2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Géderlak a napelemek községe – A középületek energiaellátását környezetbarát technológiával biztosítják, 80-90 százalék a megtakarítás

Zsiga Ferenc  |  2018. 12. 14., 10:06

Géderlak Község Önkormányzata országos rekordot állított fel azzal, hogy pályázati forrásból valamennyi, a helyhatóság fenntartásában lévő épületére napelemet szereltetett. A községben immár teljeskörűen környezetbarát technológiával biztosítják az intézmények villamos energia ellátását. Katona György polgármester arról tájékoztatott, hogy a napelemeknek köszönhetően a megtakarítás a villamos energiára kifizetett 80-90 százalék. A polgármester felajánlotta, hogy a gyakorlati tapasztalataik tükrében szívesen adnak tájékoztatást a napelemes rendszerek iránt érdeklődő önkormányzatoknak, intézményeknek.

Katona György a Géderlak központjában lévő, példásan rendben tartott intézmények látogatása alkalmával hívta fel a figyelmünket az egyes épületeken helyenként „diszkréten megbúvó”, egyébiránt mutatós napelemekre. Mások mellett a községháza, sportcsarnok, óvoda, orvosi rendelő, védőnői szolgálat, gyermekjóléti szolgálat, önkormányzati ebédlő, iskolaépület, szolgálati lakások villamos energia ellátását biztosítják napelemes rendszerekkel.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Katona György polgármester arról is beszámolt, hogy

a korábban kifizetett áramszámlák a napelemeknek köszönhetően jelentősen csökkentek, a megtakarítás eléri a 80-90 százalékot.

A költségcsökkenés annak függvénye, hogy adott időszakban mennyi a napos órák száma.

A napelem által termelt áramot közvetlenül használja fel az adott intézmény, de a rendszer oda-vissza működik. Amennyiben a szükségesnél kevesebb a napelem által termelt villamos áram mennyisége, akkor a községi hálózatra kapcsolódva jutnak plusz mennyiséghez. Ám ha túltermelés van, a felesleget a szolgáltató rendszerébe csatlakoztatják vissza – magyarázta katona György.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Mint a polgármester rámutatott: a középületeken elhelyezett napenergia rendszerek a közműszámlákon jelentkező megtakarítások elemzésén túl arra is alkalmasak, hogy magának a megoldásnak az előnyit a gyakorlati tapasztalatok fényében értékeljék.

Például a tapasztalatok azt mutatják, hogy a napelemek egy  enyhén felhős napon is képesek a napsütéses napokon termelt energia negyedét, felhős időben is a tíz százalékát előállítani.

Akik az feltételezik, hogy a napelemek a nyári kánikulában működnek a leghatékonyabban, azok tévednek. Az látják, hogy a túl nagy forróság úgy 10-20 százalékkal vesz vissza a napelem teljesítményéből. A tapasztalatok szerint

a napelemek kimenő teljesítményéhez a 25-27 Celsius fokos hőmérséklet a legideálisabb

- mondta Katona György. A polgármester felajánlotta, hogy a napelemes rendszerek iránt érdeklődő önkormányzatok, intézmények munkatársaival szívesen  megosztják az eddig szerzett tapasztalataikat. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés