csak sorjában, ezúttal az utóbbit is segítő járdarekonstrukciókról és a már tervezőasztalon lévő új szociális épület funkcióiról Berta Zsolt polgármester segítségével tájékoztatjuk portálunk olvasóit.


Forrás: Zsiga Ferenc

A településvezető először a Dózsa György utcában lévő Sportcsarnokhoz és az  iskolaépülethez invitált bennünket, hogy a nagyszabású járdarekonstrukciós munkálatokat a helyszínen megmutassa. Ott jártunkkor a hajósi DONEKO Kft. emberei a régi, elöregedett, több helyen felfagyott járda felszedése után kialakított tükörben helyezték el az esztétikus járdaköveket, amelyek az utca mindkét oldalán, a rendben tartott épületek előtt futva adnak majd városias utcaképet és hangulatot Fajsz központjának.

A munka költség igényéről szólva Barta Zsolt emlékeztetett arra, hogy

a község azon települések közé tartozott, amelyet kiegyensúlyozott költségvetése miatt nem kellett adósságkonszolidációban részesítenie a kormánynak.

Ezt kompenzálandó kaptak 18,5 millió forintot, amelynek egy részét tavaly év végéig utak korszerűsítésre fordítottak, de még mindig maradt 9,5 millió forint fel nem használt összeg ebből a forrásból.


Forrás: Zsiga Ferenc

A képviselő-testület döntése nyomán a pénzt most járda, de nem akármilyen, hanem

a kor követelményeinek esztétikai szempontból is megfelelő járda

kialakítására használják. A munkálatok a kedvező időjárásnak köszönhetően is jól haladnak, és mivel ezt a tevékenységet a fagy különösebben nem befolyásolja, meg sem állnak addig, amíg várhatóan az év végéig be nem fejezik a munkálatokat.


Forrás: Zsiga Ferenc

A polgármester szólt arról is, hogy a Bács-Kiskun Megyei TOP-os pályázatán

45 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek egy a Petőfi Sándor utcában létesítendő új szociális épület megépítésére.

A létesítményben mások mellett a házi gondozást végző szakembereket helyezik el. Az épületben irodát, öltözőket, vizesblokkot, foglalkoztatót, teakonyhát alakítanak ki.


Forrás: Zsiga Ferenc

Jelenlegi helyükről ide kerülnek majd a Szivárvány Szociális Szolgáltató családvédelemmel és gyermekvédelemmel foglalkozó munkatársai is. A beruházás a tervezés stádiumában van, csak a tervek jóváhagyását követően, várhatóan tavasszal kötnek majd szerződést a Magyar Államkincstárral a megvalósításra – mondta Berta Zsolt, Fajsz polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés