2022. 08. 10. szerda
Lőrinc
: 401 Ft   : 393 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Akasztón készítették a legjobb polgárőr bort

2016. 06. 21., 16:35

Második alkalommal hirdették meg a polgárőrök borversenyét Hajóson. Ezúttal akasztói siker született.

A borversennyel Terbe Marcell, hajósi borász-polgárőrre emlékeztek. A megyei polgárőrszövetség, Lencsés Sándor elnökségi tag javaslatára, az elmúlt évben úgy döntött, hogy a mindössze 23 évesen elhunyt Terbe Marcell tiszteletére meghirdeti a polgárőrök borversenyét. Hajós-pincefaluban, a Terbe-pincénél tartott megmérettetésre huszonnégy minta érkezett. Az ítészek között ott volt Terbe Ágnes, a 2014-ben elhunyt polgárőr borász Terbe Marcell nővére is, aki testvéréhez hasonlóan borász végzettségű. Ő viszi tovább a családban a borászatot.

– A megyei polgárőr szövetség a fiatalon elhunyt hajósi polgárőr emlékére alapította 2015-ben a borversenyt – mondta el Takács Béla, a zsűri elnöke. – Az első évben Solton tizenhat minta érkezett, most viszont már huszonnégyet kóstoltunk, a polgárőrök boraiból. Az elért pontszámok alapján meghatároztuk a kategória legjobb borát, illetve a megye polgárőr borát. Örülök annak, hogy az előző évhez képest több mintát küldtek el a polgárőrök. A mostani megmérettetésen jobbak voltak a borok az előző évinél, de ez az évjáratnak is köszönhető. Remélem, hogy az elkövetkezendő évben még több, és még jobb borokat kóstolhatunk majd – tette hozzá a zsűrielnök.

– Biztos vagyok abban, hogy hagyomány teremtődik ebből a borversenyből – vélekedett Lencsés Sándor, ötletgazda. Mint elhangzott: az sem titok, hogy a későbbiek folyamán országosra szeretnénk kiterjeszteni a bormustrát.

– Marcell halála után valakinek vinni kellett a borászatot, amit Ágnes vállalt magára. A két és fél hektáros területünkön Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Franc, Cserszegi Fűszeres és Bianca a fő fajtánk, de vegyes szőlőből is készítünk bort. Teljesen hagyományos eljárással dolgozzuk fel a szőlőt, fahordókban tároljuk a bort. A poharakon és a dugókon is a Marci által tervezett családi lógók szerepelnek, kívánsága szerint – sorolta Terbe Csabáné, Marcell édesanyja.

Fehérbor kategóriában az akasztói Teknyős Pál olaszrizlingje érte el a legjobb helyezést. Rozék között a szintén akasztói, Bognár Vin Kft. kékfrankosa, a sillereknél, a hajósi Kunher pince zweigeltje, míg vörösöknél a Bognár Vin Kft. Cabernet Franc bora lett a legjobb. Az utóbbi bor lett az év polgárőr bora.

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022. 08. 07., 08:20
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés