2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Tömegeket vonzott a foktői Falunap Piramis koncertje – Értékes díjak a főzőverseny résztvevőinek

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 07., 09:58

Foktő életében az egyik legfontosabb közösségi esemény a nyári szezonra időzített Falunap. A nagyobb települések falunapjai a hagyományosan július első hétvégéjén tartott foktőivel kezdődnek, hogy aztán a programsorozat ősszel, a Pataji Ősz és Pacalfőző Versennyel záródjon. Ugyan a rendezvénynek helyet adó foktői sportpályán szombat délelőtt mért 30 fok próbára tette a baráti társaságoknak, és ha már a fakanálhoz nyúltak, a zsűrinek is főzők állóképességét, jó kedvben, vidámságban nem volt hiány. Sőt, ahogy a lengedező szélben közeledett az este, egyre több és több foktői és környékbeli látogató érkezett a péntek óta tartó műsorfolyam csúcsprodukciójára, az este 8 órakor kezdődő Piramis koncertre.

Mint emlékezetes, némi kihagyás után 2015-ben indult újra Foktőn a Falunap megünneplése, amelyet a szokásoknak megfelelően idén is július első hétvégéjén tartottak. Más településekhez hasonlóan az esemény méltó megrendezéséhez a foktői önkormányzat is részesült JETA támogatásban, így időben megkezdődhettek az előkészületi munkálatok, a fellépő együttesekkel történő szerződéskötések.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A sportpályán felállított nagy színpadon péntek délután 16 órakor már nyomta az Animal Cannibals, amelyet 18 órakor, már lengedező szélben az ABS rockzenekar váltott.

A közel 2,5 kilométeres távolságnak köszönhetően mindebből semmit nem hallottak a község központjában, a parkolóban 17 órakor kezdődő ökomenikus istentisztelet résztvevői. Ám közülük is többen ott voltak a DJ Miller 20 órakor kezdődő műsorán.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Már virradt, amikor a dodzsem, ringlispil, ugrálóvár, később a lufihajtogatók, csillámtetoválók elfoglalják helyüket, hogy aztán vasárnap estébe nyúlón szórakoztassák, szépítsék a 11 órakor a Habpartyra el -, majd visszavonuló gyereksereget.

A főzőversenybe benevezett 11 csapat, a baráti társaságok 9 órakor gyújtottak a bogrács alá,

így egyetlen kivételtől eltekintve déli 12 órakor valamennyi tarhonyára komponált étel ott volt a Blaskó János, Venesz-díjas mesterszakács és segítői, Morvai Istvánné és Rendvai Lászlóné alkotta zsűri asztalán.

Természetesen türelmesek voltak, így végül befutott a kicsit tovább készülő, ám mint kiderült, kitűnően sikerült tarhonyás étel.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Az anonim, számozás alapján beazonosítható ételek közül pontozásos módszerrel választották ki a legjobbakat. Érdekességként megemlítjük, hogy a nagy fővárosi éttermek egykori mesterszakácsának és a foktői zsűritagoknak az ízlése csupán néhány esetben, akkor is kis mértékben tért el, ha úgy tetszik, a sorrendet tekintve egy húron pendültek.

Miközben a zsűri dolgozott, a vendégsereg ebédelt, még pedig az önkormányzat konyháján főzött, kitűnő töltött káposztát, amely talán még Foktőn, a tarhonya hazájában is rendhagyó módon, tarhonyával készült.

A káposzta után finom süteményeket is felszolgáltak, de ami a nagy melegben elengedhetetlen volt: az alkalomra nagyon komolyan, hűtőkocsikban behűtött italokkal is felkészült az önkormányzat és a szívélyes vendéglátásból jelesre vizsgázó dolgozói.

Alig volt vége az ebédnek, amikor a nagy színpadon Bakai Károly polgármester és a zsűri nevében Blaskó János hirdetette ki a 2019. évi Foktői Falunap tarhonyás ételek versenyének eredményét.

Az első helyezettnek járó díjat, a gyönyörű bográcsot, az oklevelet a foktői Sport baráti kör nyerte.

A második helyezettnek járó díjat, amihez szintén egy bogrács tartozott, a Varga Team kapta, míg a képzeletbeli tarhonyás gasztro dobogó harmadik fokára, bográccsal, oklevéllel a kezében az Önkormányzat csapata léphetett fel.

Mivel mással érdemelték volna ki a harmadik helyet, mint a közfelkiáltással is kitűnőnek ítélt tarhonyás töltött káposztával.

A Nyugdíjas Klub csapata olyannyira jót főzött, hogy bár nem készültek rá, nekik különdíjat adományozott a zsűri.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
Az első helyezettnek járó díjat, a gyönyörű bográcsot a foktői Sport baráti kör nyerte
Forrás: Zsiga Ferenc

A taps, ováció kísérte díjkiosztást követően Blaskó János mesterszakácsot, a zsűri elnökét kértük fel, hogy a tarhonyás ételek főzőversenyét szóban is értékelje.

 

A program 14 órától kulturális eseményekkel folytatódott, harmonikaszó, a Foktői Vegyeskórus, a Foktői Hagyományőrző Néptáncegyüttes szórakoztatta a nagy meleg miatt azért még többnyire a sátrak árnyékából figyelő közönséget.

A Bátyai Ifjúsági Fúvószenekar után rövid ideig Csocseszé volt a színpad, hogy aztán Szulák Andrea retró slágerekkel szórakoztassa az akkora már több száz főre gyarapodó közönséget.

Ezt műfajváltás követte, Vesztergám Miklós tárogatózott mindaddig, amíg a Foktői Falunap csúcsrendezvénye előkészületeit a Piramis együttes stábja meg nem tette.

Miután minden technikai eszköz a helyén volt, a hangpróbák is rendben lementek,

A legendás Piramis, a 70-es, 80-as évek magyarországi rock-kedvence kezdett a népszerű dalokba,

amit a közönség nagyon gyakran velük együtt énekelt. 

Az egyes számokat hallgatva azért az idősebbekben felsejlett, visszaemlékeztek azokra az időkre, amikor az együttes alapító tagja, mondhatni arcéle, a 2017-ben elhunyt Som Lajos is ott volt a színpadon, és zenésztársaival együtt elvarázsolta a közönséget.

Nem történt ez másként persze Foktőn sem, ezúttal a formáció tagjai, 

Nemcsók János ének, Závodi János gitár, Vörös Gábor basszusgitár, és az elmaradhatatlan Köves Miklós dobok, a billentyűs vendégzenésszel együtt csaptak a húrokba, adták mindazt, amivel a Piramis máig hatóan híres együttes lett.

A 22 óráig tartó koncert után Markó Gábor homokmégyi lakodalmas zenekara szórakoztatta, mulattatta a végig jó hangulatú 2019. évi Foktői Falunap közönséget.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei