2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Tervezik az új szociális épületet, nagyszabású járdarekonstrukció Fajszon –Városias utcakép és hangulat a „Duna gyöngye” központjában

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 19., 14:35

Fajsz, az 1700 lelket számláló községnek talán legnagyobb hátránya, hogy zsáktelepülés, azaz onnan közúton már nincs merre menni. Különösen úgy, hogy a dusnoki Duna-híd megépítése óta a kompjáratot is megszűntették. Ám ha valaki mégis veszi a fáradságot, és megteszi a faluba vezető két kilométert, igencsak elcsodálkozik azon, milyen komoly fejlesztések vannak folyamatban, vagy előkészítés alatt.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP-os pályázatán elnyert összesen 250 millió forintból öt jelentős fejlesztési cél, mások mellett idegenforgalmi attrakció megvalósításán dolgoznak Fajszon. Ám menjünk csak sorjában, ezúttal az utóbbit is segítő járdarekonstrukciókról és a már tervezőasztalon lévő új szociális épület funkcióiról Berta Zsolt polgármester segítségével tájékoztatjuk portálunk olvasóit.


Forrás: Zsiga Ferenc

A településvezető először a Dózsa György utcában lévő Sportcsarnokhoz és az  iskolaépülethez invitált bennünket, hogy a nagyszabású járdarekonstrukciós munkálatokat a helyszínen megmutassa. Ott jártunkkor a hajósi DONEKO Kft. emberei a régi, elöregedett, több helyen felfagyott járda felszedése után kialakított tükörben helyezték el az esztétikus járdaköveket, amelyek az utca mindkét oldalán, a rendben tartott épületek előtt futva adnak majd városias utcaképet és hangulatot Fajsz központjának.

A munka költség igényéről szólva Barta Zsolt emlékeztetett arra, hogy

a község azon települések közé tartozott, amelyet kiegyensúlyozott költségvetése miatt nem kellett adósságkonszolidációban részesítenie a kormánynak.

Ezt kompenzálandó kaptak 18,5 millió forintot, amelynek egy részét tavaly év végéig utak korszerűsítésre fordítottak, de még mindig maradt 9,5 millió forint fel nem használt összeg ebből a forrásból.


Forrás: Zsiga Ferenc

A képviselő-testület döntése nyomán a pénzt most járda, de nem akármilyen, hanem

a kor követelményeinek esztétikai szempontból is megfelelő járda

kialakítására használják. A munkálatok a kedvező időjárásnak köszönhetően is jól haladnak, és mivel ezt a tevékenységet a fagy különösebben nem befolyásolja, meg sem állnak addig, amíg várhatóan az év végéig be nem fejezik a munkálatokat.


Forrás: Zsiga Ferenc

A polgármester szólt arról is, hogy a Bács-Kiskun Megyei TOP-os pályázatán

45 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek egy a Petőfi Sándor utcában létesítendő új szociális épület megépítésére.

A létesítményben mások mellett a házi gondozást végző szakembereket helyezik el. Az épületben irodát, öltözőket, vizesblokkot, foglalkoztatót, teakonyhát alakítanak ki.


Forrás: Zsiga Ferenc

Jelenlegi helyükről ide kerülnek majd a Szivárvány Szociális Szolgáltató családvédelemmel és gyermekvédelemmel foglalkozó munkatársai is. A beruházás a tervezés stádiumában van, csak a tervek jóváhagyását követően, várhatóan tavasszal kötnek majd szerződést a Magyar Államkincstárral a megvalósításra – mondta Berta Zsolt, Fajsz polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei