2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Az Ister-menti avar öngyilkos alakulat diadalmas győzelme Foktőn, videóval – A foktői történelmi napon jártunk

Illés György Cinó  |  2022. 06. 02., 08:16

A Foktő környékén gyülekező magyar erők a Duna –ősi, latin nevén: Ister - folyón Buda felé igyekvő török csapatok hajóin ütöttek rajta 1599 júniusában. Erről az ütközetről emlékeztek meg a május 21-én tartott történelmi családi napon Foktőn. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül, néhány érdekes, kiragadott részlet segítségével adunk hírt az egész napos rendezvényről, bemutatva egy videót egy meglepő kimenetelű csatáról, és aki a cikk legvégére is eljut, annak – NEM KACSA, FÉNYKÉPES BIZONYÍTÉKOT MUTATUNK AZ EMBERRŐL, AKIT A GÓLYA HOZOTT!

Az 1599-ben a foktői Dunánál zajlott vízi csatára emlékezve néhány évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal tartották meg először a történelmi napot, Foktő és a környék hadtörténeti hagyományainak ápolása céljából. A hagyományt azonban még szárba szökkenése előtt kettőbe törte a koronavírus-járvány, sem tavaly, sem tavalyelőtt nem tudták megtartani.

A történelmi nap hagyományának felelevenítését az utolsó pillanatban határozták el, így csak néhány hét maradt a szervezésre – tudtuk meg Szűcs Ferenctől, a rendezvény ötletadójától, így nem csoda, hogy viszonylag szűk körben, néhány lelkes család és a katonai hagyományőrzők részvételével zajlott a rendezvény a foktői Duna parton, a Fekete Horgony Kocsma körülötti területen.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Az érdeklődők hagyományos fegyverekkel, hadi viseletekkel ismerkedhettek, valamint íjász tehetségüket is próbára tehették, az Éjsólyom Íjászok segítségével.
A programot váratlan pillanatokban harci bemutatók színesítették, az eredeti minták alapján készült hadi viseletet hordó – de természetesen veszélytelen fegyverutánzatokkal fölszerelt – katonai hagyományőrzők közreműködésével.

Az egyszemélyes Ister-menti Avar Öngyilkos Alakulat dicsőséges győzelme

Ott jártunkkor tört ki épp egy kisebb csetepaté három hadfi közt.
A katonai bemutató sztorija szerint egy avar harcos a Duna-melléki ártéri erdő árnyas ölén két bajor katonára bukkan, akik, ha jól értelmezzük a szituációt, valamiféle adósarcot visznek magukkal. Az avar katona az adóaranyak elkobzása, megszerzése reményében rájuk támad.
Mondhatni, joggal, hiszen az harácsolt javakat az ő népétől zsákmányolták a bajor hódítók…

Amint a videónkon is látható, a harc kimenetele nem volt kétséges.
Talán, ha az idegen martalócoknak lett volna annyi eszük, hogy nem egyenként küzdenek meg a hazáját védelmező szittya daliával…
Ám

A KÜZDELEM A LEGVÉGÉN MEGLEPŐ FORDULATOT VESZ!

Szerencsére felvettük videóra!
Az egyszemélyes Avar Öngyilkos Alakulat dicsőséges győzelmét tekintsék meg a KALOhírekkel:A GÓLYA HOZTA!

További érdekesség volt, hogy

TALÁLKOZTUNK EGY EMBERREL, AKIT TÉNYLEG A GÓLYA HOZOTT!

Ha jól megfigyelik,

AZ ALÁBBI FOTÓN LÁTHATÓ IS A GÓLYA!

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
Lovasa méltán büszke lovára, erre a gyönyörű magyar félvérre, Gólyára.
Forrás: Illés György / KALOhírekUgye, megmondtuk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK