2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdte működését a géderlaki bölcsőde – Egyházi fenntartásban, ragyogó körülményeket biztosítanak a kicsiknek

Megkezdte működését a géderlaki bölcsőde – Egyházi fenntartásban, ragyogó körülményeket biztosítanak a kicsiknek
2020. 01. 10., 11:20

A kalocsai járásban, de még az országban is ritkaságszámba megy, hogy egy ezer fő alatti településen bölcsőde működik. A sort a 988 állandó lakossal rendelkező Géderlak törte meg, ahol hivatalosan december 1-jétől, a gyakorlatban pedig januártól öt férőhelyes bölcsőde működik a Pünkösdi Egyház fenntartásában. A példaértékű kezdeményezésnek ez csak az első lépése, a szomszédos településekről is gyermekeket fogadó bölcsibe további 10 kisgyermek gondozásának teremtették meg a feltételeit. Sánta Csilla, az intézmény vezetője a helyszínen mutatta be a kor színvonalán megépített, a kisgyermekeknek kívül-belül gyönyörű környezetet biztosító bölcsődét.


Sánta Csilla az előzményekről szólva elmondta: az egyház 2016-ban vásárolta meg az épületet, akkor még a „Biztos kezdet” pályázat céljainak megvalósításához. Ez a pályázat nem volt sikeres, így üresen állt a település központjában lévő épület, amelynek új funkciót kerestek.

Időközben a szakminisztérium a „családbarát ország” megteremtése jegyében pályázatot írt ki. A Szeretetszolgálat ekkor nyújtott be kérelmét családi bölcsőde kialakítására, és nyert 4 millió forintot bölcsődei eszközök beszerzése.
A Pünkösdi Egyház 25 millió forintot biztosított az épület bölcsődei céloknak megfelelő kialakítására, így az összesen 29 millió forinttal megvolt a fedezete a korszerű családi bölcsőde létesítésének.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


A szakember elmondta: a bölcsőde alapítása előtt egyeztetettek Katona György polgármesterrel, a helyi háziorvossal, a védőnővel, de az úgynevezett szakmaközi hálózattal, a helyi családsegítővel is kapcsolatba léptek.

Az előzményekhez tartozik az is, a Noel Családi Bölcsődében két főt foglalkoztatunk, de az operatív munkába én mint intézményvezető, valamint a Szeretetszolgálat munkatársai is bekapcsolódnak. Amint az közismert, a Pünkösdi Egyház történelmi egyház, így a bölcsőde fenntartásához állami normatívában részesül – mondta Sánta Csilla. Az intézményvezető hozzátette: „A bölcsődét nagyon pozitívan fogadták Géderlakon. A védőnő, a szülők örültek a lehetőségnek, mert a család jobb megélhetése érdekében az itt gondozott öt kisgyermek édesanyja újra munkába tudott állni.”


Amint elhangzott, jelenleg négy géderlaki és egy dunaszentbenedeki kisgyermek alkotja a csoportot. Legközelebb Dunapatajon működik bölcsőde, de ott már annak ellenére várólista van, hogy a közeli nagyközségben 14 férőhelyes önkormányzati bölcsőde működik. 

Kérdésre válaszolva a szakember kifejtette: igény szerint bővülnek, de egyelőre az látszik, tartósan a jelenlegi öt bölcsődei férőhelyet tudják betölteni.

– Szeretném hangsúlyozni, hogy a mi bölcsődénk családi bölcsőde, azaz nem a hagyományos intézményi keretek között működik. Családi étkeztetést biztosítunk, és amint látható, itt, helyben, a bölcsőde konyhájában készítjük az ebédet. Természetesen a gyermekétkeztetés szabályait nekünk is be kell tartani, ugyanakkor nem kell szakképzett szakácsot foglalkoztatnunk. 

RUGALMASAN, A GYERMEKEK, SZÜLŐK IGÉNYEIHEZ TUDJUK IGAZÍTANI A GYERMEKEK ÉTKEZÉSÉT.

A mai ebéd például tárkonyos pulykaragu leves és aranygaluska.
Az étlapunkat dietetikus állítja össze, mert nem szeretnénk a szabályokon kívül esni – ismertette az étkeztetés módját és körülményeit a szakmai vezető.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


Sánta Csilla szerint a családi bölcsőde egyik nagy előnye, hogy nagyon rugalmas napirend szerint dolgozhatnak. Ami fix, az az étkezés és az alvás időpontja, minden egyéb programot a gyermekek igényeihez tudnak igazítani.
Ennek ellenére a Pünkösdi Szeretetszolgálat bölcsődéje is úgy működik, mint egy intézményi bölcsőde.
Például

ITT IS NAPI NÉGYSZERI ÉTKEZÉST BIZTOSÍTANAK, ÁM A KIS LÉTSZÁMBÓL ADÓDÓAN PICIT LAZÁBBAK, CSALÁDIASABBAK A KERETEK.

Nagyon jó gondozónőkkel dolgozom, akik értik a szakmát, gyermekbarátok. Bölcsődénkben a családdal egyeztetett személyre szóló gondozás, nevelés folyik.” – mondta Sánta Csilla, a januártól a Pünkösdi Szeretetszolgálat által működtetett, géderlaki Noel Családi Bölcsőde szakmai vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK