2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Eldőlni látszik az „öregiskola” sorsa – Szociális otthon kell Hajósnak?

2017. 11. 22., 15:17

Most vagy soha! Részleges, de többségi egyetértésben e gondolat mentén hatalmazta fel a hajósi képviselő-testület java Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármestert arra, hogy leporolja, illetőleg aktív mederbe terelje azon korábban megkezdett tárgyalásokat, amelyek végkifejleteként új funkcióval megtöltve és megújulva térne vissza az élet a városban öregiskolaként ismert épület falai közé.

Az öregiskola hasznosításának sorsa többször is napirendre került a grémium ülésein és nem is volt teljes az egyetértés ennek dolgában – derül ki egy, a polgármester hivatalos közösségi oldalán közzétett videóüzenetből, amely bár a hajósi közvéleményt szólítja meg, konkrétan bírálja az iskola sorsa kapcsán körvonalazott tervvel egyet nem értő képviselőtársakat.

Estókné emlékeztet, hogy több körön került a testület elé annak a régi iskolaépületnek a szociális otthonként történő hasznosítási ügye, amely olyan indokok mentén osztotta meg a grémiumot, miszerint nem erre a funkcióra született anno az ingatlan, és ennél jobb tartalommal is meg lehetne tölteni azt.

Ugyanakkor nem elhanyagolható információ-foszlányként hangzik el az is, hogy ha sikerülne megvalósítani azt, hogy idősek bentlakásos otthonaként működjön az épület (amilyen szolgáltatást jelenleg nem tud nyújtani Hajós az idősei számára), úgy egy negyven-ötven fő ellátására képes otthon jönne létre, amely új munkahelyeket teremtene a városban.

Aki pedig befektetőként nem csak érdeklődött, de személyesen is ellátogatott Hajósra, hogy a testület soraiból felmerült kérdésekre válaszoljon, az Kozma Imre katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, amely szervezetnek van már gyakorlata ilyen feladat ellátása terén.

Hajós polgármestere azt is elmondta, hogy 2013 óta foglalkozott a testület azzal, hogy szociális otthonként hasznosítsa, pontosabban élessze újjá a jelenleg egyébként kihasználatlanul, a város egyik frekventált területén álló öregiskolát.
Akkor megkapta a felhatalmazást a testülettől, hogy megkezdje a tárgyalásokat Kozma Imrével, egy évvel később pedig a többség úgy határozott, hogy konkrét lépéseket kell tenni a beruházás ügyének továbbgördítése érdekében.

Aztán az érdeklődő fél részéről merültek fel anyagi problémák, így ismét gyűlni kezdtek a vészjósló fellegek a projekt-terv körül, néhány hónapja viszont új irányt és lendületet vettek az egyeztetések, és a testületi többség megerősítő szavazatával biztosította a polgármestert arról, hogy folytatódhatnak a tárgyalások.

– Vagy megvalósítjuk ezzel a befektetővel, vagy nem lesz idősek otthona Hajóson – fogalmazott egy korábbi nyilatkozatában Estókné, utalva arra, hogy az önkormányzat lehetőségei korlátozottak arra, hogy önerőből hasonló intézményt alakítson, megjegyezve, hogy e pillanatban a Máltai Szeretetszolgálatnál pattog a labda további egyeztetés ügyében.

Közösségi oldalán az ügyben állásfoglaló civileknek is üzent a polgármester, aki „ezúton köszönte meg azt a sok-sok támogató üzenetet, telefonhívást és személyes bátorítást, amit az idősek otthona ügyében kapott”, írja. „Bízom benne, hogy megvalósul és végül azok is örülni fognak neki, akik most még ellenzik”, zárul Estókné üzenete.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés