2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Születések parkja épül Foktőn

Zsiga Ferenc  |  2015. 11. 20., 10:27

A foktői körforgónál, immár a község tulajdonában lévő területen épít születések parkját az önkormányzat. Ennek első mozzanataként a régi bevezető út első háza előtti út menti keresztet a település új bevezető útjának elején állították fel. A helyszínen csütörtökön éppen akkor jártunk, amikor a nemrégiben készült alapra munkagép segítségével emelték a szépen felújított keresztet.

Bakai Károly, a község polgármestere arról tájékoztatta portálunkat, hogy a kereszt új helyen történő felújítása csak az első mozzanata a park kialakításának.

A körforgó átadása után a régi bevezető út zsákutca lett, így az volt a cél, hogy a hagyományoknak megfelelően, a Foktőre bevezető új útnál is, így már újra mindenki által látható kereszt fogadja az utazót.

A parkhoz szükséges területet még tavaly ősszel egy borotai magánszemélytől vásárolta meg az önkormányzat. A születések parkja kialakítása azzal folytatódik, hogy hamarosan három darab örökzöld bokrot ültetnek.

Idén eddig 10 gyermek született Foktőn,

így első körben 10 facsemete kerül a parkba, amit remélhetőleg még számos követ, hiszen a faluban mindegy egyes újszülöttet egy fa ültetésével is megünnepelnek. Amint a park végleges kialakítása megtörténik, ökonomikus istentisztelet keretében avatják fel – mondta Bakai Károly polgármester.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint megtudtuk, a kezdeményezés osztatlan sikert aratott a foktőiek körében, és az is szinte bizonyos, hogy mindig lesz friss virág, koszorú, egyházi ünnepeken mécses a kereszt tövében. A kereszt felújítása, áthelyezése azt bizonyítja, hogy becsületes, gondoskodó hagyományőrzők a foktőiek, féltve őrzik örökségüket.

A legtöbb út menti keresztet 1850-1930–ig terjedő időszakban emelték a magyar településeken, nagy többségüket nem az egyház, hanem a hívek adományozták az egész közösségnek. Jellemzően a faluba vezető út elején, vagy egymást keresztező főbb utaknál, vagy magaslatokon helyezték el. Az egyház valamennyit megáldotta, az ünnepi eseményt misével is egybekötötték.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés