2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Géderlakra, Uszódra, Ordasra látogatott a Virágos Magyarország zsűrije – Géderlakon 13 ezer palántát ültettek ki tavasszal

Zsiga Ferenc  |  2019. 08. 08., 11:04

Géderlak 1998 óta vesz részt töretlenül a Virágos Magyarország versenyben. A járásból hozzá hasonló szép eredményeket ért el Ordas, de Uszód és Solt szintén benevezett az idei, megváltozott szabályok szerinti megmérettetésbe. A Megyéből Solt, Baja és Kecskemét vesz még részt a mezőnyben. Jól látszik, hogy Bács-Kiskunban a nevezések száma a kalocsai járásban koncentrálódik, ahol Géderlak egy év kivételével valamennyi alkalommal neves, még Európa Díjat is nyert. A zsűri látogatásáról, az idei év településszépítési munkáiról Katona Györggyel, Géderlak polgármesterével a község parkjában, az Életfánál beszélgettünk.

Katona György arról számolt be, a Magyar Turisztikai Ügynökség 2019-ben immár 26. alkalommal, május hónapban indította útjára hazánk legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezését, a Virágos Magyarország versenyt, amelyre a települések önkormányzatai nevezhettek. Az idei versenyre számos újítással készültek a szervezők, amelynek lényege:

7 RÉGIÓRA – EGYIK A FŐVÁROS – OSZTOTTÁK AZ ORSZÁGOT, HOGY A KISEBB TELEPÜLÉSEKNEK NAGYOBB ESÉLYT ADJANAK A SIKERES SZEREPLÉSRE.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Újítás az is, hogy idén erdélyi települések is részt vehetnek a versenyben.

A polgármester úgy tudja, idén a tavalyinál is több nevezés érkezett, 2019 nyáron 333 település borul virágba határon innen és túl. A jelentkezési határidő június 1-jén lezárult, de

AZ IGAZI FELKÉSZÜLÉS A KÖZSÉGBEN MÁR TAVASSZAL ELKEZDŐDÖTT, AMIKOR A SAJÁT NEVELÉSŰ 13 EZER VIRÁGPALÁNTÁT KIÜLTETTÉK, HOGY GÉDERLAKON MINÉL ÉLHETŐBB, SZERETHETŐBB, VIRÁGOSABB TELEPÜLÉSKÉP FOGADJA A SZAKÉRTŐKBŐL ÁLLÓ ZSŰRIT.

A palántanevelést, a parkgondozást a község közfoglalkoztatottjai végzik, számuk az előző évihez képest egy fővel csökkent, jelenleg 19 fő. Természetesen a lakosság is mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyes porták előtt és környezetében szép látvány fogadja az itt élőket és a távolabbról érkezőket.

– A nagy érdeklődés miatt a zsűri már javában dolgozik, a szakemberek júliusban jártak Uszódon, Géderlakon, Ordason és Solton. Az ítészek a verseny kritériumai szerint értékelték a települést, de szakmai tanácsokat is adtak a jövőre vonatkozóan – mondta a polgármester.

Hozzátette, a verseny szervezőbizottsága nem csak a szakértők véleményére kíváncsi, ezért a

Facebookon június közepén indult a közönségszavazás, amelyen 5 héten át bárki leadhatta szavazatát a regisztrált települések közül az általa legszebbnek tartott településre.

A Közönség díjat az a település nyerheti el, amelyre a legtöbb szavazat érkezett a verseny hivatalos Facebook oldalán.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Katona György elmondta azt is: a díjátadók a nyár második felében már elkezdődnek. Először területi szinten díjazzák a településeket az ország 6 helyszínén. Minden díjátadás egy-egy település nevezetes rendezvényéhez, fesztiváljához kapcsolódik. A regionális győztes falvak és városok közül kerülnek majd ki a fődíjas települések, de előtte még egy újabb zsűrizés vár a településre. Ha erre sor kerül, az már azt jelzi, hogy Géderlak vagy a szomszédos községek a fődíjra is esélyesek. A győztes falu és város idén is megkapja a lehetőséget arra, hogy a nívós nemzetközi Entente Florale Europe versenyen képviselje Magyarországot – tájékoztatta portálunkat Géderlak polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK