2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

A hónap legjelentősebb eseménye közeleg - Tájházat avat Foktő

2019. 08. 30., 15:13

A hónap legjelentősebb eseményére készül Foktő, fogalmazott Battáné Pálfi Erzsébet alpolgármester, utalva az augusztus utolsó napjára időzített tájházavató ünnepségre, amelyre várják a falu apraja-nagyját.

A településvezető helyettes elmondta, hogy egy ciklusok óta tervezett létesítmény születhet, pontosabban született meg az elmúlt évek kemény munkájának köszönhetően. A Fő utcán található, tájházzá alakított épületet ugyanis a jelenlegi önkormányzat vásárolta meg, azonban a „belevalókat” Szűcs Ferenc „Frenki” korábbi önkormányzati képviselő még a Kulturális Bizottság elnökeként gyűjtögette össze. Ebben segítették a jó szándékú helyi felajánlók, és egy raktárhelyiségben autentikus berendezési tárgyak tömege jött össze, amelyek egy részét menthetetlenné tette az idő vasfoga, de ezeket sikerült pótolni – ismét helyiek közreműködésével.

A Fő út 32. szám alatt található foktői tájház avatóünnepségét augusztus 31-én szombaton délután öt órakor rendezik meg.  Hagyományosan, rézbográcsban készül majd szilvalekvárt, de emellett kukoricamálét és kukoricakását is kóstolhatnak az érdeklődők. A műsorban a Foktői Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Vegyeskórus, valamint a Foktői Mikro Színpad tagja közreműködik, majd Balaton László fogja húzni harmonikával a talpalávalót.

Az autentikus szoba-konyha-kamara parasztház-felosztás úgy sikerült megoldani, hogy az első szobából lett a tisztaszoba, középen helyezkedik el a konyha, amit pedig korábban hátsó szobaként használt a ház tulaja, abból alakították ki a kamrát, a volt kamrából pedig mellékhelyiség és előtér lett a praktikum jegyében – mondja az alpolgármester.

- Az udvaron gyönyörű gesztenyefa állt, azonban egy paraszti udvar gyümölcsfával lenne az igazi, ha sikerül facsemetét szerezni, azt is ültetnek majd. Szintén álmom, hogy sikerül valahonnan szereznünk egy olyan, hagyományos, régi ladikot, amit anno a halászok használtak – tekint a jövőbe Battáné, hozzátéve, hogy kaptak egyet korábban, az azonban menthetetlen állapotban volt.

Azt is megtudtuk, hogy a szombati felavatást követően állandó nyitva tartás egyelőre nem hirdetnek, hiszen ehhez állandó – 8 órás – státusszal kellene rendelkeznie az önkormányzatnak, ami jelenleg nincsen. Előzetes bejelentkezés alapján viszont akár csoportokat, akár egyéni látogatókat szívesen fogadnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK