2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Akasztón készítették a legjobb polgárőr bort

2016. 06. 21., 16:35

Második alkalommal hirdették meg a polgárőrök borversenyét Hajóson. Ezúttal akasztói siker született.

A borversennyel Terbe Marcell, hajósi borász-polgárőrre emlékeztek. A megyei polgárőrszövetség, Lencsés Sándor elnökségi tag javaslatára, az elmúlt évben úgy döntött, hogy a mindössze 23 évesen elhunyt Terbe Marcell tiszteletére meghirdeti a polgárőrök borversenyét. Hajós-pincefaluban, a Terbe-pincénél tartott megmérettetésre huszonnégy minta érkezett. Az ítészek között ott volt Terbe Ágnes, a 2014-ben elhunyt polgárőr borász Terbe Marcell nővére is, aki testvéréhez hasonlóan borász végzettségű. Ő viszi tovább a családban a borászatot.

– A megyei polgárőr szövetség a fiatalon elhunyt hajósi polgárőr emlékére alapította 2015-ben a borversenyt – mondta el Takács Béla, a zsűri elnöke. – Az első évben Solton tizenhat minta érkezett, most viszont már huszonnégyet kóstoltunk, a polgárőrök boraiból. Az elért pontszámok alapján meghatároztuk a kategória legjobb borát, illetve a megye polgárőr borát. Örülök annak, hogy az előző évhez képest több mintát küldtek el a polgárőrök. A mostani megmérettetésen jobbak voltak a borok az előző évinél, de ez az évjáratnak is köszönhető. Remélem, hogy az elkövetkezendő évben még több, és még jobb borokat kóstolhatunk majd – tette hozzá a zsűrielnök.

– Biztos vagyok abban, hogy hagyomány teremtődik ebből a borversenyből – vélekedett Lencsés Sándor, ötletgazda. Mint elhangzott: az sem titok, hogy a későbbiek folyamán országosra szeretnénk kiterjeszteni a bormustrát.

– Marcell halála után valakinek vinni kellett a borászatot, amit Ágnes vállalt magára. A két és fél hektáros területünkön Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Franc, Cserszegi Fűszeres és Bianca a fő fajtánk, de vegyes szőlőből is készítünk bort. Teljesen hagyományos eljárással dolgozzuk fel a szőlőt, fahordókban tároljuk a bort. A poharakon és a dugókon is a Marci által tervezett családi lógók szerepelnek, kívánsága szerint – sorolta Terbe Csabáné, Marcell édesanyja.

Fehérbor kategóriában az akasztói Teknyős Pál olaszrizlingje érte el a legjobb helyezést. Rozék között a szintén akasztói, Bognár Vin Kft. kékfrankosa, a sillereknél, a hajósi Kunher pince zweigeltje, míg vörösöknél a Bognár Vin Kft. Cabernet Franc bora lett a legjobb. Az utóbbi bor lett az év polgárőr bora.

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés