2018. 03. 25.
Irén, Írisz
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Eldőlni látszik az „öregiskola” sorsa – Szociális otthon kell Hajósnak?

2017. 11. 22., 15:17

Most vagy soha! Részleges, de többségi egyetértésben e gondolat mentén hatalmazta fel a hajósi képviselő-testület java Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármestert arra, hogy leporolja, illetőleg aktív mederbe terelje azon korábban megkezdett tárgyalásokat, amelyek végkifejleteként új funkcióval megtöltve és megújulva térne vissza az élet a városban öregiskolaként ismert épület falai közé.

Az öregiskola hasznosításának sorsa többször is napirendre került a grémium ülésein és nem is volt teljes az egyetértés ennek dolgában – derül ki egy, a polgármester hivatalos közösségi oldalán közzétett videóüzenetből, amely bár a hajósi közvéleményt szólítja meg, konkrétan bírálja az iskola sorsa kapcsán körvonalazott tervvel egyet nem értő képviselőtársakat.

Estókné emlékeztet, hogy több körön került a testület elé annak a régi iskolaépületnek a szociális otthonként történő hasznosítási ügye, amely olyan indokok mentén osztotta meg a grémiumot, miszerint nem erre a funkcióra született anno az ingatlan, és ennél jobb tartalommal is meg lehetne tölteni azt.

Ugyanakkor nem elhanyagolható információ-foszlányként hangzik el az is, hogy ha sikerülne megvalósítani azt, hogy idősek bentlakásos otthonaként működjön az épület (amilyen szolgáltatást jelenleg nem tud nyújtani Hajós az idősei számára), úgy egy negyven-ötven fő ellátására képes otthon jönne létre, amely új munkahelyeket teremtene a városban.

Aki pedig befektetőként nem csak érdeklődött, de személyesen is ellátogatott Hajósra, hogy a testület soraiból felmerült kérdésekre válaszoljon, az Kozma Imre katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, amely szervezetnek van már gyakorlata ilyen feladat ellátása terén.

Hajós polgármestere azt is elmondta, hogy 2013 óta foglalkozott a testület azzal, hogy szociális otthonként hasznosítsa, pontosabban élessze újjá a jelenleg egyébként kihasználatlanul, a város egyik frekventált területén álló öregiskolát.
Akkor megkapta a felhatalmazást a testülettől, hogy megkezdje a tárgyalásokat Kozma Imrével, egy évvel később pedig a többség úgy határozott, hogy konkrét lépéseket kell tenni a beruházás ügyének továbbgördítése érdekében.

Aztán az érdeklődő fél részéről merültek fel anyagi problémák, így ismét gyűlni kezdtek a vészjósló fellegek a projekt-terv körül, néhány hónapja viszont új irányt és lendületet vettek az egyeztetések, és a testületi többség megerősítő szavazatával biztosította a polgármestert arról, hogy folytatódhatnak a tárgyalások.

– Vagy megvalósítjuk ezzel a befektetővel, vagy nem lesz idősek otthona Hajóson – fogalmazott egy korábbi nyilatkozatában Estókné, utalva arra, hogy az önkormányzat lehetőségei korlátozottak arra, hogy önerőből hasonló intézményt alakítson, megjegyezve, hogy e pillanatban a Máltai Szeretetszolgálatnál pattog a labda további egyeztetés ügyében.

Közösségi oldalán az ügyben állásfoglaló civileknek is üzent a polgármester, aki „ezúton köszönte meg azt a sok-sok támogató üzenetet, telefonhívást és személyes bátorítást, amit az idősek otthona ügyében kapott”, írja. „Bízom benne, hogy megvalósul és végül azok is örülni fognak neki, akik most még ellenzik”, zárul Estókné üzenete.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 23., 10:29
Most ragyogó alkalom kínálkozik, hogy lecseréld az elavult, vagy csak megunt csillárokat, más lámpákat és új világító-berendezésekkel dobd fel a lakást! Egy hónapon át a megszokott, széles kínálattal, egyedi lámpákkal, köztük trendi és energiatakarékos darabokkal, valamint most, tavaszi kedvezménnyel várja vevőit Kalocsán a D-Vill! Kattints kupon akciónkért!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 24., 12:15
Február hatodikától két hónapon át tartott a nagy népszerűségnek örvendő programsorozat, ahol a városból és a környékből jól ismert, de közelről talán csak kevesebbek által ismert nők mutatkoztak be. Az orvosok, intézményvezetők, pedagógusok, hivatali dolgozók, népművészek között, bár első ránézésre az élet legkülönbözőbb területein tevékenykednek, valami közös: a siker. Megtudhattuk, hogy ők hogyan élik meg a sikert, mit jelent számukra sikeresnek lenni. Még >>>
2018. 03. 23., 20:07
Szándékosan választott szokatlan időszakot a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, valamint az akciójában részt vevő szervezetek vezetősége arra, hogy a város rászorulóinak gyűjtsön. Decemberben sokan gyűjtenek, ezért a húsvétot megelőző időszakra tették az akciót. Még >>>
2018. 03. 23., 14:52
Komoly előkészületekről tájékoztatott a holnapi jótékonysági örömfutás szervezője, akinek időközben az alkalomra rendelt futópólója is megérkezett. Még >>>
2018. 03. 23., 14:20
Itt a lehetőség! Do it yourself, azaz csináld magad tavaszi kopogtatódat holnap, március 24-én a Pilvax Hotel**** Kalocsában, ahol a Viveccho Virág tart workshopot! Még >>>
2018. 03. 23., 11:23
Kicsit még fázik, de már legalább már pihenhet egy jót, és ezen a tavaszon valószínűleg éhezni sem fog. Még >>>
2018. 03. 23., 10:23
A facebookos adatlopási botrány után nagyot estek a cég részvényei, ami nem csoda. az érdekessé, hogy egy sor technológiai részvény árfolyamát is magával rántotta a Zuckenberg-birodalom megingása, pedig nem hinnénk, hogy az informatika és hi-tech korszaka véget ért volna! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.
Immár négy gépen folyik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a leendő pilóták felkészítése, miután használatba vették az újabb két Zlin típusú kiképző-repülőgépet.
Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.