2022. 11. 30. szerda
András, Andor
: 408 Ft   : 394 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy szabású nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat Foktőn - Sajtótájékoztatón jelentették be az október 11-i időpontot

Nagy szabású nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat Foktőn - Sajtótájékoztatón jelentették be az október 11-i időpontot
Zsiga Ferenc  |  2018. 10. 08., 18:21

Nagy szabású, a lakosság egy részének bevonásával tart nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság Foktőn, október 11-én, csütörtökön, várhatóan 9-14 óráig. A gyakorlaton a Helyi Védelmi Bizottság mellett a társ szervek és a polgárőrség is részt vesz, megfigyelőként valamennyi, a Paksi Atomerőmű 30 kilométeres körzetében lévő település polgármesterét várják. A gyakorlat részleteit ma Kalocsán, a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya előadótermében tartott sajtótájékoztatón Mészáros Zoltán tűzoltó alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság titkára és Bakai Károly, Foktő község polgármestere ismertette.

A sajtótájékoztatót Mészáros Zoltán nyitotta meg, aki a távol lévő Kovács Ernő kormánymegbízott, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke nevében is köszöntötte a média munkatársait és dr. Bedics Andrea járási hivatalvezetőt, a Helyi Védelmi Bizottság vezetőjét. Az alezredes bevezetőjében elmondta: a térségben a Paksi Atomerőmű társadalmi elismertsége nagy, amit az erőmű több évtizedes, a lakosság nyugalma megzavarása nélküli működése és nyitott kommunikációja is megalapoz.

Ám a biztonság nincs ingyen, ezt a többszörösen biztosított technológia ellenére szélesebb körben kell értelmezni. Ebbe már beletartozik a védelmi igazgatás is. Amennyiben bármilyen üzemzavar, nukleáris baleset történne, arra kiforrott választ kell adni: ki, mikor, milyen szervezettséggel, mit csinál. A Paksi Atomerőmű saját nukleárisbaleset-elhárítási szervezete minden hónapban gyakorlatot tart, de országos szinten a védelmi bizottságok is minden évben gyakorlatot tartanak.  

Mészáros Zoltán rámutatott: a védelmi igazgatás szervezetébe tartozik a Megyei Védelmi Bizottság, a Helyi Védelmi Bizottság, de a 30 kilométeres körzetre tekintettel Kalocsa mellett Kiskőrös, Kunszentmiklós és Baja Védelmi Bizottságai is érintettek. A Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság idei munkatervében szerepel, hogy Bács-Kiskun megye egy településén nukleárisbaleset-elhárítási végrehajtási gyakorlatot kell tartani, amelynek kötelező része a jódtabletta osztás, illetve a kimenekítés.


Forrás: Zsiga Ferenc

Az előkészítő munkálatok során esett a választás Foktőre, melynek polgármestere készségesen és segítőkészen fogadta a gyakorlat megtartását. A gyakorlat 2018. október 11-én, várhatóan 9 órától 14 óráig, két helyszínen tart. Az első helyszín a művelődési ház, ahol a védelmi igazgatásról, a lakosság védelméről, a települési védelmi alegységek működésérő tartanak tájékoztató jellegű előadásokat, majd a lakosság egy részének bevonásával jódtabletta osztás történik és a feltételezés szerint a gépjárművel nem rendelkező lakosság kitelepítését gyakorolják.

A gyakorlat ezen fázisában megszólal az előre rögzített szövegek bejátszására is alkalmas hangosbemondó rendszer és sziréna.  Miután a szokásostól eltérő időpontban és tartalommal szólal meg a sziréna a lakosság előzetes tájékoztatására is nagy hangsúlyt fektettek. A helyi lakosok tájékoztatására szolgáló szórólapok minden háztartásba eljutottak, de a település legforgalmasabb helyein, ugyan ezt a szöveget plakát formájában is megjelenítették. A tájékoztatás legfontosabb üzenete, hogy a lakosságnak a gyakorlatba bevontakon kívül teendője nincs.

Mint elhangzott: a végrehajtási gyakorlat helyszíne a sportpálya lesz, ahol a nukleárisbaleset-elhárításban közreműködő szervezetek, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Megyei Rendőr-főkapitányság részvételével ellenőrző, áteresztő pontot fognak felállítani, valamint a sugárfelderítő és sugármentesítő technikai eszközöket is bemutatják.

A gyakorlaton több szervezet is részt vesz. Így például a települési polgári védelmi parancsnokság és annak alegységei, a Dél-Alföldi Közlekedési Központ, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség szakemberei és a kalocsai polgárőrök. Valamennyi program nyilvános, a cél az, hogy a település lakossága minél nagyobb számban látogassa az egyes helyszíneket – mondta Mészáros Zoltán tűzoltó alezredes, a Bács-kiskun Megyei Védelmi Bizottság titkára.  

Bakai Károly, Foktő község polgármester az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy természetesen a gyakorlattal nem érintett szomszédos településeken nem szólalnak meg a szirénák és a hangosbemondó sem működik. Foktő lakossága tud a katasztrófavédelmi gyakorlatról. A polgármester szerint az időjárás is kedvezően alakul, az előrejelzések alapján október 11-én, csütörtökön napközben 22 fokos hőmérséklet várható.

A gyakorlat legfőbb hozadéka, hogy adott esetben mindenki tudja a rá szabott feladatot teljesíteni és a lakosság is megfelelő információkkal rendelkezzen egy adott szituációban. Bakai Károly elismerően szólt a Paksi Atomerőmű működéséről és nyílt kommunikációjáról, ami a legkisebb, a működést nem befolyásoló kisebb meghibásodást, az erőmű működését nem befolyásoló üzemzavarról is tájékoztatja a lakosságot.

A Paksi Atomerőmű akkora túlbiztosítással üzemel, hogy mindenki nyugodtan aludhat. A csütörtöki gyakorlat arról szól: ha mégis történik valamilyen nukleáris esemény, legyen rá lehetőség, hogy a lakosság békésen és szervezett körülmények között távozzon. A polgármester zárómondatában aláhúzta: a községben az élet a gyakorlat napján is normális kerékvágásban halad, a kitelepítési gyakorlatban a nyugdíjas klub önkéntesei vesznek részt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 30., 14:07
A pótösszeírás lezárultával véget ért a 2022-es népszámlálás, a határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél. Még >>>
2022. 11. 30., 12:22
A nagy sikerű kihelyezett osztályfőnöki órán a fiatalok kipróbálhatták a terhességi szimulációs mellényt és az öregségi szimulációs szettet, mely az empátiás készségek fejlesztésére hat. Még >>>
2022. 11. 30., 10:43
A rendőrök a látogatóknak tartottak tájékoztatót a felvételi eljárásról és a várható szolgálati feladatokról. Még >>>
2022. 11. 30., 09:37
A gyanúsított a sértettől élelmiszert és aprópénzt vett el, majd a bozótvágó késsel több helyen megsebesítette. Még >>>
2022. 11. 30., 09:25
Nagy szeretettel várnak mindenkit vasárnaponként Solton, a Béke téri Adventi gyertyagyújtásra, az azt követő fáklyás felvonulásra és az ünnepre hangoló kísérő programokra. Még >>>
2022. 11. 29., 09:13
A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK