2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Géderlakon és Ordason vizitált a Virágos Magyarországért zsűrije

Zsiga Ferenc  |  2017. 07. 28., 13:16

Géderlakon és Ordason járt július 25-én, kedden a Virágos Magyarországért zsűrije. A bíráló bizottság új tagjai még soha nem jártak a mozgalomban már régen résztvevő, évről évre rangosabbnál rangosabb elismeréseket begyűjtő két községben. A szakemberek szó szerint el voltak ragadtatva a látottaktól, szinte nem hittek a szemüknek, hogy a két 1000 fő alatti településen a közterületek a rekkenő nyári kánikulában is szépen zöldellnek, szépek és üdítőek.

Katona György polgármester arról tájékoztatta portálunkat: ahogy minden évben, a település idén is benevezett a virágos Magyarországért Mozgalom versenyébe. Országosan évente mintegy 280-300 település verseng a címért.  Az eltelt 9-10 évben Géderlak csupán egyszer nem kapott elismerést, de a község még így is az 1994. óta töretlen sikerrel működő, országosan ismert Virágos Magyarországért verseny egyik legsikeresebb községe.

A szigorú ítészek több elismerés mellett egy alkalommal már magyar Arany díjjal, az európai versenyen pedig Európa díjjal jutalmazták a község közterületi kertkultúra területén elért eredményeit.

Katona György polgármester a géderlaki "Élet fája" mellett, melyen minden év újszülöttjei egy ágat kapnak, rézlemezen a nevükkel
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Aki nem kertészmérnökként, csak laikusként utazik át a községen, annak nincs kétsége afelől, hogy a falu idén is esélyes a rangos elismerések egyikére.

Látogatásunk alkalmával Katona György polgármester elmondta: Géderlak 1998 óta rendszeres résztvevője a Virágos Magyarországért Versenynek, ami gyakorlatilag egy környezetszépítő mozgalom. Géderlak 2000-ben a faluk versenyében Arany díjat, 2002-ben 11 ország megannyi faluja közül az egyik Európa díjat nyerte el. A polgármester hangsúlyozta: a Virágos Magyarországért Verseny célja a hazai kertkultúra felkarolása, támogatása és nem utolsósorban bemutatása, népszerűsítése.

Ugyan közel 300 település verseng, de csak az öt „legvirágosabb” várost, falut és budapesti kerületet díjazzák. A verseny immár állandónak mondható résztvevőjeként büszkék arra, hogy a díjazott magyar településeknek és az európai versenyen eddig kiosztott 9 arany-, 23 ezüst- és 10 bronz érem közül számos került Géderlakra, egy alkalommal pedig az Európa-díjat is begyűjtötték.

A község tájháza szintén példásan rendben tartott környezetben
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Katona György arról is beszámolt, hogy idén is 8-10 féle magyar virág díszíti a település közterületeit. Az önkormányzat saját maga neveli a palántákat, amelyből 2017-ben közel 13 ezret ültettek ki a terekre, parkokba, út menti ágyásokba.

Természetesen ennyi várágnak a kiültetése, a gondozása, rendszeres öntözése komoly feladatot jelent a községnek. Ám megéri! Elsősorban nem a díjak, hanem a helyi lakosok esztétikai élménye, a virágos Géderlak külső megjelenése miatt.

A jelentkezési határidő május 31-e volt. Úgy tudja, aVirágos Magyarországért verseny kiírására a kalocsai járásból Géderlak és az ugyancsak rendre sikeresen szereplő Ordas jelentkezett. A zsűri döntéséről várhatóan szeptember, október hónapban értesítik a résztvevőket – mondta Katona György, Géderlak község polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK