2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy szabású nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat Foktőn - Sajtótájékoztatón jelentették be az október 11-i időpontot

Nagy szabású nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat Foktőn - Sajtótájékoztatón jelentették be az október 11-i időpontot
Zsiga Ferenc  |  2018. 10. 08., 18:21

Nagy szabású, a lakosság egy részének bevonásával tart nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság Foktőn, október 11-én, csütörtökön, várhatóan 9-14 óráig. A gyakorlaton a Helyi Védelmi Bizottság mellett a társ szervek és a polgárőrség is részt vesz, megfigyelőként valamennyi, a Paksi Atomerőmű 30 kilométeres körzetében lévő település polgármesterét várják. A gyakorlat részleteit ma Kalocsán, a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya előadótermében tartott sajtótájékoztatón Mészáros Zoltán tűzoltó alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság titkára és Bakai Károly, Foktő község polgármestere ismertette.

A sajtótájékoztatót Mészáros Zoltán nyitotta meg, aki a távol lévő Kovács Ernő kormánymegbízott, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke nevében is köszöntötte a média munkatársait és dr. Bedics Andrea járási hivatalvezetőt, a Helyi Védelmi Bizottság vezetőjét. Az alezredes bevezetőjében elmondta: a térségben a Paksi Atomerőmű társadalmi elismertsége nagy, amit az erőmű több évtizedes, a lakosság nyugalma megzavarása nélküli működése és nyitott kommunikációja is megalapoz.

Ám a biztonság nincs ingyen, ezt a többszörösen biztosított technológia ellenére szélesebb körben kell értelmezni. Ebbe már beletartozik a védelmi igazgatás is. Amennyiben bármilyen üzemzavar, nukleáris baleset történne, arra kiforrott választ kell adni: ki, mikor, milyen szervezettséggel, mit csinál. A Paksi Atomerőmű saját nukleárisbaleset-elhárítási szervezete minden hónapban gyakorlatot tart, de országos szinten a védelmi bizottságok is minden évben gyakorlatot tartanak.  

Mészáros Zoltán rámutatott: a védelmi igazgatás szervezetébe tartozik a Megyei Védelmi Bizottság, a Helyi Védelmi Bizottság, de a 30 kilométeres körzetre tekintettel Kalocsa mellett Kiskőrös, Kunszentmiklós és Baja Védelmi Bizottságai is érintettek. A Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság idei munkatervében szerepel, hogy Bács-Kiskun megye egy településén nukleárisbaleset-elhárítási végrehajtási gyakorlatot kell tartani, amelynek kötelező része a jódtabletta osztás, illetve a kimenekítés.


Forrás: Zsiga Ferenc

Az előkészítő munkálatok során esett a választás Foktőre, melynek polgármestere készségesen és segítőkészen fogadta a gyakorlat megtartását. A gyakorlat 2018. október 11-én, várhatóan 9 órától 14 óráig, két helyszínen tart. Az első helyszín a művelődési ház, ahol a védelmi igazgatásról, a lakosság védelméről, a települési védelmi alegységek működésérő tartanak tájékoztató jellegű előadásokat, majd a lakosság egy részének bevonásával jódtabletta osztás történik és a feltételezés szerint a gépjárművel nem rendelkező lakosság kitelepítését gyakorolják.

A gyakorlat ezen fázisában megszólal az előre rögzített szövegek bejátszására is alkalmas hangosbemondó rendszer és sziréna.  Miután a szokásostól eltérő időpontban és tartalommal szólal meg a sziréna a lakosság előzetes tájékoztatására is nagy hangsúlyt fektettek. A helyi lakosok tájékoztatására szolgáló szórólapok minden háztartásba eljutottak, de a település legforgalmasabb helyein, ugyan ezt a szöveget plakát formájában is megjelenítették. A tájékoztatás legfontosabb üzenete, hogy a lakosságnak a gyakorlatba bevontakon kívül teendője nincs.

Mint elhangzott: a végrehajtási gyakorlat helyszíne a sportpálya lesz, ahol a nukleárisbaleset-elhárításban közreműködő szervezetek, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Megyei Rendőr-főkapitányság részvételével ellenőrző, áteresztő pontot fognak felállítani, valamint a sugárfelderítő és sugármentesítő technikai eszközöket is bemutatják.

A gyakorlaton több szervezet is részt vesz. Így például a települési polgári védelmi parancsnokság és annak alegységei, a Dél-Alföldi Közlekedési Központ, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség szakemberei és a kalocsai polgárőrök. Valamennyi program nyilvános, a cél az, hogy a település lakossága minél nagyobb számban látogassa az egyes helyszíneket – mondta Mészáros Zoltán tűzoltó alezredes, a Bács-kiskun Megyei Védelmi Bizottság titkára.  

Bakai Károly, Foktő község polgármester az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy természetesen a gyakorlattal nem érintett szomszédos településeken nem szólalnak meg a szirénák és a hangosbemondó sem működik. Foktő lakossága tud a katasztrófavédelmi gyakorlatról. A polgármester szerint az időjárás is kedvezően alakul, az előrejelzések alapján október 11-én, csütörtökön napközben 22 fokos hőmérséklet várható.

A gyakorlat legfőbb hozadéka, hogy adott esetben mindenki tudja a rá szabott feladatot teljesíteni és a lakosság is megfelelő információkkal rendelkezzen egy adott szituációban. Bakai Károly elismerően szólt a Paksi Atomerőmű működéséről és nyílt kommunikációjáról, ami a legkisebb, a működést nem befolyásoló kisebb meghibásodást, az erőmű működését nem befolyásoló üzemzavarról is tájékoztatja a lakosságot.

A Paksi Atomerőmű akkora túlbiztosítással üzemel, hogy mindenki nyugodtan aludhat. A csütörtöki gyakorlat arról szól: ha mégis történik valamilyen nukleáris esemény, legyen rá lehetőség, hogy a lakosság békésen és szervezett körülmények között távozzon. A polgármester zárómondatában aláhúzta: a községben az élet a gyakorlat napján is normális kerékvágásban halad, a kitelepítési gyakorlatban a nyugdíjas klub önkéntesei vesznek részt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>
2023. 09. 19., 13:56
A kormányablakbusz szeptember 20-án, szerdán 8:30 és 14:30 között a Polgármesteri Hivatal épületénél várja a lakosságot ügyfélfogadásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK