2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Szijjártó Péter avatta fel a Foktő határában épült Turbo Szállót – A térség első munkásszállója a Duna-híd átadása előtt 14 nappal nyílt meg

Zsiga Ferenc  |  2024. 05. 24., 08:28

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Filvig Géza polgármester meghívására 2024. május 23-án érkezett Kalocsára, majd a Kalocsai Színházban 19:30 órakor végződő Lakossági Fórumot követően a Turbo Truck Kft. beruházásában Foktő határában épült 146 férőhelyes munkásszálló avatóünnepségén mondott beszédet. Szijjártó Péter, Font Sándor országgyűlési képviselő, Almási Erzsébet, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nkft. (OFA) ügyvezetője, Kovács Miklós társtulajdonos és Felnagy Zsolt, a cég ügyvezetője társaságában a nemzetiszínű avatószalag átvágásával jelképesen is átadta a Paks II. beruházás és a Kalocsa-Paks Duna-híd miatt különös jelentőséggel bíró új munkásszállót.

A kormány célja a jelenleg 75 százalékos foglalkoztatási arány 85 százalékra emelése, hogy ezáltal újabb lendületet kaphasson és még egy polccal feljebb kerülhessen a gazdaság az elkövetkezendő időszakban. A kormány a Foktőn megvalósult projektet 390 millió forinttal támogatta, ugyanis a létesítménynek nagy jelentősége van, hiszen a szállótól nyolc-tíz kilométerre valósul meg a magyar gazdaságtörténet legnagyobb beruházása, a paksi bővítés, amely hatalmas lehetőséget jelent különösen Kalocsa és Foktő, valamint a vonzáskörzetben lévő települések számára.” – fogalmazott a miniszter. 

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Szijjártó Péter kitért arra is, hogy

FOKTŐ ÉS KALOCSA BEKAPCSOLÓDÁSÁT AZ ÉPÍTKEZÉSBE AZ IS MEGKÖNNYÍTI, HOGY JÚNIUS 6-ÁN ÁTADÁSRA KERÜL A KALOCSA ÉS PAKS KÖZÖTTI ÚJ DUNA-HÍD.

A paksi beruházáson a csúcsidőszakban tízezres nagyságrendben fognak dolgozni emberek. Nekik pedig szállás kell, őket el kell helyezni, lehetővé kell, hogy tegyük, hogy itt tartózkodjanak a munkavégzésük idejére."– fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető beszédében aláhúzta: az elmúlt öt év három súlyos válságot hozott magával, amelyek nyomán felbomlott a világgazdasági status quo, és ezek a krízisek különösen nagy kihívások elé állították azokat az országokat, amelyek nyitott gazdasággal rendelkeznek. Szavai szerint ezért Magyarországon is hatalmas küzdelmet kellett folytatni a munkahelyek megvédése és az infláció letörése érdekében, de a kormány sikerrel járt, így hazánk megerősödve tudott kikerülni ebből a helyzetből is.

Az elmúlt évek drámai válságai során is sikerült megvédeni a korábban komoly erőfeszítésekkel elért közös eredményeket."– mondta Szijjártó Péter, aki miután már előzetesen a Turbó Szálló egyes helyiségeit bejárta, azt mondta:

Gratulálok Kovács Miki barátomnak és munkatársainak, hogy ezt a beruházást ilyen magas színvonalon megvalósították!”

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Felnagy Zsolt, a Turbo Truck Kft. ügyvezető igazgatója a beruházásról szólva kifejtette: 2022-ben kezdtük meg az évtizedek óta üresen álló volt szovjet laktanya épület felújítási munkálatait, amelybe sok energiát és munkát fektettünk annak érdekében, hogy minden az elképzelésünknek megfelelően valósuljon meg. Foktőn működik a Viterra Növényolajgyár, amely beruházásaival lehetővé tette a település eddigi fejlődését. Bízom benne, hogy a most átadásra kerülő 146 férőhellyel rendelkező munkásszállónk további beruházásokat és fejlesztéseket generál majd a környék munkaerőpiaca és gazdasága életében” – mondta az ügyvezető, hozzátéve:

A hamarosan átadásra kerülő Kalocsa-Paks Duna-hídnak köszönhetően a Turbo Szálló a közlekedés szempontjából könnyen megközelíthető lesz, így a további, például a paksi atomerőmű bővítés következtében létrejövő munkahelyek szempontjából is kiemelt fontosságúnak számíthat, és segítheti a szomszédos vármegyék munkaerő-mobilitását is.”

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az épületről szólva elhangzott: „a szobák kialakításánál figyeltünk arra, hogy nemek szerint elkülönített, maximum 4 fő elhelyezésére alkalmas hálóhelyiségek kerüljenek kialakításra, továbbá a nagyobb szállásegységekben családok részére is elválasztott szálláshelyrész legyen biztosítva. Gondoskodtunk továbbá arról is, hogy külön gondnoki egység, éjjel-nappali ügyeletet biztosító porta, 3 fő elhelyezését biztosító betegszoba, mosókonyha, tároló és gépészeti helyiség kerüljön kialakításra. A munkásszálló berendezési tárgyait saját erőből biztosítottuk. Kiemelt célunk volt, hogy kényelmes, modern, jól felszerelt lakóhelyiségeket alakítsunk ki" – mondta az ügyvezető.
Felnagy Zsolt azzal zárta beszédét:

Köszönöm, hogy eljöttek és velünk ünnepelik ezt a mérföldkövet a térség életében!”

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Almási Erzsébet, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nkft.(OFA) ügyvezetője egyebek mellett elmondta:

2017 óta támogatják munkásszállók létesítését, melyet hat munkaerőpiaci program keretében igyekeztünk megvalósítani. Jelenleg a hatodik program megvalósítása zajlik, amelyen belül a Turbo Szálló is kialakításra került. Ehhez a társaságunk 70 százalékos támogatási intenzitás mellett 390 millió forintos támogatást nyújtott, és ezzel 146 férőhelyet tudtak kialakítani. 2017 óta idén december 31-ig 67 munkásszálló megvalósítását tudtuk támogatni. Ez annyit jelent, hogy 9480 férőhelyet tudnak biztosítani országos szinten.”

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A beszédek elhangzását követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Font Sándor országgyűlési képviselő, Almási Erzsébet, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nkft. ügyvezetője, Kovács Miklós társtulajdonos és Felnagy Zsolt, a cég igazgatóhelyettese a nemzetiszínű avatószalag ünnepélyes átvágásával jelképesen is átadta a Turbó Szállót, a térség első munkásszállóját. Az esemény kitűnő állófogadással, szakmai és baráti beszélgetésekkel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK