2025. 05. 24. szombat
Eliza, Eszter
: 403 Ft   : 356 Ft Benzin: 588 Ft/l   Dízel: 585 Ft/l   Írjon nekünk

A Hajós-bajai borvidéken termelő Koch Csaba az év bortermelője

A Hajós-bajai borvidéken termelő Koch Csaba az év bortermelője
Illés György Cinó  |  2019. 12. 06., 21:16

Tegnap, december 5-én 12 órakor kezdődött sajtótájékoztató keretében kihirdették a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. Az Év Bortermelőjének ebben az esztendőben megválasztott Koch Csaba már hatodik alkalommal szerepelt az elismerés várományosai között.

Koch Csabát választották az Év Bortermelőjének – adta hírül tegnap honlapján a Borkutúra Kft.

A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” cím nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható – emeli ki az elismerés kapcsán közzétett írás, amely a díjazottat az alábbiak szerint mutatja be a borászat aktualitásai iránt érdeklődőknek:

A nyertesről

Koch Csaba idén hatodik alkalommal került a jelöltek közé. Családja tíz generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken, és Csaba sorsa tulajdonképpen a kezdetektől meg volt pecsételve. Négyéves korában már saját fröccsöspohara volt, amelybe nagyapja mindig fél ujjnyi bort töltött, amit aztán annak rendje-módja szerint szódával húzott fel. A papa – aki egyben Csaba példaképe – később sem hagyott fel a terelgetéssel: érettségire két tized hektár szőlőt ajándékozott unokájának. Az unoka pedig nem okozott csalódást: előbb agrármérnöki, majd szőlész-borász szakmérnöki diplomát szerzett.

Nincs az a jó, amit ne lehetne jobbá tenni"– hirdeti a Koch Csaba mottója, ami jól tükröződik a diploma óta eltelt 27 év bámulatos fejlődésében.


A Koch Borászatról

A családi vállalkozás jelenleg 150 hektáron gazdálkodik a Hajós-bajai borvidéken. A saját telepítésű tőkék kiváló minőségű talajokon nőnek, a borászatban pedig a legmodernebb technológiát alkalmazzák – minden adott tehát a prémium kategóriás borok előállításához.
A szakmai sikereknek néhány éve már a Villányi borvidék is helyszíne, amit a tíz hektáron gazdálkodó, VinArt néven működő pincészetének eredményei bizonyítanak.

KOCH CSABA BORAI RENDSZERESEN KIVÁLÓAN SZEREPELNEK A LEGRANGOSABB HAZAI ÉS KÜLFÖLDI BORVERSENYEKEN.

A közelmúlt legnagyobb sikere a VinAgora Nemzetközi Borverseny idei Champion-díja.
A borász a fehér-, rosé- és vörösborok készítése mellett otthon van a jégborok és kései szüretelésű borkülönlegességek szakmai fortélyaiban is, három éve pedig megjelent a piacon teljes egészében saját előállítású, tradicionális, palackos erjesztésű pezsgőjével is.

Koch Csaba, amellett, hogy kiváló borász, tagja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökségének, a Magyar Bor Akadémiának, vezeti a Hajós-Bajai borvidéket, és nem utolsó sorban sikeres üzletember. A Koch Borászat 2014-ben az Év Pincészete lett, 2017-ben elnyerte a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat, idén pedig a rangos CUECO – Best European Winery elismerést.

Csaba nagy hangsúlyt fektet a külföldi piacon való megjelenésre, így borai a környező országokon kívül megtalálhatók többek között az Egyesült Államokban, Japánban, Brazíliában, Kínában, Angliában is. A közeljövő legfontosabb célkitűzése az idén elindult bioborászat bővítése, fejlesztése, főleg rezisztens szőlőfajtákkal.

Miért érdemes ellátogatni hozzájuk?

Mindazok, akik ellátogatnak hozzánk, a legnagyobb gonddal készített boraimat kóstolhatják meg. Szeretem a vendégeket kivinni az ültetvényekbe, megmutatni a saját szőlőtermesztési technológiánkat, a „boldog szőlőt”. A pincészetben minden folyamatot szemügyre tudnak venni, kollégáimmal szívesen válaszolunk bármilyen kérdésre. Szeretném, hogy azok, akik felkeresik a borászatot, bepillantást nyerhessenek az elmúlt 27 év történéseibe, miközben képet kaphatnak jövőbeli elképzeléseinkről is.”– idézi a Borkultúra Kft. által közzétett cikk a rangos elismerésben részesült borásznak vállalkozásuk borturisztikai szolgáltatását ajánló gondolatait.


HELYREIGAZÍTÁS!
Ezt a cimmünket 2019. december 8-án frissítettük, mert korábban sajnálatosan téves adatokat tartalmazott.
Helytelenül azt írtuk, hogy Koch Csaba hajósi.
Ezzel szemben a valóság az, hogy Koch Csaba császártöltési származású, és jelenleg Borotán él.
A tévedésért az érintett elnzését kérjük!


Fotók forrása: borkulturakft.hu


 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2025. 05. 24., 07:41
Két kapitányság is kereste azt az ellopott autót, amit a kiskunfélegyházi nyomozók információi alapján a bajai rendőrök találtak meg. Még >>>
2025. 05. 24., 07:26
Május 24-én ünnepeljük az Európai Nemzeti Parkok Napját. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a kontinens természeti értékeire, a nemzeti parkok fontosságára, valamint az élővilág védelmére. A nap különleges alkalom arra, hogy újra felfedezzük a természet szépségeit – akár a hazai tájakon is. Még >>>
2025. 05. 24., 06:57
Házilag tákolt lepárlókészülékekre, több mint 460 liter alkoholra és többszáz doboz illegális cigarettára bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Pest vármegyében. Még >>>
2025. 05. 23., 10:43
Lebukott a füstös turista! Hiába a trükkös rejtekhely és a magabiztos tagadás – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága pénzügyőreit nem lehet ilyen könnyen megtéveszteni. Még >>>
2025. 05. 23., 10:18
Újabb csoport kezdte meg tanulmányait Kiskunhalason. Még >>>
2025. 05. 23., 09:36
Májusban csúcsra jár az eperszezon, a piacok és porták roskadoznak a friss, illatos gyümölcstől. Az édes eperből nemcsak friss desszertek, hanem tartós finomságok is készülhetnek – például klasszikus, házi eperdzsem, ami egész évre elraktározza a tavasz ízeit. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK