2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Felavatták Foktő művelődési, közösségi életének megújult otthonát – A járás legszebb művelődési háza lett

Felavatták Foktő művelődési, közösségi életének megújult otthonát – A járás legszebb művelődési háza lett
Zsiga Ferenc  |  2020. 08. 31., 08:53

Biztos tájékozódási pont Foktőn a faluközpontot uraló, kívül-belül impozánsan megújult művelődési ház. A művelődés, a közösségi élet otthona a rekonstrukció következtében a központi buszmegálló, községháza és az újjászületett művelődési ház határolta, szökőkúttal ékesített kis térrel a település fényképezésre csábító, emblematikus helyszíne lett. Az immár a járás legszebb művelődés házának mondható épületegyüttes az építőknek, szervezőknek köszönhetően rekordidő, 10 hónap után térhet vissza a település életének vérkeringésébe. A megyei önkormányzat TOP pályázati forrásából és az önkormányzat önerejéből, összesen 113 millió forintból megújult, Foktő legnagyobb befogadóképességű épületegyüttesét a gálaműsort követően Font Sándor országgyűlési képviselő és Bakai Károly polgármester augusztus 29-én, szombaton avatta fel.

Az idei nyár egyik legmagasabb hőmérsékletét augusztus 29-én mérték, ám a koronavírus-járvány miatt a községházával szemben felállított rendezvénysátor padsorait zsúfolásig megtöltötte a közönség. Ezen a település egykori lakójaként nem csodálkozom, mert visszatekintve nincs olyan foktői, vagy volt foktői család, amelyiknek a fényképalbumában generációkon átívelően ne lenne olyan féltve őrzött fotó, amely egy-egy iskolai rendezvény, ünnep, bál, lakodalom, koncert, színházi előadás pillanatát a művelődési házban örökítette meg.

Az összeszámolhatatlanul sok élmény ahhoz a kultúrháznak, majd művelődés háznak nevezett épülethez kötődik, amely a könyvtárnak is helyet adott. Szerencsére a kollektív emlékezet nagyon sok más, az épület falai között tartott eseményt is őriz – véradások, sorozások, árvízi védekezés -, nem beszélve az első iskolai szavalatokról, táncpróbákról, így a közönség tagjait legalább egy maradandó emlék, és persze a ház megújult belső terei iránti kíváncsiság is az ünnepségre csábította.

Bakai Károly köszöntőbeszéde elején áttekintést adott a március eleje óta folyó koronavírus-járvány elleni védekezésről, majd tárgyjutalomban részesítette azokat a helyi asszonyokat, akik a háztartásoknak kiosztott szájmaszkok varrását önkéntesen végezték.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A gálaműsor keretében a Foktői Vegyeskórus slágereket, népdalokat adott elő.

Az óvodások verses köszöntése után a 6 éve alakult, immár gyerekcsoporttal is bővült Foktői Hagyományőrző Néptáncegyüttes lépett a színpadra.

Érdekes színfoltja volt a műsornak, hogy az 53 éve és 2 hónapja avatott egykori kultúrház közel 55 éves történetét hiteles visszaemlékezésekből egy helyi lokálpatrióta, Kopasz Zoltán mutatta be, aki újabb 55 évre szóló, hasonlóan mozgalmas életet kívánt a megújult művelődési ház falai közé.

Bakai Károly polgármester a beruházás ismertetésekor elmondta:

A BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT TOP PÁLYÁZATÁN ELNYERT NETTÓ 73 MILLIÓ FORINTBÓL, PLUSZ A KÖZSÉG SAJÁT KÖLTSÉGVETÉSÉBŐL BIZTOSÍTOTT KÖZEL 40 MILLIÓ FORINTBÓL MÚLT ÉV NOVEMBERE ÓTA TARTOTT A MŰVELŐDÉSI HÁZ TELJES KÖRŰ REKONSTRUKCIÓJA.

A tetőt már korábban, JETA forrásból felújították, a további, teljes körű felújítás részeként az épület külső, ahol szükséges volt, belső szigetelése, az összes nyílászáró cseréje, a padozat cseréje valósult meg, de új villanyhálózatot, központi fűtést, illetve légkondicionálást is kapott az épület. A testület úgy döntött, annak érdekében, hogy később már ne kelljen az épülethez nyúlni,ugyancsak  saját pénzeszközt biztosítottak a korszerű színpad - és fénytechnika beszerelésére.

 

Font Sándor országgyűlési képviselő amellett, hogy gratulált a fejlesztés megvalósításához, annak a véleményének adott hangot: merőben új perspektíva nyílik Foktő és a Duna menti települések számára. Az új Duna-híd megépítésével azonnal elvezetik a nagy, nehéz kamionokat a község határából, de ez által a térség is könnyebben lesz megközelíthető mind gazdasági, mind turisztikai célból. A képviselő szólt arról is, a Paks II. beruházás megvalósításánál nem szabad megfeledkezni arról, hogy a 10 éves építkezés időszaka után, az első turbinák áramtermelésével megkezdődik a jelenleg működő Paksi Atomerőmű visszabontása, lebontása, tehát az itt élőknek több évtizedre lesz biztosítva a jól fizető munkahely.


Font Sándor leszögezte: Foktő előtt már csak azért is perspektivikus jövő áll, mert az új Duna-hídon átérve az első község lesz, ahová a munkavállalási vagy turisztikai célból ide látogatók megérkeznek.

A nemzeti színű avatószalagot Font Sándor és Bakai Károly vágta át, majd az ünneplő közönség a megújult, impozáns művelődési házat belülről is megtekintette.

Az eseményt a rendezvénysátorban fellépő Zalatnay Sarolta nosztalgiakoncertje zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 08., 08:25
Az idős nő utána a Long Island-i intézményből kórházba került. Még >>>
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK