2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Szijjártó Péter: A foktői Pannon Növényolajgyártó a kormány szövetségese, mert új munkahelyeket teremt

Szijjártó Péter: A foktői Pannon Növényolajgyártó a kormány szövetségese, mert új munkahelyeket teremt
Zsiga Ferenc  |  2020. 09. 11., 09:20

Hivatalosan és jelképesen is 22,2 milliárdos beruházás indult tegnap a Pannon Növényolajgyártó Kft. foktői telephelyén, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Font Sándor országgyűlési képviselő és Juhász Csaba, a magyarországi Glencore Agriculture cégcsoport ügyvezetője helyezték el az alapkövet. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, 1,8 milliárd forint állami támogatással 2022-ig megvalósuló, 40 új munkahelyet teremtő beruházást indító eseményről szóló tudósításunk első részében Juhász Csaba és Font Sándor országgyűlési képviselő felszólalásából már idéztünk. Ígéretünkhöz híven most Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédének lényegét foglaljuk össze.

Amint már megírtuk, hét év sikeres működés után tovább bővíti foktői növényolaj-finomító üzemét a Glencore Agriculture cégcsoporthoz tartozó Pannon Növényolajgyártó Kft., az új üzem alapkövét szeptember 7-én, hétfőn helyezték el.

Az ünnepélyes eseménnyel hivatalosan és jelképesen is kezdetét vette a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, 1,8 milliárd forint állami támogatással megvalósuló, körülbelül 22,2 milliárd forint értékű, 40 új munkahelyet teremtő beruházás.

A PROJEKT JELENTŐSÉGÉT MI SEM BIZONYÍTJA JOBBAN, MINTHOGY ANNAK INDÍTÁSAKOR A KORMÁNY RÉSZÉRŐL SZIJJÁRTÓ PÉTER KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTER IS MEGJELENT. MINT EMLÉKEZETES, A HÉT ÉVVEL EZELŐTTI GYÁRAVATÓ DÍSZVENDÉGE ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK VOLT.

Szijjártó Péter az alapkő letétele, az időkapszula elhelyezése előtt mondott beszédében kifejtette: Magyarország kormánya szövetségesének tekint minden olyan vállalatot, amely most hajt végre fejlesztéseket, beruházásokat annak érdekében, hogy megőrizze munkahelyeit, illetve, hogy újakat hozzon létre. Az új üzem több mint 22 milliárd forintos beruházással, 1,8 milliárd forint állami támogatással valósul meg - mondta a miniszter.

Hozzátette:

A magyar gazdaság nem a kiszolgáltatottsághoz, védtelenséghez vezető nemzetközi hitelektől, hanem a magyar emberek munkájától lehet újra sikeres.”


Kiemelte: a kormány éppen ezért mindent megtesz egyrészt a magyar emberek egészsége védelmében, hogy megakadályozza a koronavírus, és ezzel együtt a járvány behurcolását, másrészt a már meglévő munkahelyek védelmében és az újak létrehozása érdekében.

A kormány szeretné támogatni a munkanélküliség ellen folytatott harcot, és minden egyes beruházás ennek egy-egy állomása.”Szijjártó Péter hangsúlyozta: a mezőgazdaságot, valamint az élelmiszeripart az eddigieknél is stratégiaibb, fontosabb ágazatként kell kezelni.

Az élelmiszeripar ugyanis azon kevés ágazatok közé tartozik, amelyek az idei esztendő első fél évében is fent tudta tartani növekedési ütemét.”A termelési értéke a tavalyi esztendőben 10 százalékkal nőtt és elérte a 3500 milliárd forintot, az idei esztendő nagyon nehéz első félévében is újabb 10 százalékos növekedést tudott felmutatni.

Az ágazat 140 ezer embernek ad munkát - tette hozzá.

Mint mondta:

Magyarország a világ tíz "legnyitottabb országa" közé tartozik, az export és a GDP aránya 86,5 százalék, tehát a kivitel teljesítménye alapvetően meg tudja határozni a nemzetgazdaság egészének teljesítményét"Magyarország és az Egyesült Királyság gazdasági együttműködésének fontos mérföldkövének nevezte a miniszter a Glencore újabb beruházását, hiszen

AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBÓL ÉRKEZŐ VÁLLALATOK A HETEDIK LEGNAGYOBB BERUHÁZÓI KÖZÖSSÉGET ALKOTJÁK MA MAGYARORSZÁGON, ÉS AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG A TIZENKETTEDIK LEGJELENTŐSEBB KERESKEDELMI PARTNERE MAGYARORSZÁGNAK

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Mint előző cikkünkben már nagyobbrészt beszámoltunk róla, Juhász Csaba, a magyarországi Glencore Agriculture cégcsoport ügyvezetője az alapkőletételi ünnepségen azt is elmondta:

A magyarországi divízió 1996 óta összesen 260 millió amerikai dollárt költött beruházásokra. A foktői gyár 40 milliárd forint értékű beruházás eredményeként Közép-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb sajtoló üzemeként 2012-ben kezdhette meg működését és eddig nagyjából 5 millió tonna napraforgót dolgoztak már fel.” A fejlesztéssel a Pannon Növényolajgyártó Kft. a meglévő nyersolajtermeléshez kapcsolódóan növényolaj-finomító üzemmel bővíti gyárát, hogy a kinyert nyersolajból finomított olajat állítsanak elő. A legfontosabb feldolgozott termény a napraforgó, de az üzem alkalmas repcemag, szójabab és kukoricacsíra feldolgozására is – hangsúlyozta beszédében Juhász Csaba


A Glencore Agriculture 35 országban van jelen, és mintegy 16 ezer embert foglalkoztat világszerte. A nyilvános cégadatok szerint a 135 embert foglalkoztató Pannon Növényolajgyártó vállalat adózás előtti eredménye két éve 5,2 millió dollár, míg az előző évben közel 5 millió dollár volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK