2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hagyományőrző nap Foktőn háziszappan és tarhonya készítéssel – Benépesült az autentikus tájház

Hagyományőrző nap Foktőn háziszappan és tarhonya készítéssel – Benépesült az autentikus tájház
Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 27., 08:50

Foktőn idén elmaradt a község életének egyik legfontosabb eseménye, a hagyományosan július első hétvégéjére időzített falunap, de a szervezők, élükön Battáné Pálfi Erzsébet alpolgármesterrel nem adták fel. Ugyan szűkebb körben, július 25-én, szombaton hagyományőrző napot tartottak a szépen felújított és berendezett, tavaly átadott tájházban. A helyi összefogás szép példája, a Foktő, Fő utca 32. szám alatti, a hagyományos paraszti létformát tükröző, egykori használati tárgyakkal berendezett portán a hétköznapi népviseletbe öltözött asszonyok ezúttal a régmúltat idézve háziszappant és tarhonyát készítettek. Jó kedvben, vidámságban most sem volt hiány, bár a szárításra előkészített tarhonya a szemerkélő eső miatt ezúttal nem a napon, hanem a huzatos kamrában szárad.

Battáné Pálfi Erzsébet alpolgármester felelevenítette: az adakozásokból, támogatásokból berendezett tájház minden egyes darabja, az utolsó szögig foktői. Éppúgy, mint ahogy azok a nagymamáktól, dédnagymamáktól ellesett fortélyok, ahogyan a szorgalmas, családcentrikus asszonyok, akár csak elődeik 100-150 évvel ezelőtt például a háziszappant főzték, nyáron a szárított tarhonyát készítették.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


-A paraszti élet egyik jellegzetessége volt, hogy mindennek meg volt a maga ideje. Például a háziszappant rendszerint már márciusig elkészítették. A szappan a disznóöléseknél megmaradt zsiradék felhasználásával készült. Miután a 40 kiló zsiradékból üstben kifőzött, formákba öntött szappan kihűl, felkockázzuk és majd hat hét után lehet használni.

„Idén a koronavírus-járvány márciusi korlátozásai miatt a közös háziszappan készítés és a hagyományosan nyári, kora őszi házimunka, a tarhonyakészítés kivételesen egybe esik.Ki tudja, mit hoz az ősz, de tervezünk még pálinkafőzést, kacsapucolást, birkavágást, disznóvágást. Természetesen a szüretet is megtartjuk, itt a tájházban” - mondta az alpolgármester.

Battáné hozzátette: a délelőtti szappanfőzést a tarhonyakészítés követte.

A foktői tarhonya receptje: egy kiló liszthez nyolc tojást, nyolc csipet sót, és igény szerint egy kis vizet adunk. Ezt száraz, morzsalékos állagúra gyúrjuk. Az otthoni gyors megoldás, a tészta lereszelése helyett most, a hagyományt követve, a tarhonyának valót szitán morzsolják át az asszonyok.”

Az udvaron lévő kerekes kút, köcsögfa mellett, a verandán üldögélő, beszélgető férfiak csak később tevékenykedtek. Duna menti település lévén a hozzáértők a hálókészítés fortélyaiba avatták be a kézműves foglalkozásokra érkező gyerekeket.

A kora esti órákban már a szórakozásé volt a főszerep, a hagyományőrző nap közönsége Pogrányi Miki zenekara kíséretében nótázott és táncolt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei