2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Eldőlni látszik az „öregiskola” sorsa – Szociális otthon kell Hajósnak?

2017. 11. 22., 15:17

Most vagy soha! Részleges, de többségi egyetértésben e gondolat mentén hatalmazta fel a hajósi képviselő-testület java Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármestert arra, hogy leporolja, illetőleg aktív mederbe terelje azon korábban megkezdett tárgyalásokat, amelyek végkifejleteként új funkcióval megtöltve és megújulva térne vissza az élet a városban öregiskolaként ismert épület falai közé.

Az öregiskola hasznosításának sorsa többször is napirendre került a grémium ülésein és nem is volt teljes az egyetértés ennek dolgában – derül ki egy, a polgármester hivatalos közösségi oldalán közzétett videóüzenetből, amely bár a hajósi közvéleményt szólítja meg, konkrétan bírálja az iskola sorsa kapcsán körvonalazott tervvel egyet nem értő képviselőtársakat.

Estókné emlékeztet, hogy több körön került a testület elé annak a régi iskolaépületnek a szociális otthonként történő hasznosítási ügye, amely olyan indokok mentén osztotta meg a grémiumot, miszerint nem erre a funkcióra született anno az ingatlan, és ennél jobb tartalommal is meg lehetne tölteni azt.

Ugyanakkor nem elhanyagolható információ-foszlányként hangzik el az is, hogy ha sikerülne megvalósítani azt, hogy idősek bentlakásos otthonaként működjön az épület (amilyen szolgáltatást jelenleg nem tud nyújtani Hajós az idősei számára), úgy egy negyven-ötven fő ellátására képes otthon jönne létre, amely új munkahelyeket teremtene a városban.

Aki pedig befektetőként nem csak érdeklődött, de személyesen is ellátogatott Hajósra, hogy a testület soraiból felmerült kérdésekre válaszoljon, az Kozma Imre katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, amely szervezetnek van már gyakorlata ilyen feladat ellátása terén.

Hajós polgármestere azt is elmondta, hogy 2013 óta foglalkozott a testület azzal, hogy szociális otthonként hasznosítsa, pontosabban élessze újjá a jelenleg egyébként kihasználatlanul, a város egyik frekventált területén álló öregiskolát.
Akkor megkapta a felhatalmazást a testülettől, hogy megkezdje a tárgyalásokat Kozma Imrével, egy évvel később pedig a többség úgy határozott, hogy konkrét lépéseket kell tenni a beruházás ügyének továbbgördítése érdekében.

Aztán az érdeklődő fél részéről merültek fel anyagi problémák, így ismét gyűlni kezdtek a vészjósló fellegek a projekt-terv körül, néhány hónapja viszont új irányt és lendületet vettek az egyeztetések, és a testületi többség megerősítő szavazatával biztosította a polgármestert arról, hogy folytatódhatnak a tárgyalások.

– Vagy megvalósítjuk ezzel a befektetővel, vagy nem lesz idősek otthona Hajóson – fogalmazott egy korábbi nyilatkozatában Estókné, utalva arra, hogy az önkormányzat lehetőségei korlátozottak arra, hogy önerőből hasonló intézményt alakítson, megjegyezve, hogy e pillanatban a Máltai Szeretetszolgálatnál pattog a labda további egyeztetés ügyében.

Közösségi oldalán az ügyben állásfoglaló civileknek is üzent a polgármester, aki „ezúton köszönte meg azt a sok-sok támogató üzenetet, telefonhívást és személyes bátorítást, amit az idősek otthona ügyében kapott”, írja. „Bízom benne, hogy megvalósul és végül azok is örülni fognak neki, akik most még ellenzik”, zárul Estókné üzenete.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK