2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szijjártó Péter: A foktői Pannon Növényolajgyártó a kormány szövetségese, mert új munkahelyeket teremt

Szijjártó Péter: A foktői Pannon Növényolajgyártó a kormány szövetségese, mert új munkahelyeket teremt
Zsiga Ferenc  |  2020. 09. 11., 09:20

Hivatalosan és jelképesen is 22,2 milliárdos beruházás indult tegnap a Pannon Növényolajgyártó Kft. foktői telephelyén, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Font Sándor országgyűlési képviselő és Juhász Csaba, a magyarországi Glencore Agriculture cégcsoport ügyvezetője helyezték el az alapkövet. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, 1,8 milliárd forint állami támogatással 2022-ig megvalósuló, 40 új munkahelyet teremtő beruházást indító eseményről szóló tudósításunk első részében Juhász Csaba és Font Sándor országgyűlési képviselő felszólalásából már idéztünk. Ígéretünkhöz híven most Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédének lényegét foglaljuk össze.

Amint már megírtuk, hét év sikeres működés után tovább bővíti foktői növényolaj-finomító üzemét a Glencore Agriculture cégcsoporthoz tartozó Pannon Növényolajgyártó Kft., az új üzem alapkövét szeptember 7-én, hétfőn helyezték el.

Az ünnepélyes eseménnyel hivatalosan és jelképesen is kezdetét vette a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, 1,8 milliárd forint állami támogatással megvalósuló, körülbelül 22,2 milliárd forint értékű, 40 új munkahelyet teremtő beruházás.

A PROJEKT JELENTŐSÉGÉT MI SEM BIZONYÍTJA JOBBAN, MINTHOGY ANNAK INDÍTÁSAKOR A KORMÁNY RÉSZÉRŐL SZIJJÁRTÓ PÉTER KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTER IS MEGJELENT. MINT EMLÉKEZETES, A HÉT ÉVVEL EZELŐTTI GYÁRAVATÓ DÍSZVENDÉGE ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK VOLT.

Szijjártó Péter az alapkő letétele, az időkapszula elhelyezése előtt mondott beszédében kifejtette: Magyarország kormánya szövetségesének tekint minden olyan vállalatot, amely most hajt végre fejlesztéseket, beruházásokat annak érdekében, hogy megőrizze munkahelyeit, illetve, hogy újakat hozzon létre. Az új üzem több mint 22 milliárd forintos beruházással, 1,8 milliárd forint állami támogatással valósul meg - mondta a miniszter.

Hozzátette:

A magyar gazdaság nem a kiszolgáltatottsághoz, védtelenséghez vezető nemzetközi hitelektől, hanem a magyar emberek munkájától lehet újra sikeres.”


Kiemelte: a kormány éppen ezért mindent megtesz egyrészt a magyar emberek egészsége védelmében, hogy megakadályozza a koronavírus, és ezzel együtt a járvány behurcolását, másrészt a már meglévő munkahelyek védelmében és az újak létrehozása érdekében.

A kormány szeretné támogatni a munkanélküliség ellen folytatott harcot, és minden egyes beruházás ennek egy-egy állomása.”Szijjártó Péter hangsúlyozta: a mezőgazdaságot, valamint az élelmiszeripart az eddigieknél is stratégiaibb, fontosabb ágazatként kell kezelni.

Az élelmiszeripar ugyanis azon kevés ágazatok közé tartozik, amelyek az idei esztendő első fél évében is fent tudta tartani növekedési ütemét.”A termelési értéke a tavalyi esztendőben 10 százalékkal nőtt és elérte a 3500 milliárd forintot, az idei esztendő nagyon nehéz első félévében is újabb 10 százalékos növekedést tudott felmutatni.

Az ágazat 140 ezer embernek ad munkát - tette hozzá.

Mint mondta:

Magyarország a világ tíz "legnyitottabb országa" közé tartozik, az export és a GDP aránya 86,5 százalék, tehát a kivitel teljesítménye alapvetően meg tudja határozni a nemzetgazdaság egészének teljesítményét"Magyarország és az Egyesült Királyság gazdasági együttműködésének fontos mérföldkövének nevezte a miniszter a Glencore újabb beruházását, hiszen

AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBÓL ÉRKEZŐ VÁLLALATOK A HETEDIK LEGNAGYOBB BERUHÁZÓI KÖZÖSSÉGET ALKOTJÁK MA MAGYARORSZÁGON, ÉS AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG A TIZENKETTEDIK LEGJELENTŐSEBB KERESKEDELMI PARTNERE MAGYARORSZÁGNAK

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Mint előző cikkünkben már nagyobbrészt beszámoltunk róla, Juhász Csaba, a magyarországi Glencore Agriculture cégcsoport ügyvezetője az alapkőletételi ünnepségen azt is elmondta:

A magyarországi divízió 1996 óta összesen 260 millió amerikai dollárt költött beruházásokra. A foktői gyár 40 milliárd forint értékű beruházás eredményeként Közép-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb sajtoló üzemeként 2012-ben kezdhette meg működését és eddig nagyjából 5 millió tonna napraforgót dolgoztak már fel.” A fejlesztéssel a Pannon Növényolajgyártó Kft. a meglévő nyersolajtermeléshez kapcsolódóan növényolaj-finomító üzemmel bővíti gyárát, hogy a kinyert nyersolajból finomított olajat állítsanak elő. A legfontosabb feldolgozott termény a napraforgó, de az üzem alkalmas repcemag, szójabab és kukoricacsíra feldolgozására is – hangsúlyozta beszédében Juhász Csaba


A Glencore Agriculture 35 országban van jelen, és mintegy 16 ezer embert foglalkoztat világszerte. A nyilvános cégadatok szerint a 135 embert foglalkoztató Pannon Növényolajgyártó vállalat adózás előtti eredménye két éve 5,2 millió dollár, míg az előző évben közel 5 millió dollár volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>
2021. 12. 03., 11:10
Vasárnap este a színházban lesz az ismert színészek nevével fémjelzett előadás, amelyre a színész a KIK közösségi médiás oldalán invitálja a közönséget. Még >>>
2021. 12. 03., 10:45
Januártól a magánszemélyek kezdeményezhetik, hogy az állami nyilvántartásokban tárolt adataik változása esetén értesítést kapjanak azok a közművek és cégek, amelyekkel szerződésük van. Még >>>
2021. 12. 03., 10:22
Íme a harmadik feladvány, játékra fel! Még >>>
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés