2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Az Ister-menti avar öngyilkos alakulat diadalmas győzelme Foktőn, videóval – A foktői történelmi napon jártunk

Illés György Cinó  |  2022. 06. 02., 08:16

A Foktő környékén gyülekező magyar erők a Duna –ősi, latin nevén: Ister - folyón Buda felé igyekvő török csapatok hajóin ütöttek rajta 1599 júniusában. Erről az ütközetről emlékeztek meg a május 21-én tartott történelmi családi napon Foktőn. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül, néhány érdekes, kiragadott részlet segítségével adunk hírt az egész napos rendezvényről, bemutatva egy videót egy meglepő kimenetelű csatáról, és aki a cikk legvégére is eljut, annak – NEM KACSA, FÉNYKÉPES BIZONYÍTÉKOT MUTATUNK AZ EMBERRŐL, AKIT A GÓLYA HOZOTT!

Az 1599-ben a foktői Dunánál zajlott vízi csatára emlékezve néhány évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal tartották meg először a történelmi napot, Foktő és a környék hadtörténeti hagyományainak ápolása céljából. A hagyományt azonban még szárba szökkenése előtt kettőbe törte a koronavírus-járvány, sem tavaly, sem tavalyelőtt nem tudták megtartani.

A történelmi nap hagyományának felelevenítését az utolsó pillanatban határozták el, így csak néhány hét maradt a szervezésre – tudtuk meg Szűcs Ferenctől, a rendezvény ötletadójától, így nem csoda, hogy viszonylag szűk körben, néhány lelkes család és a katonai hagyományőrzők részvételével zajlott a rendezvény a foktői Duna parton, a Fekete Horgony Kocsma körülötti területen.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Az érdeklődők hagyományos fegyverekkel, hadi viseletekkel ismerkedhettek, valamint íjász tehetségüket is próbára tehették, az Éjsólyom Íjászok segítségével.
A programot váratlan pillanatokban harci bemutatók színesítették, az eredeti minták alapján készült hadi viseletet hordó – de természetesen veszélytelen fegyverutánzatokkal fölszerelt – katonai hagyományőrzők közreműködésével.

Az egyszemélyes Ister-menti Avar Öngyilkos Alakulat dicsőséges győzelme

Ott jártunkkor tört ki épp egy kisebb csetepaté három hadfi közt.
A katonai bemutató sztorija szerint egy avar harcos a Duna-melléki ártéri erdő árnyas ölén két bajor katonára bukkan, akik, ha jól értelmezzük a szituációt, valamiféle adósarcot visznek magukkal. Az avar katona az adóaranyak elkobzása, megszerzése reményében rájuk támad.
Mondhatni, joggal, hiszen az harácsolt javakat az ő népétől zsákmányolták a bajor hódítók…

Amint a videónkon is látható, a harc kimenetele nem volt kétséges.
Talán, ha az idegen martalócoknak lett volna annyi eszük, hogy nem egyenként küzdenek meg a hazáját védelmező szittya daliával…
Ám

A KÜZDELEM A LEGVÉGÉN MEGLEPŐ FORDULATOT VESZ!

Szerencsére felvettük videóra!
Az egyszemélyes Avar Öngyilkos Alakulat dicsőséges győzelmét tekintsék meg a KALOhírekkel:A GÓLYA HOZTA!

További érdekesség volt, hogy

TALÁLKOZTUNK EGY EMBERREL, AKIT TÉNYLEG A GÓLYA HOZOTT!

Ha jól megfigyelik,

AZ ALÁBBI FOTÓN LÁTHATÓ IS A GÓLYA!

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Lovasa méltán büszke lovára, erre a gyönyörű magyar félvérre, Gólyára.
Forrás: Illés György / KALOhírekUgye, megmondtuk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK