2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Géderlakra, Uszódra, Ordasra látogatott a Virágos Magyarország zsűrije – Géderlakon 13 ezer palántát ültettek ki tavasszal

Zsiga Ferenc  |  2019. 08. 08., 11:04

Géderlak 1998 óta vesz részt töretlenül a Virágos Magyarország versenyben. A járásból hozzá hasonló szép eredményeket ért el Ordas, de Uszód és Solt szintén benevezett az idei, megváltozott szabályok szerinti megmérettetésbe. A Megyéből Solt, Baja és Kecskemét vesz még részt a mezőnyben. Jól látszik, hogy Bács-Kiskunban a nevezések száma a kalocsai járásban koncentrálódik, ahol Géderlak egy év kivételével valamennyi alkalommal neves, még Európa Díjat is nyert. A zsűri látogatásáról, az idei év településszépítési munkáiról Katona Györggyel, Géderlak polgármesterével a község parkjában, az Életfánál beszélgettünk.

Katona György arról számolt be, a Magyar Turisztikai Ügynökség 2019-ben immár 26. alkalommal, május hónapban indította útjára hazánk legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezését, a Virágos Magyarország versenyt, amelyre a települések önkormányzatai nevezhettek. Az idei versenyre számos újítással készültek a szervezők, amelynek lényege:

7 RÉGIÓRA – EGYIK A FŐVÁROS – OSZTOTTÁK AZ ORSZÁGOT, HOGY A KISEBB TELEPÜLÉSEKNEK NAGYOBB ESÉLYT ADJANAK A SIKERES SZEREPLÉSRE.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Újítás az is, hogy idén erdélyi települések is részt vehetnek a versenyben.

A polgármester úgy tudja, idén a tavalyinál is több nevezés érkezett, 2019 nyáron 333 település borul virágba határon innen és túl. A jelentkezési határidő június 1-jén lezárult, de

AZ IGAZI FELKÉSZÜLÉS A KÖZSÉGBEN MÁR TAVASSZAL ELKEZDŐDÖTT, AMIKOR A SAJÁT NEVELÉSŰ 13 EZER VIRÁGPALÁNTÁT KIÜLTETTÉK, HOGY GÉDERLAKON MINÉL ÉLHETŐBB, SZERETHETŐBB, VIRÁGOSABB TELEPÜLÉSKÉP FOGADJA A SZAKÉRTŐKBŐL ÁLLÓ ZSŰRIT.

A palántanevelést, a parkgondozást a község közfoglalkoztatottjai végzik, számuk az előző évihez képest egy fővel csökkent, jelenleg 19 fő. Természetesen a lakosság is mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyes porták előtt és környezetében szép látvány fogadja az itt élőket és a távolabbról érkezőket.

– A nagy érdeklődés miatt a zsűri már javában dolgozik, a szakemberek júliusban jártak Uszódon, Géderlakon, Ordason és Solton. Az ítészek a verseny kritériumai szerint értékelték a települést, de szakmai tanácsokat is adtak a jövőre vonatkozóan – mondta a polgármester.

Hozzátette, a verseny szervezőbizottsága nem csak a szakértők véleményére kíváncsi, ezért a

Facebookon június közepén indult a közönségszavazás, amelyen 5 héten át bárki leadhatta szavazatát a regisztrált települések közül az általa legszebbnek tartott településre.

A Közönség díjat az a település nyerheti el, amelyre a legtöbb szavazat érkezett a verseny hivatalos Facebook oldalán.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Katona György elmondta azt is: a díjátadók a nyár második felében már elkezdődnek. Először területi szinten díjazzák a településeket az ország 6 helyszínén. Minden díjátadás egy-egy település nevezetes rendezvényéhez, fesztiváljához kapcsolódik. A regionális győztes falvak és városok közül kerülnek majd ki a fődíjas települések, de előtte még egy újabb zsűrizés vár a településre. Ha erre sor kerül, az már azt jelzi, hogy Géderlak vagy a szomszédos községek a fődíjra is esélyesek. A győztes falu és város idén is megkapja a lehetőséget arra, hogy a nívós nemzetközi Entente Florale Europe versenyen képviselje Magyarországot – tájékoztatta portálunkat Géderlak polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei