2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A Hajós-bajai borvidéken termelő Koch Csaba az év bortermelője

A Hajós-bajai borvidéken termelő Koch Csaba az év bortermelője
Illés György Cinó  |  2019. 12. 06., 21:16

Tegnap, december 5-én 12 órakor kezdődött sajtótájékoztató keretében kihirdették a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. Az Év Bortermelőjének ebben az esztendőben megválasztott Koch Csaba már hatodik alkalommal szerepelt az elismerés várományosai között.

Koch Csabát választották az Év Bortermelőjének – adta hírül tegnap honlapján a Borkutúra Kft.

A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” cím nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható – emeli ki az elismerés kapcsán közzétett írás, amely a díjazottat az alábbiak szerint mutatja be a borászat aktualitásai iránt érdeklődőknek:

A nyertesről

Koch Csaba idén hatodik alkalommal került a jelöltek közé. Családja tíz generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken, és Csaba sorsa tulajdonképpen a kezdetektől meg volt pecsételve. Négyéves korában már saját fröccsöspohara volt, amelybe nagyapja mindig fél ujjnyi bort töltött, amit aztán annak rendje-módja szerint szódával húzott fel. A papa – aki egyben Csaba példaképe – később sem hagyott fel a terelgetéssel: érettségire két tized hektár szőlőt ajándékozott unokájának. Az unoka pedig nem okozott csalódást: előbb agrármérnöki, majd szőlész-borász szakmérnöki diplomát szerzett.

Nincs az a jó, amit ne lehetne jobbá tenni"– hirdeti a Koch Csaba mottója, ami jól tükröződik a diploma óta eltelt 27 év bámulatos fejlődésében.


A Koch Borászatról

A családi vállalkozás jelenleg 150 hektáron gazdálkodik a Hajós-bajai borvidéken. A saját telepítésű tőkék kiváló minőségű talajokon nőnek, a borászatban pedig a legmodernebb technológiát alkalmazzák – minden adott tehát a prémium kategóriás borok előállításához.
A szakmai sikereknek néhány éve már a Villányi borvidék is helyszíne, amit a tíz hektáron gazdálkodó, VinArt néven működő pincészetének eredményei bizonyítanak.

KOCH CSABA BORAI RENDSZERESEN KIVÁLÓAN SZEREPELNEK A LEGRANGOSABB HAZAI ÉS KÜLFÖLDI BORVERSENYEKEN.

A közelmúlt legnagyobb sikere a VinAgora Nemzetközi Borverseny idei Champion-díja.
A borász a fehér-, rosé- és vörösborok készítése mellett otthon van a jégborok és kései szüretelésű borkülönlegességek szakmai fortélyaiban is, három éve pedig megjelent a piacon teljes egészében saját előállítású, tradicionális, palackos erjesztésű pezsgőjével is.

Koch Csaba, amellett, hogy kiváló borász, tagja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökségének, a Magyar Bor Akadémiának, vezeti a Hajós-Bajai borvidéket, és nem utolsó sorban sikeres üzletember. A Koch Borászat 2014-ben az Év Pincészete lett, 2017-ben elnyerte a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat, idén pedig a rangos CUECO – Best European Winery elismerést.

Csaba nagy hangsúlyt fektet a külföldi piacon való megjelenésre, így borai a környező országokon kívül megtalálhatók többek között az Egyesült Államokban, Japánban, Brazíliában, Kínában, Angliában is. A közeljövő legfontosabb célkitűzése az idén elindult bioborászat bővítése, fejlesztése, főleg rezisztens szőlőfajtákkal.

Miért érdemes ellátogatni hozzájuk?

Mindazok, akik ellátogatnak hozzánk, a legnagyobb gonddal készített boraimat kóstolhatják meg. Szeretem a vendégeket kivinni az ültetvényekbe, megmutatni a saját szőlőtermesztési technológiánkat, a „boldog szőlőt”. A pincészetben minden folyamatot szemügyre tudnak venni, kollégáimmal szívesen válaszolunk bármilyen kérdésre. Szeretném, hogy azok, akik felkeresik a borászatot, bepillantást nyerhessenek az elmúlt 27 év történéseibe, miközben képet kaphatnak jövőbeli elképzeléseinkről is.”– idézi a Borkultúra Kft. által közzétett cikk a rangos elismerésben részesült borásznak vállalkozásuk borturisztikai szolgáltatását ajánló gondolatait.


HELYREIGAZÍTÁS!
Ezt a cimmünket 2019. december 8-án frissítettük, mert korábban sajnálatosan téves adatokat tartalmazott.
Helytelenül azt írtuk, hogy Koch Csaba hajósi.
Ezzel szemben a valóság az, hogy Koch Csaba császártöltési származású, és jelenleg Borotán él.
A tévedésért az érintett elnzését kérjük!


Fotók forrása: borkulturakft.hu


 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei