2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Géderlakon és Ordason vizitált a Virágos Magyarországért zsűrije

Zsiga Ferenc  |  2017. 07. 28., 13:16

Géderlakon és Ordason járt július 25-én, kedden a Virágos Magyarországért zsűrije. A bíráló bizottság új tagjai még soha nem jártak a mozgalomban már régen résztvevő, évről évre rangosabbnál rangosabb elismeréseket begyűjtő két községben. A szakemberek szó szerint el voltak ragadtatva a látottaktól, szinte nem hittek a szemüknek, hogy a két 1000 fő alatti településen a közterületek a rekkenő nyári kánikulában is szépen zöldellnek, szépek és üdítőek.

Katona György polgármester arról tájékoztatta portálunkat: ahogy minden évben, a település idén is benevezett a virágos Magyarországért Mozgalom versenyébe. Országosan évente mintegy 280-300 település verseng a címért.  Az eltelt 9-10 évben Géderlak csupán egyszer nem kapott elismerést, de a község még így is az 1994. óta töretlen sikerrel működő, országosan ismert Virágos Magyarországért verseny egyik legsikeresebb községe.

A szigorú ítészek több elismerés mellett egy alkalommal már magyar Arany díjjal, az európai versenyen pedig Európa díjjal jutalmazták a község közterületi kertkultúra területén elért eredményeit.

Katona György polgármester a géderlaki "Élet fája" mellett, melyen minden év újszülöttjei egy ágat kapnak, rézlemezen a nevükkel
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Aki nem kertészmérnökként, csak laikusként utazik át a községen, annak nincs kétsége afelől, hogy a falu idén is esélyes a rangos elismerések egyikére.

Látogatásunk alkalmával Katona György polgármester elmondta: Géderlak 1998 óta rendszeres résztvevője a Virágos Magyarországért Versenynek, ami gyakorlatilag egy környezetszépítő mozgalom. Géderlak 2000-ben a faluk versenyében Arany díjat, 2002-ben 11 ország megannyi faluja közül az egyik Európa díjat nyerte el. A polgármester hangsúlyozta: a Virágos Magyarországért Verseny célja a hazai kertkultúra felkarolása, támogatása és nem utolsósorban bemutatása, népszerűsítése.

Ugyan közel 300 település verseng, de csak az öt „legvirágosabb” várost, falut és budapesti kerületet díjazzák. A verseny immár állandónak mondható résztvevőjeként büszkék arra, hogy a díjazott magyar településeknek és az európai versenyen eddig kiosztott 9 arany-, 23 ezüst- és 10 bronz érem közül számos került Géderlakra, egy alkalommal pedig az Európa-díjat is begyűjtötték.

A község tájháza szintén példásan rendben tartott környezetben
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Katona György arról is beszámolt, hogy idén is 8-10 féle magyar virág díszíti a település közterületeit. Az önkormányzat saját maga neveli a palántákat, amelyből 2017-ben közel 13 ezret ültettek ki a terekre, parkokba, út menti ágyásokba.

Természetesen ennyi várágnak a kiültetése, a gondozása, rendszeres öntözése komoly feladatot jelent a községnek. Ám megéri! Elsősorban nem a díjak, hanem a helyi lakosok esztétikai élménye, a virágos Géderlak külső megjelenése miatt.

A jelentkezési határidő május 31-e volt. Úgy tudja, aVirágos Magyarországért verseny kiírására a kalocsai járásból Géderlak és az ugyancsak rendre sikeresen szereplő Ordas jelentkezett. A zsűri döntéséről várhatóan szeptember, október hónapban értesítik a résztvevőket – mondta Katona György, Géderlak község polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés