2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Már vásárolják föl az útépítések területeit Foktőn – 2020-ban már nem arathatnak a gazdák

Már vásárolják föl az útépítések területeit Foktőn – 2020-ban már nem arathatnak a gazdák
Illés György Cinó  |  2019. 12. 26., 12:30

A Duna-hídra vezető utak ügye előrehaladásának nem hivatalos jelét látja Bakai Károly foktői polgármester abban, hogy az elmúlt hetekben egy igazságügyi szakértő kezdett egyeztetni az út nyomvonalán földek tulajdonosaival, hogy mennyiért adnák el az államnak a területet – írja a BAON, idézve a polgármester.

Elkezdődtek a földfelvásárlások Foktő környékén című cikkében a BAON megyei hírportál teret ad Bakai Károly foktői polgármester azon vélekedésének, hogy a földterületeket a Duna-hídra vezető utak helyigénye miatt vásárolják fel a helyi gazdáktól. Ebben a Kalocsa–Paks Duna-híddal kapcsolatosan beharangozott útfelújítási hullám kezdetének nem hivatalos előjelét látja a település vezetője. A polgármester ennek fényében nagy valószínűséget ad a Kalocsa–Paks (avagy Dunaszentgyörgy–Foktő) híd megépülésének, az állami földfelvásárlási szándékban pedig egyértelmű jelét látja annak, hogy célegyenesbe fordult az út- és hídépítési program.

Az elmúlt hetekben megjelent a faluban egy igazságügyi szakértő, aki egyeztetni kezdett az út nyomvonalán földdel rendelkező gazdákkal, hogy mennyiért adnák el az államnak a területet”
– idézi a cikk a megkereséseket a híddal kapcsolatos útépítések közvetlen előjelének tartó Bakai Károlyt, aki azt is hozzátette, hogy ha a tulajdonosokkal nem sikerül megegyezni, akkor kisajátítják a földeket.

Tavasszal indul az útépítés?

A szakértőtől megkérdeztem, hogy az érintett foktői gazdák learathatják-e még a következő évi termést, amire nemleges választ kaptam. Azt mondta, zöldkárt fognak fizetni nekik, mert tavasszal valószínűleg elkezdődik a hídra felvezető út, majd a híd építése”–fogalmaz a hivatkozott cikkben Bakai.

Fotó: Gábor János / Petőfi Népe - Forrás: BAON.hu


A portál a polgármester nyilatkozata kapcsán fölidézi, hogy Font Sándor országgyűlési képviselő a december 5-i kalocsai közmeghallgatáson jelentette be, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kiírta a közbeszerzési pályázatot az átkelő kivitelezésére, amely a honatya szerint 2020 őszén kezdődhet el. A bonyolult építkezést korábbi nyilatkozatokban többen is másfél-két évre becsülték, így, ha minden menetrend szerint halad, leghamarabb 2022 második félévében hajthatnak át az első járművek a Foktő mellett induló, majd a túloldalon Dunaszentgyörgy mellett partot érő Kalocsa–Paks Duna-hídon.

A portál Bakaira hivatkozva azt is leírja, hogy a Duna-menti kistelepülések polgármesterei nemrég egyeztettek a közútkezelővel Kecskeméten, ahol kiderült, hogy hamarosan indul az 5106-os számú Dunapataj–Ordas–Géderlak–Foktő út felújítása. Ennek során nem csupán új burkolatot kap az út, hanem kiszélesítik és meg is erősítik, egyidejűleg áthelyezve a mellette húzódó vízelvezetéseket és villanyoszlopokat.
A közútkezelő a Foktő északkeleti határán lévő vasúti átjáróig végzi el a munkát, az ez után következő szakasz korszerűsítése, nagy teherbírásúvá tétele és a rávezető utak megépítése már a hídépítő cég feladata lesz.
Ezek fényében Bakai Károly kijelentette:

Most már kilencvenszázalékos biztonsággal merem mondani, hogy lesz Duna-híd Foktő és Dunaszentgyörgy között.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei