2017. 12. 16. szombat
Aletta, Etelka
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Eldőlni látszik az „öregiskola” sorsa – Szociális otthon kell Hajósnak?

2017. 11. 22., 15:17

Most vagy soha! Részleges, de többségi egyetértésben e gondolat mentén hatalmazta fel a hajósi képviselő-testület java Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármestert arra, hogy leporolja, illetőleg aktív mederbe terelje azon korábban megkezdett tárgyalásokat, amelyek végkifejleteként új funkcióval megtöltve és megújulva térne vissza az élet a városban öregiskolaként ismert épület falai közé.

Az öregiskola hasznosításának sorsa többször is napirendre került a grémium ülésein és nem is volt teljes az egyetértés ennek dolgában – derül ki egy, a polgármester hivatalos közösségi oldalán közzétett videóüzenetből, amely bár a hajósi közvéleményt szólítja meg, konkrétan bírálja az iskola sorsa kapcsán körvonalazott tervvel egyet nem értő képviselőtársakat.

Estókné emlékeztet, hogy több körön került a testület elé annak a régi iskolaépületnek a szociális otthonként történő hasznosítási ügye, amely olyan indokok mentén osztotta meg a grémiumot, miszerint nem erre a funkcióra született anno az ingatlan, és ennél jobb tartalommal is meg lehetne tölteni azt.

Ugyanakkor nem elhanyagolható információ-foszlányként hangzik el az is, hogy ha sikerülne megvalósítani azt, hogy idősek bentlakásos otthonaként működjön az épület (amilyen szolgáltatást jelenleg nem tud nyújtani Hajós az idősei számára), úgy egy negyven-ötven fő ellátására képes otthon jönne létre, amely új munkahelyeket teremtene a városban.

Aki pedig befektetőként nem csak érdeklődött, de személyesen is ellátogatott Hajósra, hogy a testület soraiból felmerült kérdésekre válaszoljon, az Kozma Imre katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, amely szervezetnek van már gyakorlata ilyen feladat ellátása terén.

Hajós polgármestere azt is elmondta, hogy 2013 óta foglalkozott a testület azzal, hogy szociális otthonként hasznosítsa, pontosabban élessze újjá a jelenleg egyébként kihasználatlanul, a város egyik frekventált területén álló öregiskolát.
Akkor megkapta a felhatalmazást a testülettől, hogy megkezdje a tárgyalásokat Kozma Imrével, egy évvel később pedig a többség úgy határozott, hogy konkrét lépéseket kell tenni a beruházás ügyének továbbgördítése érdekében.

Aztán az érdeklődő fél részéről merültek fel anyagi problémák, így ismét gyűlni kezdtek a vészjósló fellegek a projekt-terv körül, néhány hónapja viszont új irányt és lendületet vettek az egyeztetések, és a testületi többség megerősítő szavazatával biztosította a polgármestert arról, hogy folytatódhatnak a tárgyalások.

– Vagy megvalósítjuk ezzel a befektetővel, vagy nem lesz idősek otthona Hajóson – fogalmazott egy korábbi nyilatkozatában Estókné, utalva arra, hogy az önkormányzat lehetőségei korlátozottak arra, hogy önerőből hasonló intézményt alakítson, megjegyezve, hogy e pillanatban a Máltai Szeretetszolgálatnál pattog a labda további egyeztetés ügyében.

Közösségi oldalán az ügyben állásfoglaló civileknek is üzent a polgármester, aki „ezúton köszönte meg azt a sok-sok támogató üzenetet, telefonhívást és személyes bátorítást, amit az idősek otthona ügyében kapott”, írja. „Bízom benne, hogy megvalósul és végül azok is örülni fognak neki, akik most még ellenzik”, zárul Estókné üzenete.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén!

Még több friss hír

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 13., 23:11
Gépgyártó vállalkozók figyelem! A múlt csütörtöki közmeghallgatáson állt elő ajánlatával Varga János, fajszi feltaláló, aki találmányának prototípusa elkészítéséhez keres műszaki partnert. A használatos gépekkel szemben törődésmentesen, kevesebb terményszórással dolgozna a gép, amelyet kisüzemben is ideálisan használhatnának.
2017. 12. 13., 22:44
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hamarosan akasszák majd a hóhért, ugyanis Kohány Balázsból, a pengés egykori dunaújvárosi, majd bajai és kalocsai focistából immár edző lesz, azaz az ő kezében lesz már a korbács, ő tart majd ínszaggató edzéseket egykori csapattársainak. Igaz, a KFC jelenlegi helyzetében azért mint játékosra is szüksége lenne még a klubnak, de a tavaszt – ha ideje engedi –, Géderlakon akarja még pályán tölteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>
2017. 12. 13., 20:51
Vérdadás december 18-án, hétfőn Kalocsán az Ökopontban 13-16 óráig. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.
Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.