2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Befejezéshez közel a Cabernet fogadó Látogatóközponttá fejlesztése – Hamarosan a hajósi Pincefalu borturizmusa szolgálatába áll

Befejezéshez közel a Cabernet fogadó Látogatóközponttá fejlesztése – Hamarosan a hajósi Pincefalu borturizmusa szolgálatába áll
Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 07., 15:22

Lendületesen folyik, már a kiállítóterek berendezésénél tart a hajósi Pincefalu egyik meghatározó épületének, a volt Cabernet fogadónak a Látogatóközponttá fejlesztése. A hosszú évek óta használaton kívüli, immár kívülről is eredeti pompájában ragyogó, pincerendszert is magába foglaló komplexum a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázatán elnyert 180 millió forintból újult meg. A napokban tett helyszíni látogatásunk alkalmával a KALOVILL szakemberei a belső terek, a kiállítóterek világításának kiépítésén dolgoztak. A Hajós-Pincefalu Látogatóközpont ünnepélyes felavatását, átadását szeptember 21-én, szombaton tartják.

A hajósi Pincefaluban az utolsó simításokat végzik az emblematikus épületegyüttes, a volt Cabernet fogadó épületegyüttesén, amelyet Látogatóközponttá fejlesztettek.
Hajós Város Önkormányzata január 15-én adta át a volt Cabernet fogadó épületét, mint munkaterületet a kivitelezőnek. Ám a kedvezőtlen téli időjárás miatt, leghamarabb a februári tavaszban kezdődhetett a munka.
A hosszú évek óta használaton kívüli, de még így is patinás, pincerendszert is magába foglaló komplexum

A BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT TOP PÁLYÁZATÁN ELNYERT 180 MILLIÓ FORINTBÓL ÚJULT MEG.

A beruházás jelentőségéről, az épület új tartalommal való megtöltéséről Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester tájékoztatta portálunkat.


Forrás: KALOhírek / Zsiga FerencA beruházás pénzügyi fedezetét biztosító támogatói szerződést múlt év augusztusában írtam alá. Az új funkcióhoz, a Látogatóközponttá fejlesztéshez igazított tervezés gyorsan befejeződött, a szakhatósági engedélyek is határidőre megérkeztek, így a megvalósítás a közbeszerzési eljárás lefolytatása után, január közepén kezdődhetett. 
A téli időjárás nem mindig kedvezett a kivitelező cégnek, amely azonban így is rekordidő alatt, a vállalt határidő előtt elvégezte a rekonstrukciós és átalakítási munkálatokat, amelyek a tető héjazatának cseréjével kezdődtek, a belső bontási munkálatokkal, az új alapterületi elrendezés kialakításával folytatódtak. A kőműves és burkolási munkák, a teljes elektromos és vízhálózat megújítása gyakorlatilag augusztus végére befejeződött, jelenleg a kiállítóterek, vitrinek kialakítása, berendezése tart.
– mondta Estók Mihélyné Salczer Erzsébet.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A polgármester hozzátette: az egykori vendéglő étterméből, konyhájából és kiszolgáló helyiségeiből a falak átrendezésével kiállító tereket, előadó termeket, közösségi tereket alakítottak ki. 

A Látogatóközpontban a hajósi szőlőtermesztés, borkészítés, a pincék építésének több száz évet felölelő tárgyi emlékei mellett a ma szőlőművelőinek, borászainak munkáját, borait is bemutatják.

A LÁTOGATÓKÖZPONT ELSŐSORBAN A BORTURIZMUSHOZ IGAZÍTVA A RÉGI ÉS AZ ÚJ PINCEFALURÓL ÉPPÚGY KÉPET AD, MINT AZ AZT LÉTREHOZÓ EGYKORI ÉS MAI HAJÓSI EMBEREKRŐL, BORÁSZATI CÉGEKRŐL.

A kiállítótérben a Hajós-Baja borvidék borai mellett a térség turisztikai vonzerejét képező épített örökség és a természeti értékek is láthatóak lesznek - fejtette ki a polgármester, aki azt is elmondta, hogy

A LÁTOGATÓKÖZPONT ÜNNEPÉLYES FELAVATÁSÁNAK, ÁTADÁSÁNAK IDŐPONTJA SZEPTEMBER 21.-E, SZOMBAT.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

Estók Mihályné szerint a pincefalu kitűnőbbnél kitűnőbb borházai és pincéi már csak azért is régen kiérdemeltek egy új, méretében is impozáns turisztikai központot, mert az Európában egyedülálló, 24 utcából, 1200 pincéből álló falu a legtöbb történelmi borvidék, köztük Villány hasonló pincefaluját felülmúlja.
A város önkormányzata a Látogatóközponttól, mint turisztikai attrakciótól azt reméli, hogy

ÚJ LENDÜLETET AD A PINCEFALU, AZ EGYES BORHÁZAK, PINCÉK, ÉS TERMÉSZETESEN A HAJÓSI BOROK IRÁNTI ÉRDEKLŐDÉSNEK.

Mint a településvezető rámutatott: a Látogatóközpont az ide érkező vendégek körútjának a kiindulópontja, egyben a Pincefaluban, a városban tett (bor) túrájuk utolsó állomása lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei