2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Géderlak a Virágos Magyarországért Verseny legsikeresebb faluja – idén is jó eséllyel indulnak a megmérettetésen

Zsiga Ferenc  |  2016. 06. 15., 15:31

Géderlak az 1994. óta töretlen sikerrel működő, országosan ismert Virágos Magyarországért verseny egyik legsikeresebb faluja. A szigorú ítészek több elismerés mellett egy alkalommal már magyar Arany-díjjal, az európai versenyen pedig Európa-díjjal jutalmazták a község közterületi kertkultúra területén elért eredményeit.

Aki csak átutazik, vagy legalább egy fél órát időzik a Duna menti községek egyik gyöngyszemének számító Géderlakon, nincs kétsége afelől, hogy a község idén is esélyes a rangos elismerések egyikére.

Keddi látogatásunk alkalmával Katona György polgármester elmondta: Géderlak 1998 óta rendszeres résztvevője a Virágos Magyarországért Versenynek, ami gyakorlatilag egy környezetszépítő mozgalom. Géderlak 2000-ben a faluk versenyében Arany-díjat, 2002-ben 11 ország megannyi faluja közül az egyik Európa-díjat nyerte el. A polgármester hangsúlyozta: a Virágos Magyarországért Verseny célja a hazai kertkultúra felkarolása, támogatása és nem utolsósorban bemutatása, népszerűsítése.

Évente közel 300 település nevez be a hazai megmérettetésre, amelynek során megválasztják az öt legvirágosabb várost, falut és budapesti kerületet. A verseny résztvevőjeként büszkék arra, hogy a díjazott magyar települések és az európai versenyen eddig kiosztott 9 arany-, 23 ezüst- és 10 bronzérem közül számos került Géderlakra, egy alkalommal még Európa-díjjal is jutalmazták a falut. Emellett különböző településszépítő versenyeken kaptak számos elismerést. Márk Gergely rózsanemesítő és termesztő 2002-ben 100 rózsatővel ismerte el Géderlak közterületi kertkultúráját. Sajnálatos, hogy ezek a rózsatövek az itteni talaj adottságai miatt nem igazán érzik jól magukat, de ez nem szegte a kedvüket.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Katona György azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy idén 8 féle magyar virág díszíti a település közterületeit. Az önkormányzat saját maga neveli a palántákat, amelyből 

idén 12 ezret ültetnek ki a terekre, parkokba, út menti ágyásokba.

Dr. Csemez Attila, a Virágos Magyarországért Verseny Szervező Bizottságának elnöke portálunknak arról számolt be: az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente több mint hárommillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. A megmérettetést idén hirdetik meg huszonharmadik alkalommal.
A feltételek a korábbiakhoz hasonlók: önkormányzatok nevezhetnek. Ebben az évben a szépkorúak részére fenntartott intézmények környezetének gondozottságát és az ennek érdekében végzett önkéntes, közösségépítő munkát is szemrevételezik és díjazzák.
A jelentkezési határidő május 31-e volt, úgy tudja,

a kalocsai járásból Géderlak mellett a Virágos Magyarországért versenykiírására Ordas és Fajsz községek is jelentkeztek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

2016-ban város kategóriában Mosonmagyaróvár, falu kategóriában Dunakiliti képviseli Magyarországot az Entente Florale Europe versenyben. A településeket a nemzetközi szakemberekből álló zsűri idén júliusban keresi fel, majd a települések képviselői a többi ország nyertesével együtt szeptemberben részt vesznek a Brnóban megrendezésre kerülő díjátadó gálán.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK