2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Felavatták Foktő művelődési, közösségi életének megújult otthonát – A járás legszebb művelődési háza lett

Felavatták Foktő művelődési, közösségi életének megújult otthonát – A járás legszebb művelődési háza lett
Zsiga Ferenc  |  2020. 08. 31., 08:53

Biztos tájékozódási pont Foktőn a faluközpontot uraló, kívül-belül impozánsan megújult művelődési ház. A művelődés, a közösségi élet otthona a rekonstrukció következtében a központi buszmegálló, községháza és az újjászületett művelődési ház határolta, szökőkúttal ékesített kis térrel a település fényképezésre csábító, emblematikus helyszíne lett. Az immár a járás legszebb művelődés házának mondható épületegyüttes az építőknek, szervezőknek köszönhetően rekordidő, 10 hónap után térhet vissza a település életének vérkeringésébe. A megyei önkormányzat TOP pályázati forrásából és az önkormányzat önerejéből, összesen 113 millió forintból megújult, Foktő legnagyobb befogadóképességű épületegyüttesét a gálaműsort követően Font Sándor országgyűlési képviselő és Bakai Károly polgármester augusztus 29-én, szombaton avatta fel.

Az idei nyár egyik legmagasabb hőmérsékletét augusztus 29-én mérték, ám a koronavírus-járvány miatt a községházával szemben felállított rendezvénysátor padsorait zsúfolásig megtöltötte a közönség. Ezen a település egykori lakójaként nem csodálkozom, mert visszatekintve nincs olyan foktői, vagy volt foktői család, amelyiknek a fényképalbumában generációkon átívelően ne lenne olyan féltve őrzött fotó, amely egy-egy iskolai rendezvény, ünnep, bál, lakodalom, koncert, színházi előadás pillanatát a művelődési házban örökítette meg.

Az összeszámolhatatlanul sok élmény ahhoz a kultúrháznak, majd művelődés háznak nevezett épülethez kötődik, amely a könyvtárnak is helyet adott. Szerencsére a kollektív emlékezet nagyon sok más, az épület falai között tartott eseményt is őriz – véradások, sorozások, árvízi védekezés -, nem beszélve az első iskolai szavalatokról, táncpróbákról, így a közönség tagjait legalább egy maradandó emlék, és persze a ház megújult belső terei iránti kíváncsiság is az ünnepségre csábította.

Bakai Károly köszöntőbeszéde elején áttekintést adott a március eleje óta folyó koronavírus-járvány elleni védekezésről, majd tárgyjutalomban részesítette azokat a helyi asszonyokat, akik a háztartásoknak kiosztott szájmaszkok varrását önkéntesen végezték.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A gálaműsor keretében a Foktői Vegyeskórus slágereket, népdalokat adott elő.

Az óvodások verses köszöntése után a 6 éve alakult, immár gyerekcsoporttal is bővült Foktői Hagyományőrző Néptáncegyüttes lépett a színpadra.

Érdekes színfoltja volt a műsornak, hogy az 53 éve és 2 hónapja avatott egykori kultúrház közel 55 éves történetét hiteles visszaemlékezésekből egy helyi lokálpatrióta, Kopasz Zoltán mutatta be, aki újabb 55 évre szóló, hasonlóan mozgalmas életet kívánt a megújult művelődési ház falai közé.

Bakai Károly polgármester a beruházás ismertetésekor elmondta:

A BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT TOP PÁLYÁZATÁN ELNYERT NETTÓ 73 MILLIÓ FORINTBÓL, PLUSZ A KÖZSÉG SAJÁT KÖLTSÉGVETÉSÉBŐL BIZTOSÍTOTT KÖZEL 40 MILLIÓ FORINTBÓL MÚLT ÉV NOVEMBERE ÓTA TARTOTT A MŰVELŐDÉSI HÁZ TELJES KÖRŰ REKONSTRUKCIÓJA.

A tetőt már korábban, JETA forrásból felújították, a további, teljes körű felújítás részeként az épület külső, ahol szükséges volt, belső szigetelése, az összes nyílászáró cseréje, a padozat cseréje valósult meg, de új villanyhálózatot, központi fűtést, illetve légkondicionálást is kapott az épület. A testület úgy döntött, annak érdekében, hogy később már ne kelljen az épülethez nyúlni,ugyancsak  saját pénzeszközt biztosítottak a korszerű színpad - és fénytechnika beszerelésére.

 

Font Sándor országgyűlési képviselő amellett, hogy gratulált a fejlesztés megvalósításához, annak a véleményének adott hangot: merőben új perspektíva nyílik Foktő és a Duna menti települések számára. Az új Duna-híd megépítésével azonnal elvezetik a nagy, nehéz kamionokat a község határából, de ez által a térség is könnyebben lesz megközelíthető mind gazdasági, mind turisztikai célból. A képviselő szólt arról is, a Paks II. beruházás megvalósításánál nem szabad megfeledkezni arról, hogy a 10 éves építkezés időszaka után, az első turbinák áramtermelésével megkezdődik a jelenleg működő Paksi Atomerőmű visszabontása, lebontása, tehát az itt élőknek több évtizedre lesz biztosítva a jól fizető munkahely.


Font Sándor leszögezte: Foktő előtt már csak azért is perspektivikus jövő áll, mert az új Duna-hídon átérve az első község lesz, ahová a munkavállalási vagy turisztikai célból ide látogatók megérkeznek.

A nemzeti színű avatószalagot Font Sándor és Bakai Károly vágta át, majd az ünneplő közönség a megújult, impozáns művelődési házat belülről is megtekintette.

Az eseményt a rendezvénysátorban fellépő Zalatnay Sarolta nosztalgiakoncertje zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK