2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdte működését a géderlaki bölcsőde – Egyházi fenntartásban, ragyogó körülményeket biztosítanak a kicsiknek

Megkezdte működését a géderlaki bölcsőde – Egyházi fenntartásban, ragyogó körülményeket biztosítanak a kicsiknek
2020. 01. 10., 11:20

A kalocsai járásban, de még az országban is ritkaságszámba megy, hogy egy ezer fő alatti településen bölcsőde működik. A sort a 988 állandó lakossal rendelkező Géderlak törte meg, ahol hivatalosan december 1-jétől, a gyakorlatban pedig januártól öt férőhelyes bölcsőde működik a Pünkösdi Egyház fenntartásában. A példaértékű kezdeményezésnek ez csak az első lépése, a szomszédos településekről is gyermekeket fogadó bölcsibe további 10 kisgyermek gondozásának teremtették meg a feltételeit. Sánta Csilla, az intézmény vezetője a helyszínen mutatta be a kor színvonalán megépített, a kisgyermekeknek kívül-belül gyönyörű környezetet biztosító bölcsődét.


Sánta Csilla az előzményekről szólva elmondta: az egyház 2016-ban vásárolta meg az épületet, akkor még a „Biztos kezdet” pályázat céljainak megvalósításához. Ez a pályázat nem volt sikeres, így üresen állt a település központjában lévő épület, amelynek új funkciót kerestek.

Időközben a szakminisztérium a „családbarát ország” megteremtése jegyében pályázatot írt ki. A Szeretetszolgálat ekkor nyújtott be kérelmét családi bölcsőde kialakítására, és nyert 4 millió forintot bölcsődei eszközök beszerzése.
A Pünkösdi Egyház 25 millió forintot biztosított az épület bölcsődei céloknak megfelelő kialakítására, így az összesen 29 millió forinttal megvolt a fedezete a korszerű családi bölcsőde létesítésének.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


A szakember elmondta: a bölcsőde alapítása előtt egyeztetettek Katona György polgármesterrel, a helyi háziorvossal, a védőnővel, de az úgynevezett szakmaközi hálózattal, a helyi családsegítővel is kapcsolatba léptek.

Az előzményekhez tartozik az is, a Noel Családi Bölcsődében két főt foglalkoztatunk, de az operatív munkába én mint intézményvezető, valamint a Szeretetszolgálat munkatársai is bekapcsolódnak. Amint az közismert, a Pünkösdi Egyház történelmi egyház, így a bölcsőde fenntartásához állami normatívában részesül – mondta Sánta Csilla. Az intézményvezető hozzátette: „A bölcsődét nagyon pozitívan fogadták Géderlakon. A védőnő, a szülők örültek a lehetőségnek, mert a család jobb megélhetése érdekében az itt gondozott öt kisgyermek édesanyja újra munkába tudott állni.”


Amint elhangzott, jelenleg négy géderlaki és egy dunaszentbenedeki kisgyermek alkotja a csoportot. Legközelebb Dunapatajon működik bölcsőde, de ott már annak ellenére várólista van, hogy a közeli nagyközségben 14 férőhelyes önkormányzati bölcsőde működik. 

Kérdésre válaszolva a szakember kifejtette: igény szerint bővülnek, de egyelőre az látszik, tartósan a jelenlegi öt bölcsődei férőhelyet tudják betölteni.

– Szeretném hangsúlyozni, hogy a mi bölcsődénk családi bölcsőde, azaz nem a hagyományos intézményi keretek között működik. Családi étkeztetést biztosítunk, és amint látható, itt, helyben, a bölcsőde konyhájában készítjük az ebédet. Természetesen a gyermekétkeztetés szabályait nekünk is be kell tartani, ugyanakkor nem kell szakképzett szakácsot foglalkoztatnunk. 

RUGALMASAN, A GYERMEKEK, SZÜLŐK IGÉNYEIHEZ TUDJUK IGAZÍTANI A GYERMEKEK ÉTKEZÉSÉT.

A mai ebéd például tárkonyos pulykaragu leves és aranygaluska.
Az étlapunkat dietetikus állítja össze, mert nem szeretnénk a szabályokon kívül esni – ismertette az étkeztetés módját és körülményeit a szakmai vezető.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


Sánta Csilla szerint a családi bölcsőde egyik nagy előnye, hogy nagyon rugalmas napirend szerint dolgozhatnak. Ami fix, az az étkezés és az alvás időpontja, minden egyéb programot a gyermekek igényeihez tudnak igazítani.
Ennek ellenére a Pünkösdi Szeretetszolgálat bölcsődéje is úgy működik, mint egy intézményi bölcsőde.
Például

ITT IS NAPI NÉGYSZERI ÉTKEZÉST BIZTOSÍTANAK, ÁM A KIS LÉTSZÁMBÓL ADÓDÓAN PICIT LAZÁBBAK, CSALÁDIASABBAK A KERETEK.

Nagyon jó gondozónőkkel dolgozom, akik értik a szakmát, gyermekbarátok. Bölcsődénkben a családdal egyeztetett személyre szóló gondozás, nevelés folyik.” – mondta Sánta Csilla, a januártól a Pünkösdi Szeretetszolgálat által működtetett, géderlaki Noel Családi Bölcsőde szakmai vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei