2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Géderlak a Virágos Magyarországért Verseny legsikeresebb faluja – idén is jó eséllyel indulnak a megmérettetésen

Zsiga Ferenc  |  2016. 06. 15., 15:31

Géderlak az 1994. óta töretlen sikerrel működő, országosan ismert Virágos Magyarországért verseny egyik legsikeresebb faluja. A szigorú ítészek több elismerés mellett egy alkalommal már magyar Arany-díjjal, az európai versenyen pedig Európa-díjjal jutalmazták a község közterületi kertkultúra területén elért eredményeit.

Aki csak átutazik, vagy legalább egy fél órát időzik a Duna menti községek egyik gyöngyszemének számító Géderlakon, nincs kétsége afelől, hogy a község idén is esélyes a rangos elismerések egyikére.

Keddi látogatásunk alkalmával Katona György polgármester elmondta: Géderlak 1998 óta rendszeres résztvevője a Virágos Magyarországért Versenynek, ami gyakorlatilag egy környezetszépítő mozgalom. Géderlak 2000-ben a faluk versenyében Arany-díjat, 2002-ben 11 ország megannyi faluja közül az egyik Európa-díjat nyerte el. A polgármester hangsúlyozta: a Virágos Magyarországért Verseny célja a hazai kertkultúra felkarolása, támogatása és nem utolsósorban bemutatása, népszerűsítése.

Évente közel 300 település nevez be a hazai megmérettetésre, amelynek során megválasztják az öt legvirágosabb várost, falut és budapesti kerületet. A verseny résztvevőjeként büszkék arra, hogy a díjazott magyar települések és az európai versenyen eddig kiosztott 9 arany-, 23 ezüst- és 10 bronzérem közül számos került Géderlakra, egy alkalommal még Európa-díjjal is jutalmazták a falut. Emellett különböző településszépítő versenyeken kaptak számos elismerést. Márk Gergely rózsanemesítő és termesztő 2002-ben 100 rózsatővel ismerte el Géderlak közterületi kertkultúráját. Sajnálatos, hogy ezek a rózsatövek az itteni talaj adottságai miatt nem igazán érzik jól magukat, de ez nem szegte a kedvüket.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Katona György azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy idén 8 féle magyar virág díszíti a település közterületeit. Az önkormányzat saját maga neveli a palántákat, amelyből 

idén 12 ezret ültetnek ki a terekre, parkokba, út menti ágyásokba.

Dr. Csemez Attila, a Virágos Magyarországért Verseny Szervező Bizottságának elnöke portálunknak arról számolt be: az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente több mint hárommillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. A megmérettetést idén hirdetik meg huszonharmadik alkalommal.
A feltételek a korábbiakhoz hasonlók: önkormányzatok nevezhetnek. Ebben az évben a szépkorúak részére fenntartott intézmények környezetének gondozottságát és az ennek érdekében végzett önkéntes, közösségépítő munkát is szemrevételezik és díjazzák.
A jelentkezési határidő május 31-e volt, úgy tudja,

a kalocsai járásból Géderlak mellett a Virágos Magyarországért versenykiírására Ordas és Fajsz községek is jelentkeztek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

2016-ban város kategóriában Mosonmagyaróvár, falu kategóriában Dunakiliti képviseli Magyarországot az Entente Florale Europe versenyben. A településeket a nemzetközi szakemberekből álló zsűri idén júliusban keresi fel, majd a települések képviselői a többi ország nyertesével együtt szeptemberben részt vesznek a Brnóban megrendezésre kerülő díjátadó gálán.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés