2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Géderlakon és Ordason vizitált a Virágos Magyarországért zsűrije

Zsiga Ferenc  |  2017. 07. 28., 13:16

Géderlakon és Ordason járt július 25-én, kedden a Virágos Magyarországért zsűrije. A bíráló bizottság új tagjai még soha nem jártak a mozgalomban már régen résztvevő, évről évre rangosabbnál rangosabb elismeréseket begyűjtő két községben. A szakemberek szó szerint el voltak ragadtatva a látottaktól, szinte nem hittek a szemüknek, hogy a két 1000 fő alatti településen a közterületek a rekkenő nyári kánikulában is szépen zöldellnek, szépek és üdítőek.

Katona György polgármester arról tájékoztatta portálunkat: ahogy minden évben, a település idén is benevezett a virágos Magyarországért Mozgalom versenyébe. Országosan évente mintegy 280-300 település verseng a címért.  Az eltelt 9-10 évben Géderlak csupán egyszer nem kapott elismerést, de a község még így is az 1994. óta töretlen sikerrel működő, országosan ismert Virágos Magyarországért verseny egyik legsikeresebb községe.

A szigorú ítészek több elismerés mellett egy alkalommal már magyar Arany díjjal, az európai versenyen pedig Európa díjjal jutalmazták a község közterületi kertkultúra területén elért eredményeit.

Katona György polgármester a géderlaki "Élet fája" mellett, melyen minden év újszülöttjei egy ágat kapnak, rézlemezen a nevükkel
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Aki nem kertészmérnökként, csak laikusként utazik át a községen, annak nincs kétsége afelől, hogy a falu idén is esélyes a rangos elismerések egyikére.

Látogatásunk alkalmával Katona György polgármester elmondta: Géderlak 1998 óta rendszeres résztvevője a Virágos Magyarországért Versenynek, ami gyakorlatilag egy környezetszépítő mozgalom. Géderlak 2000-ben a faluk versenyében Arany díjat, 2002-ben 11 ország megannyi faluja közül az egyik Európa díjat nyerte el. A polgármester hangsúlyozta: a Virágos Magyarországért Verseny célja a hazai kertkultúra felkarolása, támogatása és nem utolsósorban bemutatása, népszerűsítése.

Ugyan közel 300 település verseng, de csak az öt „legvirágosabb” várost, falut és budapesti kerületet díjazzák. A verseny immár állandónak mondható résztvevőjeként büszkék arra, hogy a díjazott magyar településeknek és az európai versenyen eddig kiosztott 9 arany-, 23 ezüst- és 10 bronz érem közül számos került Géderlakra, egy alkalommal pedig az Európa-díjat is begyűjtötték.

A község tájháza szintén példásan rendben tartott környezetben
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Katona György arról is beszámolt, hogy idén is 8-10 féle magyar virág díszíti a település közterületeit. Az önkormányzat saját maga neveli a palántákat, amelyből 2017-ben közel 13 ezret ültettek ki a terekre, parkokba, út menti ágyásokba.

Természetesen ennyi várágnak a kiültetése, a gondozása, rendszeres öntözése komoly feladatot jelent a községnek. Ám megéri! Elsősorban nem a díjak, hanem a helyi lakosok esztétikai élménye, a virágos Géderlak külső megjelenése miatt.

A jelentkezési határidő május 31-e volt. Úgy tudja, aVirágos Magyarországért verseny kiírására a kalocsai járásból Géderlak és az ugyancsak rendre sikeresen szereplő Ordas jelentkezett. A zsűri döntéséről várhatóan szeptember, október hónapban értesítik a résztvevőket – mondta Katona György, Géderlak község polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK