2022. 08. 09. kedd
Emőd
: 393 Ft   : 385 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Hagyományőrző nap Foktőn háziszappan és tarhonya készítéssel – Benépesült az autentikus tájház

Hagyományőrző nap Foktőn háziszappan és tarhonya készítéssel – Benépesült az autentikus tájház
Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 27., 08:50

Foktőn idén elmaradt a község életének egyik legfontosabb eseménye, a hagyományosan július első hétvégéjére időzített falunap, de a szervezők, élükön Battáné Pálfi Erzsébet alpolgármesterrel nem adták fel. Ugyan szűkebb körben, július 25-én, szombaton hagyományőrző napot tartottak a szépen felújított és berendezett, tavaly átadott tájházban. A helyi összefogás szép példája, a Foktő, Fő utca 32. szám alatti, a hagyományos paraszti létformát tükröző, egykori használati tárgyakkal berendezett portán a hétköznapi népviseletbe öltözött asszonyok ezúttal a régmúltat idézve háziszappant és tarhonyát készítettek. Jó kedvben, vidámságban most sem volt hiány, bár a szárításra előkészített tarhonya a szemerkélő eső miatt ezúttal nem a napon, hanem a huzatos kamrában szárad.

Battáné Pálfi Erzsébet alpolgármester felelevenítette: az adakozásokból, támogatásokból berendezett tájház minden egyes darabja, az utolsó szögig foktői. Éppúgy, mint ahogy azok a nagymamáktól, dédnagymamáktól ellesett fortélyok, ahogyan a szorgalmas, családcentrikus asszonyok, akár csak elődeik 100-150 évvel ezelőtt például a háziszappant főzték, nyáron a szárított tarhonyát készítették.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


-A paraszti élet egyik jellegzetessége volt, hogy mindennek meg volt a maga ideje. Például a háziszappant rendszerint már márciusig elkészítették. A szappan a disznóöléseknél megmaradt zsiradék felhasználásával készült. Miután a 40 kiló zsiradékból üstben kifőzött, formákba öntött szappan kihűl, felkockázzuk és majd hat hét után lehet használni.

„Idén a koronavírus-járvány márciusi korlátozásai miatt a közös háziszappan készítés és a hagyományosan nyári, kora őszi házimunka, a tarhonyakészítés kivételesen egybe esik.Ki tudja, mit hoz az ősz, de tervezünk még pálinkafőzést, kacsapucolást, birkavágást, disznóvágást. Természetesen a szüretet is megtartjuk, itt a tájházban” - mondta az alpolgármester.

Battáné hozzátette: a délelőtti szappanfőzést a tarhonyakészítés követte.

A foktői tarhonya receptje: egy kiló liszthez nyolc tojást, nyolc csipet sót, és igény szerint egy kis vizet adunk. Ezt száraz, morzsalékos állagúra gyúrjuk. Az otthoni gyors megoldás, a tészta lereszelése helyett most, a hagyományt követve, a tarhonyának valót szitán morzsolják át az asszonyok.”

Az udvaron lévő kerekes kút, köcsögfa mellett, a verandán üldögélő, beszélgető férfiak csak később tevékenykedtek. Duna menti település lévén a hozzáértők a hálókészítés fortélyaiba avatták be a kézműves foglalkozásokra érkező gyerekeket.

A kora esti órákban már a szórakozásé volt a főszerep, a hagyományőrző nap közönsége Pogrányi Miki zenekara kíséretében nótázott és táncolt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>
2022. 08. 08., 09:49
Egy héten át fokozott sebességellenőrzések jönnek az ország egész területén. Még >>>
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés