2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Benépesült a Gedir-domb környéke – A szombati parádés programsor után a vasárnapi szentmisével zárult a XXII. Géderlaki Falunap

Benépesült a Gedir-domb környéke – A szombati parádés programsor után a vasárnapi szentmisével zárult a XXII. Géderlaki Falunap
Illés György Cinó  |  2022. 08. 09., 07:48

Szombaton reggel hét órakor horgászversennyel indult a nap a Kobolya horgásztónál. Reggel kilenc órától családi foci kezdődött a nagy iskola udvarán. Mindkét program sokéves hagyományra visszatekintő, közkedvelt program a község lakói körében. A hivatalos megnyitót délután háromkor tartották, majd hajnalig tartó, változatos és színvonalas műsorfolyam vette kezdetét. A Szent László téren a falunapok idején a gyerekeket csillámtetoválás, hennafestés, légvár, Fanti lufihajtogató bohóc bemutatója, arcfestés, valamint népi fajátékokból berendezett játszótér várta, és vásári forgatag színesítette a programot. A falunap záróeseménye a ma délelőtti ünnepi szentmise volt.

A szombaton délután háromkor a Szent László téren tartott ünnepélyes megnyitón közreműködött a Katolikus Egyház Férfikórusa, a Géderlaki Népművészeti és Kulturális Egyesület felnőtt csoportja, majd iskolás gyerekek vakáció táncát és rajz kiállítását is láthatták az érdeklődők.
A megnyitón köszöntőt mondott Katona György, Géderlak polgármestere.

A polgármester köszöntötte a község lakóit és a falunapra máshonnan idelátogatókat, köztük sok visszatérőt, akik Géderlakról származtak el, de ilyenkor hazajönnek, hogy családi, baráti kapcsolataikat ápolják, és kivegyék részüket szülőfalujuk közösségi életéből.

Katona György fölidézte, hogy igen nehéz időszakon vagyunk túl, a pandémia miatti bezártság és bizonytalanság Géderlak életét is megváltoztatta, és a covid-járvány sajnos itt is követelt halálos áldozatot. Bár az ellőttünk álló időszak sem ígérkezik könnyűnek, ugyanakkor

ÖRÖMRE AD OKOT, HOGY VÉGRE KORLÁTOZÁSOK NÉLKÜL EGYÜTT ÜNNEPELHET A FALU APRAJA-NAGYJA.

A polgármester arra is megragadta az alkalmat, hogy beszámoljon a mögöttünk hagyott esztendő eredményiről, és szóljon a következő időszakban a település előtt álló feladatokról, tervekről.
Elmondta: Belügyminisztériumi forrásból több mint négyszáz négyzetméter járdafelületet megújítottak, JETA pályázati források felhasználásával megépült a falu két utcáját összekötő – épp a rendezvény helyszínén keresztül haladó –, térkövezett járda, amely mellé közvilágítási rendszert is kiépítettek négy napelemes kandeláberrel. Új aszfaltburkolatot kapott a Kossuth Lajos utca. Az önkormányzat anyagi támogatása és koordináló szerepe mellett, pályázati forrás becsatornázásával megújult a plébánia udvara. A Magyar Falu-program keretében új játszóteret avattak az Ordasi úton, amely már a második az immár sajnos kevesebb mint ezer lelket számláló településen, amely épp ezrét nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésére.

A falunap kapcsán a polgármester munkatársunknak elmondta: Géderlakon bölcsőde és óvoda működik, valamint alsó és felső tagozatos általános iskolát is fenntartanak, közel kilencven fős létszámmal, ami ritkaság számba megy a környező falvak körében. Épp ezért, főképp felső tagozaton, sok bejáró is tanul Géderlakon.
Örvendetes, hogy – részben bizonyára az állami lakhatási és családtámogatásoknak köszönhetően – megélénkült a lakáspiac, sok házat fiatal párok vettek meg, ami ígéretes a jövőre nézve.
A betelepülő családok javítják a demográfiai adatokat is, azonban ma még a halálozások száma sajnos évről évre magasabb, mint a születéseké. Az új jövevényeket ezért megkülönböztetett figyelemmel várják – beszédes, Katona György épp a Géderlaki Életfa mellett adott portálunknak villáminterjút.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kovács Aliz. Forrás: Géderlak Község Önkormányzata


Az Erdélyből származó, hatalmas, legalább százéves fenyő törzsének egy darabján lévő kiágazások mindegyikére egy-egy évben születettek neveit megörökítő réztáblákat erősítenek. Még néhány szabad ága van, így pár év múlva megoldást kell találni, hogy hogyan folytassák, de már gondolkodnak a megoldáson – tudtuk meg.

A TELEPÜLÉS MINDEN ERŐVEL AZON DOLGOZIK, HOGY AZ ISKOLÁT, ANNAK MIND A NYOLC OSZTÁLYÁT MEGTARTSÁK

– mondta el a polgármester, aki a falunapot megnyitó beszédében beszámolt a következő időszak fejlesztéseit megalapozó elképzelésekről, a már elnyert, illetve a kedvező visszajelzések miatt bizakodásra okod adó, az elfogadás küszöbén álló pályázatokról, valamint a benyújtott, elbírálás alatt álló projektekről is.

Tovább kívánják folytatni a járda-felújítási programot, valamint az útfelújítási programot – utóbbi előbbre vitelét segíti egy már elnyert pályázat, amelyből a Tél utcában valósulhat meg a felújítás.

Géderlak önkormányzata kiváló kapcsolatokat ápol az egyházzal. Minden évben támogatják, segítik valamivel a helyi plébániát. Most kálváriát építettek, amely heteken belül elkészül, és ami Géderlakon eddig nem volt. A mázas kerámiaplasztikák által megjelenített stációk oszlopai már a helyszínen állnak, azokat az augusztus 20-ai ünnepségek keretében adják át és szentelik meg majd.

A megnyitót követően kezdődő műsorfolyamban mindenki megtalálhatta a neki való csemegét. A Savoy Garden tánccsoport szamba- és capoeira-bemutatója egzotikus színeivel nagy sikert aratott, majd Mészáros János Elek magánénekes fellépésével folytatódott a program, aki ismert opera- és operett-slágereket, sanzonokat felvonultató repertoárral örvendeztette meg a zenekedvelő közönséget.
Az előbbi produkcióból hoztunk is egy videós ízelítőt:


Este hattól Tompeti és Barátai adtak gyermekkoncertet, majd Harry Potter gyermekműsor szórakoztatta a kisebbeket.

Este nyolc órától a Triász zenekar élő koncertje szórakoztatta a nagyérdeműt.
A nap izgalmas programsorára a hajnalig tartó Retro Disco tette föl a koronát. Az este tízkor kezdődött utcabál lemezlovasa DJ Simi volt.

A XXII. Géderlaki Falunap a település hagyományai szerint a vasárnap délelőtt tizenegy órakor kezdődő ünnepi szabadtéri szentmisével zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 10. 04., 09:39
A rendőrök kihallgatták a sértettet, aki úgy nyilatkozott, hogy az utcán bántalmazta egy idegen. Még >>>
2023. 10. 04., 09:32
A következő fordulókban a bajai lány mentora Trokán Nóra színművész lesz. Még >>>
2023. 10. 02., 17:26
Környezetvédelem és újrahasznosítás céljából rendezik a gyűjtést. Még >>>
2023. 10. 02., 14:24
Az Amerikában élő magyar kutató az mRNS-vakcina alapjait is adó felfedezéséért kapta meg az élettani-orvosi Nobelt. Még >>>
2023. 10. 02., 11:04
Kifogták a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH) történetének legnagyobb pontyát, amely nem sokkal maradt el az abszolút balatoni pontyrekordtól. Még >>>
2023. 10. 01., 14:54
Magyarország belügyminisztere szeptember 30. hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK