2022. 12. 09. péntek
Natália
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Szerelmes Bach muzsika és Örkény sorok - Csodálatos koncertélmény a XXIX. Kék Madár Fesztiválon

Szerelmes Bach muzsika és Örkény sorok - Csodálatos koncertélmény a XXIX. Kék Madár Fesztiválon
2021. 06. 09., 08:54

Többek között Vivaldi és Bach muzsikája varázsolta el a XXIX. Kék Madár Fesztivál közönségét június 5-én a Városi Színházban. Lakatos György fagottművész, a nagyszabású rendezvény főszervezője és házigazdája idén is egy igazán kerek programmal várta a kultúrakedvelőket.

Szombat délután muzsikaszótól volt hangos a sétálóutca, ahol komolyzenei dallamok csalogatták a Kék Madár Fesztiválra a kalocsaiakat, és természetesen a „Madárház” pavilonját is felállították erre az alkalomra. Ott a fesztiválhoz kapcsolódó dísztárgyakat, kékmadaras kitűzőket lehetett megvásárolni. Városunk nagy hagyományokkal bíró, rendszerint többnapos rendezvénye tavaly a világjárvány miatt egyestés online programként került megrendezésre, idén viszont végre, igaz, most is csak egy estére, de már újra élőben, a színvonalas koncert- és színházi élmény mellett a személyes találkozás varázsát nyújtotta közönsége számára.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Paletta Richárd


Kék Madár Fesztivál, huszonkilencedszer…

Szép számban gyűltek össze a nézők a színházban este hat órára. A fesztivál nyitányaként Vivaldi G-dúr Fagottversenye hangzott el az Anima Musicae Kamarazenekar és Lakatos György közreműködésével.
G. Horváth László hangversenymester portálunknak elmondta:

A ’zene lelkéről’ elnevezett 11 éves Anima Musicae Kamarazenekar Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese, több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője, és most már a Kék Madár Fesztivál fellépőinek sorát is gazdagítja. Lakatos Gyurival egy régóta tartó, nagyon intenzív munkakapcsolatban állunk, és neki köszönhető, hogy Kalocsán is bemutatkozhatunk.”
- nyilatkozta portálunknak G. Horváth László, hozzátéve, a zenekar ezen az estén elsősorban nagyszerű szólistákat kísértek, mások mellett a fesztivál házigazdáját, akivel két Vivaldi fagottversenyből adtak részleteket.

Lesz egy meglepetés műsorszám is, amely pénteken realizálódott, mégpedig a Kelemen–Kokas házaspár legidősebb gyermeke, Kelemen Gáspár Mendelssohn egyik hegedűversenyét fogja játszani."
– tudtuk meg a koncertmester nyilatkozatából.

Ezen az estén Kelemen Barnabás Kossuth-díjas és Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész érzelmekkel teli Bach darabbal kedveskedett a résztvevőknek. A művészházaspár mindennapjait átjárja a közös muzsikálás, hiszen gyakran lépnek föl együtt.

Johann Sebastian Bach csak azért született meg, hogy a XVII. század vége felé megírja számunkra a d-moll hegedű kettősversenyét, amely egy szerelmes vallomás. Öröm, bánat, csend és katarzis egymást váltják benne. Ez persze csak a remekművekre jellemző, és természetesen Bach-ra. Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk, és zenélhetünk a kalocsaiaknak. Először járunk ebben a csodaszép városban, de reméljük, hogy visszatérhetünk”mondta munkatársunknak Kelemen Barnabás.
A négygyermekes család hagyományai mélyen gyökereznek a zenében, hiszen Kelemen Barnabás Pertis Pali cigányprímás unokája, Pertis Zsuzsa csembalóművész fia, így, amint mondta, nem is volt kérdés számára, hogy milyen utat válasszon magának.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Paletta Richárd


… még mindig a beteg gyermekekért

A fesztivál 29 évvel ezelőtt azzal a céllal szerveződött, hogy a jegyvásárlásból támogassa a helyi beteg gyermekek gyógyulását, így a meghívott művészek évtizedek óta ingyen lépnek fel a jótékonysági rendezvényen, ezzel is hozzájárulva a sikeréhez.
Ezzel kapcsolatban a hegedűművész így fogalmazott:

Mindig fontos az a lehetőség, ahol a zene nyelvével mi is segíteni tudunk. A koronavírus-járvány ideje alatt éreztük igazán, hogy az embereknek milyen nagy szükségük van például a lelki segítségre, és az, hogy Kalocsán a hivatásunkkal, az elhivatottságunkkal egyértelműen tudjuk támogatni a rászorulókat, a legkisebbeket, az nagyon sokat jelent számunkra, motivál minket a továbbiakban is.”A műsorból nem maradhatott el Mácsai Pál, Máté Gábor és Lukács Miklós színpadi előadása sem Örkény és Esterházy írásaiból. A kiváló művészek már tavaly is részesei voltak az akkori, online rendezvénynek, és mostanra egy igazi különlegességet ígértek. Mácsai Pál színművésszel is még az előadás előtt beszélgettünk.

Örülök, hogy el tudtunk jönni. Jó érzés, hogy hét hónap után újból színpadra állhatunk. Az Örkény színházban tegnap volt egy előadásunk, és most Kalocsán folytatjuk, szintén élőben. A közönség olyan előadást fog tőlünk látni, amit eddig nem mutattunk be, és lehet, hogy ez lesz az utolsó is. Máté Gábornak Lukács Miklóssal van egy Esterházy estje, nekem, szintén Miklóssal egy Örkény estem, és Külön kiadás címmel, Máté Gábornak köszönhetően ezt a kettőt sűrítettük össze. Úgy gondolom, hiba nincs benne, Gábort kell dicsérni érte, szidni nem lesz miért”– mondta az előadás előtt ízelítőként Mácsai Pál.


A több órás műsor részese volt még egy másik művészházaspár, Simon Izabella és Várjon Dénes is, akik zongorajátékukkal repítették a mesék világába a fesztivál közönségét, majd a koncertet Oláh Kálmán muzsikája zárta.
A közönség reakciói, a végén felzúgó és szűnni nem akaró, ütemes vastaps is igazolja:

AZ IDEI KÉK MADÁR FESZTIVÁL IS HATALMAS SIKERREL ÉRT VÉGET!

És lesz jövőre is!

Lakatos Györggyel a rendezvény után két nappal találkoztunk, és kérdeztük a tapasztalatokról.

Most ürességet érzek a szívemben és a fejemben, hiszen újabb rendezvényen vagyunk túl. Ilyenkor mindig szomorúak a napjaim. Gondold el, készülsz rá hónapokat, tervezel, szervezel, és a nagy pörgés után, ismét csendes lett a lelked. Megint elkezdődik számomra a hétköznapok mókuskereke, vizsgáztatás, a többi dolog, és ilyenkor érzi az ember, hogy a fáradság ellenére mennyire jó volt egy kicsit mással is foglalkozni."
A fesztiváligazgató a pillanatnyi, lehangolt lelkiállapota ellenére – joggal – elégedett:

Úgy gondolom, hogy azt tudtuk nyújtani a közönségnek, amit szerettünk volna. Többféle műfaj és remek előadó tudott most is bemutatkozni, a művészek, mondhatni, túl jól is érezték magukat Kalocsán, alig akartak hazamenni.”
A családi háttér is mindig fontos volt a Kék Madár, és annak atyja mögött, most sem volt ez másként:

Hadd emeljem ki a támogatóim közül a szüleimet, akik idős korukat meghazudtolva, fiatalos energiával készültek és folytak bele a fesztiválba, és még mindig kikérik maguknak, ha nem hívok hozzájuk vendéget."
– nyilatkozta Lakatos György, aki már most megosztott egy-két részletet a következő, a harmincadik fesztiválra vonatkozó tervekből.

Június 7-e van, és már a jövőre vonatkozóan is van tervem: örömmel mondhatom, hogy minden bizonnyal fölcsendül majd Beethoven IX. szimfóniájának Örömódája, kórus közreműködésével, és ígéretet kaptam arra is, hogy a jubileumi Kék Madáron a Bikini is játszani fog”– kezdte meg már most a közönség fölcsigázását a következő fesztiválra a főszervező. És ezzel még nem is volt vége:

ELKÉPZELÉSEK SZERINT 2022-BEN, LESZ NULLADIK NAP IS, ÍGY CSÜTÖRTÖKÖN JAZZ MUZSIKÁVAL TUDUNK MAJD RÁHANGOLÓDNI A TÖBB NAPOS RENDEZVÉNYSOROZATRA!

Az idei fesztivál bevétele még nem ismeretes, mint megtudtuk, ahhoz több napba beletelik, mire tisztázódnak a számok. A szervezők addig is várják is az adományokat az alábbi számlaszámra:

  • Kék Madár Alapítvány a Beteg Gyermekekért
  • 11996231-06103369-10000001Forrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 08., 16:37
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt! Még >>>
2022. 12. 08., 14:15
Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest! Még >>>
2022. 12. 08., 09:40
Volt ahol csak rongáltak, de nem loptak semmit, ugyanis a kórház egyik üvegajtaját törték be, a kár 100.000 forintra rúgott. Az egyik szórakozóhelyre is besurrantak, innen hangfalakat vittek el. Még >>>
2022. 12. 08., 09:17
Idén Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora kapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-es Év Vállalkozója díját. Még >>>
2022. 12. 08., 08:28
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 12. 08., 08:10
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK