2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Ragtime-tól a reggae-ig – Magas színvonal, szerény érdeklődés „A zene mindenkié” koncertsorozaton

Illés György Cinó  |  2020. 09. 14., 13:48

A járványügyi szabályok adta 500 fős létszámhatárt meg sem közelítette az érdeklődők száma a hétvégén a koronavírus-járvány miatt ellehetetlenült Paprikafesztivál elmaradása ütötte űr betöltésére szervezett zenei napok rendezvényein az érsekkerti szabadtéri színpadon. Ez nagy kár, hiszen nívós és stílusában igen változatos zenei program állt össze, amelyen mindenki találhatott – volna – kedvére valót. Pénteken egy alternatív pop zenét játszó kalocsai kötődésű formáció és egy alter country csapat mutatkozott be, szombaton ragtime, fusion reggae és ethno punk került terítékre.

A pénteken, szombaton és vasárnap megtartott zenei napokon a népi kultúra külön vonulatot jelentett, több kísérőprogrammal egészítve ki a felhozatalt, és egy szuper világzenei koncerttel, valamint népzenei találkozóval koronázva meg a rendezvénysorozatot – ezekről a vasárnapi programokról szóló, külön cikkben írunk.
Ebben a cikkben a könnyűzenei kínálatot tekintjük át.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


PÉNTEK

LEMEZBEMUTATÓ KONCERTTEL JELENTKEZETT EGY A VÁROS ZENEI ÉLETÉBEN NEM ISMERETLEN SZEREPLŐK ÁLTAL ALAKÍTOTT ÚJ FORMÁCIÓ, A FELEZHETETLEN.

Az Oláh testvérpár, Gábor (gitár, ének) és Attila (dob), már a ’80-as évektől aktívan, mindig markáns színekkel vettek részt Kalocsa változatos zenei életében, a folyamatos megújulás jegyében nagy utat járva be stilisztikailag is. A kőkemény, darálós heavy metáltól fokozatosan a dallamosabb stílusok felé fordultak, mígnem most a térség koncertlátogató közönsége előtt ugyancsak nem ismeretlen Bodocz Lászlóval (gitár, vokál), Hortobágyi Mónikával (vokál, zongora), Kerényi Ákossal (perka)és Porvay György Lászlóval (basszusgitár) kiegészülve a már-már slágergyanúsnak mondható, dallamosan lágy alternatív muzsikáig jutottak el.
Lemezbemutató koncertjük a „Legyen a zene mindenkié” koncertsorozat nyitórendezvénye volt pénteken este fél nyolctól.
A zenekar Facebook-oldalán ezzel a videóval csalogatták a közönséget koncertjükre:


A kalocsai alter-pop csapat után,

ESTE KILENCKOR A COUNTRY MŰFAJÁN BELÜL UGYANCSAK ALTERNATÍV UTAKAT KERESŐ, A NYUGHATATLAN NEVŰ EGYÜTTES LÉPETT KÖZÖNSÉG ELÉ.

A Kovács Kornél (ének, gitár), Hajdu Bianka (ének, gitár), Hajdu Krisztina (vokál), Petrovits Attila (nagybőgő), valamint Jánny Dominik (dob) alkotta, nevét a Johnny Cash életéről készült játékfilmtől kölcsönzött zenekar honlapján bemutatkozásképpen azt írják, hogy tíz év alatt öt lemezt adtak ki– Cash Only (2019), Elszökött a nyár (2018), Földobom (2016), Jaj (2014), Johnny Cash and the best rockabilly songs (2012) –, amelyek közül a 2016-os albumuk aranylemez lett, és felkerültek a TRD osztrák kiadó Rock & Roll válogatás lemezére is. A 2010-ben alakult formáció itthon és külföldön több mint 500 koncertet adott már.

A saját dalaikban érződik a Rock &Roll szeretete és minden ritmusjegyben megtalálható a Johnny Cash iránti rajongás is.”Kóstolóként hallgassuk meg a Menni Amerika című számot!SZOMBAT

SZOMBATON A NEVES ÉS NAGY MÚLTÚ BOHÉM RAGTIME BAND KEZDTE A KONCERTEK SORÁT DÉLUTÁN KÉT ÓRAKOR.

Az 1985-ben alakult kecskeméti gyökerű, eMeRTon-díjas jazz zenekar a magyar jazzélet fontos szereplője. Repertoárjuk felöleli a klasszikus jazz minden ágát a ragtime-tól a New Orleans-i jazzen és a dixielanden át a swingig. Számottevő magyar repertoárral is rendelkeznek, részben a két világháború közti slágerekből, részben saját számokból.

Rendszeresen szerepelnek külföldön, sokszor játszanak vendégszólistákkal. 1992-től a Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál, 2016-tól pedig a JAZZFŐVÁROS fesztivál házigazda zenekara – írja róluk a Wikipedia.

Saját honlapjukon azt olvashatjuk, hogy a nyolc tagnak összesen tizenhat hangszere van, ráadásul mindegyiken játszanak is, és a zenecsinálásra alkalmas hangszerszerű tárgyakat és éneklést nem említettük (…) a játszott stílusok száma pedig a hangszerekével vetekszik.
Koncertjeik a tízes-húszas-harmincas évek Amerikáját idézik, a zenén kívül mókával, bohémsággal, a régi magyar számok pedig a boldog békeidők Budapestjének hangulatát hozzák vissza. Rendszeresen játszanak vendégsztárokkal is.

A világ szinte összes nagy, tradicionális jazzfesztiválján jártak már Berlintől Oslóig, Drezdától Bredáig, Poritól Montreux-ig, AsconátólBude-ig és Riminitől Sacramentóig. Koncertjeiket európai és amerikai televízió- és rádióállomások közvetítették, eddig megjelent 21 albumuk felvételei is rendszeresen hallhatók jazzműsorokban világszerte. 2003-ban "Az év jazzegyüttese"-kénteMeRTon-díjat, 2010-ben "Magyar zeneművészet" kategóriában Bács-Kiskun megyei Prima-díjat kaptak.

Ezzel a videóval, a Just a gigolo sláger lendületes előadásával mutatkoznak be:


Szombaton délután négy órakor Tamás Éva Játéktára címmel gyermekműsor következett, amelyről videós ízelítőt hoztunk:


Délután öt órától az AfroDZAQM – ejtsd: afrodiziákum – együttes fúziós reggae koncertje következett. A ska és más stílus elemeit a reggae jellegzetességeivel ötvöző, kecskeméti csapat több tehetségkutatón vett már részt, bíztató eredményeket elérve. A kecskeméti Fringe fesztivál tehetségkutatóján szakmai díjat nyertek, aminek köszönhetően megjelent első kislemezük „Ragyogás” címmel. Az A38 hajó és a Szerencsejáték Zrt. Talentométer nevet viselő tehetségkutatóján kategóriagyőztesek lettek, majd megjelent első nagylemezük: az Afrodiziákum, amit a Meglepetés című második kislemezük kiadása követett. Az egri Éter Fesztiválon második helyezést értek el, és fellépési lehetőséget nyertek a Sziget Fesztiválra. 2015-ben elkészült második nagylemezünk a Fyahbird. A budapesti Akvárium klubban a francia DubIncorporation együttessel léptek föl, a Budapest Parkbana PASO 11. születésnapi koncertjük vendégei voltak, a Copy Connal pedig „Az” című lemezbemutató koncertjükön léptek fel Barba Negra klubban. A Sziget mellett fölléptek már a Volt Fesztiválon, SZIN-en, a Reggae Camp, a RideFest, és az Éter, továbbá a Csináld magad Fesztiválokon.
A zenekar tagjai: Molnár Tamás (ének), Hamar Gábor (MC), Kovács Dávid (vokál), Molnár Diána (vokál), Mirity Dóra (vokál), Gyurkovics Balázs (bass), Sánta Zsolt (gitár), Karancsi Balázs (dobok), Taskó Krisztián (billentyű), Orosz Bálint (billentyű).
A szombati koncertjükön egy dalt videóra is fölvettünk:


Szombaton este nyolctól aztán aznapi főműsorszámként a Gypo Circus lépett színpadra. A szegedi ethno punk csapat Facebook-oldalán azt írják, a "Gypo Circus"-töt, gyökeresen eltérő zenei és társadalmi háttérrel rendelkező muzsikus – Hegyesi András (gitár, ének), Velcsev Dejanov Kosta (gitár, vokál), Kecskeméti Sanyi (basszusgitár, vokál), Muhel Zoltán (dobok, vokál), Miron Andrea Delia (hegedű), Préda-Kovács Zsolt (klarinét) alapította 2011 őszén.
Stílusukban arra törekednek, hogy a balkáni ethno, a gipsy, valamint a punk műfajok összeházasításával – bár stílust nem teremtve, de – hazánkban eddig nem hallott hangzást vigyenek el a magyar közönséghez.
Tekintsék meg ízelítő videónkat szombati koncertjükről, és döntsék el, sikerült-e!


A NÉPZENE BŰVKÖRÉBEN ZAJLOTT VASÁRNAPI PROGRAMOKRÓL KÜLÖN CIKKBEN SZÁMOLUNK BE!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK