2023. 12. 09. szombat
Natália
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Hagyományőrző nap Foktőn háziszappan és tarhonya készítéssel – Benépesült az autentikus tájház

Hagyományőrző nap Foktőn háziszappan és tarhonya készítéssel – Benépesült az autentikus tájház
Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 27., 08:50

Foktőn idén elmaradt a község életének egyik legfontosabb eseménye, a hagyományosan július első hétvégéjére időzített falunap, de a szervezők, élükön Battáné Pálfi Erzsébet alpolgármesterrel nem adták fel. Ugyan szűkebb körben, július 25-én, szombaton hagyományőrző napot tartottak a szépen felújított és berendezett, tavaly átadott tájházban. A helyi összefogás szép példája, a Foktő, Fő utca 32. szám alatti, a hagyományos paraszti létformát tükröző, egykori használati tárgyakkal berendezett portán a hétköznapi népviseletbe öltözött asszonyok ezúttal a régmúltat idézve háziszappant és tarhonyát készítettek. Jó kedvben, vidámságban most sem volt hiány, bár a szárításra előkészített tarhonya a szemerkélő eső miatt ezúttal nem a napon, hanem a huzatos kamrában szárad.

Battáné Pálfi Erzsébet alpolgármester felelevenítette: az adakozásokból, támogatásokból berendezett tájház minden egyes darabja, az utolsó szögig foktői. Éppúgy, mint ahogy azok a nagymamáktól, dédnagymamáktól ellesett fortélyok, ahogyan a szorgalmas, családcentrikus asszonyok, akár csak elődeik 100-150 évvel ezelőtt például a háziszappant főzték, nyáron a szárított tarhonyát készítették.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


-A paraszti élet egyik jellegzetessége volt, hogy mindennek meg volt a maga ideje. Például a háziszappant rendszerint már márciusig elkészítették. A szappan a disznóöléseknél megmaradt zsiradék felhasználásával készült. Miután a 40 kiló zsiradékból üstben kifőzött, formákba öntött szappan kihűl, felkockázzuk és majd hat hét után lehet használni.

„Idén a koronavírus-járvány márciusi korlátozásai miatt a közös háziszappan készítés és a hagyományosan nyári, kora őszi házimunka, a tarhonyakészítés kivételesen egybe esik.Ki tudja, mit hoz az ősz, de tervezünk még pálinkafőzést, kacsapucolást, birkavágást, disznóvágást. Természetesen a szüretet is megtartjuk, itt a tájházban” - mondta az alpolgármester.

Battáné hozzátette: a délelőtti szappanfőzést a tarhonyakészítés követte.

A foktői tarhonya receptje: egy kiló liszthez nyolc tojást, nyolc csipet sót, és igény szerint egy kis vizet adunk. Ezt száraz, morzsalékos állagúra gyúrjuk. Az otthoni gyors megoldás, a tészta lereszelése helyett most, a hagyományt követve, a tarhonyának valót szitán morzsolják át az asszonyok.”

Az udvaron lévő kerekes kút, köcsögfa mellett, a verandán üldögélő, beszélgető férfiak csak később tevékenykedtek. Duna menti település lévén a hozzáértők a hálókészítés fortélyaiba avatták be a kézműves foglalkozásokra érkező gyerekeket.

A kora esti órákban már a szórakozásé volt a főszerep, a hagyományőrző nap közönsége Pogrányi Miki zenekara kíséretében nótázott és táncolt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 07., 13:50
Kiemelt téma volt a Paks II. projekt a Magyar Nukleáris Társaság szakmai fórumán. A szervezet huszadik alkalommal tartotta meg szimpóziumát, hogy elősegítse a hazai műszaki és tudományos eszmecserét, és lehetőséget biztosítson egymás kölcsönös tájékoztatására az aktuális szakmai ügyekről. (x)
2023-12-04 16:02:00
Advent első vasárnapján a Szentháromság téren felállított városi karácsonyfa körül mintegy ötszáz ünneplő gyűlt össze az első adventi gyertyagyújtó ünnepségre, amelyen Simon Zoltán alpolgármester köszöntőt, Gera-Csontos Hajnalka református lelkész áldást mondott, műsort a Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola énekkara adott.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 09., 08:44
A kilencedik játéknaphoz érkeztünk, a feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 12. 08., 15:03
A fagyra elsősorban a leander gyökérzete érzékeny, ha az károsul, a növényben visszafordíthatatlan károsodást idéz elő. Még >>>
2023. 12. 08., 14:44
Ma este debütál új műsoruk, a Híradó Extra, ahol az első vendég Elekes Enikő lesz! Még >>>
2023. 12. 08., 09:12
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, a feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 12. 07., 07:04
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, a feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 12. 06., 09:20
Ma érkezik a városháza dísztermébe a Mikulás, kinek puttonya ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK